Anksiyete bozukluğu ve belirtileri

Günlük halk dilinde kaygı olarak bilinir. Kişiye rahatsızlık verecek ve bireyin varlığını tehlikeye atacak bir durum.

Ekleme: 28.08.2023 16:35:03 / Güncelleme: 28.08.2023 18:33:26 / Sağlık
Destek için 

Anksiyete (kaygı), gerçekte mevcut olmayan ancak gelecekteki olası tehditlere karşı gösterilen duygusal yanıttır. Yaşamı ve bireyi olumsuz etkiliyor. Vücudun dengesini bozar. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak bireyi olumsuz etkiliyor.

Anksiyete belirtileri nelerdir?

Anksiyete fizyolojik ve psikolojik belirtiler gösterebilir. Ağız kuruluğu, kas gerginliği, çarpıntı, nefes almakta zorluk çekme, el ve ayaklarda titreme, aşırı terleme fizyolojik belirtiler olarak kendini gösterir.

Sıkıntı, heyecan, dikkat ve hafıza sorunları, tehlike algısına yönelik dikkat artışı, endişeli düşüncelerle aşırı meşguliyet, kalp krizi geçirme ve ölüm korkusu, kontrolü kaybetme korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, aniden çok kötü bir şey olacakmış duygusu ve korkusu gibi belirtilerde psikoloji olarak kendisini hissettirir.

Erken yaşta ebeveyn kaybı ya da ebeveynlerle yaşanan erken ayrılık, terk edilme gibi durumlar da kaygıya neden olan etkenler arasındadır. Sürekli stresli olmak, ilerleyen yaşlarda anksiyete gelişmesine yol açabilir. Kronik sağlık sorunu, uzun süre hastanede kalmak veya bir hasta bakıcılığını yapmak, kaygıya neden olabilir.

Anksiyete nasıl tedavi edilir?

Anksiyete, alanında yetkin bir psikiyatrist ve uzman bir psikolog eşliğinde türüne göre hem ilaç kullanımı hem de psikoterapi uygulamalarıyla tedavi edilmektedir.

Bunun yanında düzenli uyku, iyi beslenme, doğayla iç içe olma, spor yapmak, stresten uzak durma gibi aktiviteler tedavide önemli rol oynar.