BTD Bşk. Yılmaz: Gramaj eksikliği nedeniyle verilen cezalar caydırma yönünde yeterli değildir

Ticaret Bakanlığı'nın, gramaj adet ve ambalaj değişiklikleriyle fiyat artışı yapan firmalara para cezası uygulanacağını kararını değerlendiren Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, uygulamada yaşanan aksaklıklar nedeniyle cezaların caydırıcı olmadığını belirtti.

Ekleme: 29.08.2023 14:35:05 / Güncelleme: 29.08.2023 14:40:02 / Ekonomi / Bursa Haberleri
Destek için 

Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı, gramaj adet ve ambalaj değişiklikleriyle fiyat artışı yapan firmalara para cezası uygulanacağını açıkladı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, gramaj eksikliği nedeniyle verilen cezaların caydırma yönünde yeterli olmadığını belirterek, daha caydırıcı işlemler yapılması gerektiğini belirtti.

"Verilen cezalara rağmen gramaj eksikliğinin devam etmesi cezaların caydırıcılığı konusunda tüketiciyi düşündürmektedir"

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz

Piyasa gözetim ve denetiminde ve zaman zaman bakanlığın yaptığı denetimler sonucunda bazı firmalara ceza kesildiğini gördüklerini söyleyen Yılmaz, "Verilen cezalara rağmen gramaj eksikliğinin devam etmesi cezaların caydırıcılığı konusunda tüketici olarak bizleri düşündürmektedir. Denetim son derece önemli bir olaydır. Genelde bir denetimi yapan denetim elemanlarının can güvenliğinin olup olmadığına bakmak gerekir.  Can güvenliğini sağlayacak yasal düzenlemelerde bir eksiklik var mı? Yok mu? Bakmak gerekir. Yapılan denetimlerde ticari ve siyasi kaygılar taşıyıp taşımadığına denetim bütünüyle cezalara dönüşüp dönüşmediği hususunda bazı tereddütler oluşmaktadır." dedi.

"Yapılan denetimlerin devamını tüketiciler olarak istiyor ve talep ediyoruz"

Bakanlık bürokrasisi olarak elden gelenin yapıldığına ve denetimlerin doğru bir şekilde yürütüldüğüne inandıklarını belirten Yılmaz, "Yapılan denetimlerin devamını da tüketiciler olarak istiyor ve talep ediyoruz. Ancak yapılan gramaj eksikliği nedeniyle verilen cezaların caydırma yönünde yeterli olmadığını düşünüyoruz. Her ne kadar bu konuda ürünler bazında sağlıksız ürünlerin piyasaya sürümesi konusunda hem cezaların verilmesi hem de ulusal basın ve yayınlarda deşifre edilmesine ilişkin bazı cezalar olsa da bizim kanımız gramaj oyunuyla elde ettiği karın bedeli 3 milyon ise 5 milyon ceza almalı ki bundan vazgeçebilsin." şeklinde konuştu.

"Doğrudan bilerek gramaj eksikliğiyle fiyat düşürmek var"

Hem yasal hem de cezai yaptırımların olması gerektiğini belirten Yılmaz, "İkinci bir defa daha tenezzül etmesinler. Bazı marketler kendi markasını üretmek adına özel standart gramajlı piyasaya sürerek gramajlarda eksik olmasına rağmen daha ucuz algısını vererek tüketiciyi yanıltıyorlar. İşin birde böyle boyutları var. Doğrudan bilerek gramaj eksikliğiyle fiyat düşürmek var. Bir de özel ürün üzerinden farklı gramajlarla tüketici algısını ucuz ürünmüş gibi yaparak satışını sağlamaktır." diye belirtti.

"Ticaretten men edecek dereceye götürecek kadar ceza olmalı"

Yılmaz, "Yasal müeyyideler olmakla birlikte hem yasal müeyyideler açısından hem de alınan cezalar açısından işin önlemememmiş olmasının kafamızda bıraktığı tereddüt yeterli olmadığı konusundadır. Bu nedenle ceza bakımında daha caydırıcı cezalar verilmeli veyahut da onu ticaretten men edecek dereceye götürecek kadar ceza olmalı ki bir daha tüketiciyi yanıltacak aldatacak ve gramaj oyunuyla piyasa düzenini bozacak durumlar ortaya çıkmasın." diye konuştu. (İLKHA)