Bronşitin belirtileri nelerdir?

Akciğerlere hava taşıyan bronşların mikroorganizmalar, sigara kullanımı ya da alerjen etkenlere bağlı olarak mukus ve hırıltı ile ortaya çıkan iltihaplanma durumu olarak bilinen bronşit, tedaviyle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır.

Ekleme: 29.08.2023 15:35:05 / Güncelleme: 29.08.2023 15:35:05 / Güncel
Destek için 

Kişinin yaşına, hastalık geçmişine ve mevsim geçişlerine göre bronşit türü de değişiklik gösterir. Akut ve kronik olarak iki türlü olarak bilinmektedir.

Hem akut bronşitte hem de kronik bronşitte bronşlarda şişme ve mukus artışı olduğu için en belirgin belirtileri az miktarda yapışkan ve zor çıkan balgam, öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunumdur. Bunun yanı sıra burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı da etkilidir.

Kronik bronşitte ise özellikle efor ve hareketle gelen nefes darlığı ve hırıltının artması, yorgunluk hali ve hatta sık zatürre geçirme gibi durumlar görülür. Aynı şekilde bireyde, aşırı öksürük, boğazda balgam oluşması, ateşin yükselmesi, kilo kaybı ve iştahsızlık, nefes darlığı ve göğüste hırıltı, halsizlik, yorgunluk görülür.

Bronşite bakteri ve virüsler neden olduğunda bronşlarda balgamın yoğunlaşarak artar ve öksürüğe meydana gelir. Bunların yanında sigara, astım ve alerjiler bronşite nedenleri arasında yer alır. 

Sigaranın bırakılması, bronşite yol açan herhangi bir alerjen veya kimyasalın ortadan kaldırılması, bol sıvı alınması, kaliteli uyku ve istirahat bronşite iyi gelir. Bunların yanında bal, soğan, zerdeçal, zencefil, nane, ıhlamur, buharlaşan merhem, c vitamini içeren besinler gibi doğal tedavi yöntemlerinden yararlanılabilir.