1 Eylül'de sona erecek olan denizlerde avlanma yasağına sayılı günler kala balıkçılar hazırlıklarını sürdürüyor.
İstanbul'da yeni sezon öncesi ağ ve teknelerinin bakımlarını yapan balıkçılar av sezonunun başlamasını bekliyor.
Yeni sezon hazırlıklarının yapıldığı limanlardan biri olan Poyrazköy Balıkçılar Barınağı'nda balıkçılar, teknelerini limana çekerek bakımlarını yapıyor ve eskimiş ağlarını ilmek ilmek tamir ederek yeniliyor. Teknelerin ihtiyacı olan eşyalar teknelere yükleniyor.
Yaklaşık 6 aylık aranın ardından yeni sezon hazırlıklarının devam ettiği bölgedeki balıkçı barınaklarında, denizin işçileri mavi sulara açılmak için gün sayıyor.
İLKHA muhabirine konuşan balıkçılar, geçen yıl bolca yakalanan palamudun yerine bu yıl en çok hamsi olmak üzere, istavrit ve çinekop çekeceklerini öngörüyor.
Hazırlıkların av yasağının sona erdiği nisan ayı itibariyle başladığını ancak son 10 günde daha hızlandığını belirten Poyrazköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Davut Toker, "Son 10 günde bütün ağların bakımı, teknelerin bakımı yoğun bir şekilde devam ediyor. Ayın 31'ine kadar kısmetse hazırlıklar biter ve sezona başlarız." dedi.
"Bu sene hamsi muazzam bir şekilde çok olacaktır"
Poyrazköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Davut Toker
Bu sezon hakkında öngörülerde bulunan Toker, "Genel olarak tecrübelerimize göre bu sene geçen seneki gibi bol palamut gözükmüyor. Bu sene hamsi muazzam bir şekilde çok olacaktır. Hamsinin yanında istavrit, çinakop, lüferde olma olasılığı var." şeklinde konuştu.
"Çok zor şartlarda balıkçılığı yapıyoruz amacımız da insanlarımıza sağlıklı balığı yedirebilmek"
Balıkçılar için şartların gün geçtikçe zorlaştığını dile getiren Toker, "En büyük handikap da yakıttır. Yakıt o kadar arttı ki bunun altından tekneler nasıl kalkacak bilemiyorum. Yıllık sarfiyatımız 250 tonun altına düşmüyor, 250 ton 40 liradan olursa kaç para eder ve bu insanlar nasıl amorti ederek kâra geçer? Her tekneden 25-30 tane tayfa denilen çalışanımız var. Tayfaların aylıkları, sigortaları, kumanyaları, yakıt ve en son olarak evlerine ekmek götürmeleri gerekiyor yani ekmek parası için çalışıyorlar. Çok zor şartlarda balıkçılığı yapıyoruz amacımız da insanlarımıza sağlıklı balığı yedirebilmek ve yeterli bir şekilde ihracat yapabilmektir. Şartlar gittikçe zorlaşıyor bu duruma bir şekilde çare bulunması gerekiyor." diye belirtti.
"Her şeyi hazır hale getirerek denize çıkmayı bekliyoruz"
Şaban Bayraktar
30 yıllık denizci Şaban Bayraktar, "Bu sene 1 Eylül'de hazırlıklarımıza başladık. 31 Ağustos akşamını 1 Eylü'le bağlayan gece 'vira Bismillah' diyeceğiz. Bütün hazırlıklarımızı en hızlı şekilde bitirmeye çalışıyoruz. Ağlar, yakıt ikmali, kumanya, balıkları koyacağımız kasalar, buz makineleri aklınıza ne geliyorsa sıfır eksikle denize iniyoruz. Her şeyi hazır hale getirerek denize çıkmayı bekliyoruz. Bu sene çoğunlukla hamsi olacak. Geçen sene palamut boldu bu sene olmaz, zaten her sene öyle gösteriyor. Bu sene hamsi bol olur, istavrit, seyrek bir lüfer olur. Allah bilir de torik olabilir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)