Kanser hastalarında kan değerlerinin düşmesi ne anlama gelir?

Ölümcül hastalıklardan bir tanesi olan kanser hastalığı vütuttaki organ ya da dokusundaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve büyümesi sonucu oluşur.

Ekleme: 28.08.2023 12:30:43 / Güncelleme: 28.08.2023 12:30:43 / Sağlık
Destek için 

Son derece tehlikeli bir hastalık olan kanser hastalığının 200'den fazla tipi tespit edilmiştir Kanser oluşumunda çeşitli faktörler etkilidir. Bunlar;

Yaş

Yaşın ilerlemesiyle vücutta kanserojen maddelerin birikimi artar ve hastalık daha yaygın hale gelir. 

Bağışıklık sistemi

Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin hastalığa yakalanma oranı daha yüksektir. 

Aşırı kilo

Aşırı kilo ve obezite özellikle 12 kanser türüne yakalanmayı kolaylaştırır, gelişmesine neden olur. 

Beslenme şekli

Aşırı tuz tüketimi, işlenmiş gıdalar kanser türlerine sebep olduğu bilinmektedir. 

Sigara ve alkol kullanımı

Sigara dumanının  en az 80 farklı kansere neden olan madde içerdiği bilinmektedir. Akciğer kanserinin en önemli nedenleri arasında sigara kullanımı yer almaktadır. Alkol tüketimi karaciğer başta olmak üzere altı  kanser çeşidine yakalanmayı kolaylaştırır. 

Genetik

Bazı insanların yüksek kanser riski yani genetik yatkınlıkla doğduğu bilinmektedir. Meme kanserinin% 5'inden daha azının genlere bağlı geliştiği ortaya çıkmıştır. 

KANSERİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kanserin belirtileri erken teşhis ve tedavi için önemlidir. 

Bunlar;

Vücutta oluşan kitleler

Vücudun bazı yerlerinde gözle görülür şekilde belirginleşen yumrular kanser belirtisi olabilir. Özellikle meme kanserinin erken teşhisinde göğüste oluşan yumruların tespiti önemlidir. Vücudun bazı yerlerinde lenf düğümleri de lenfoma kanserinin belirtisi olabilir. 

Nefes darlığı

Akciğer kanserinin en erken belirtilerindendir. akciğer adenokarsinomu, akciğerlerin dış bölgelerinde büyüme eğilimi gösterir ve nefes darlığına sebep olur. 

Baş ve sırt ağrısı

Beyin kanseri tümörlerinin en belirgin belirtilerinden bir tanesi baş ağrısıdır. Özellikle sabahları şiddetlenen ve zamanla artan baş ağrıları beyin tümörlerinin belirtisi olabilir. Zamanla baş ağrısını kusma, nöbet gibi semptomlar da görülebilir. 

Geceleri şiddetlenen sırt ağrısı kanserin işareti olabilir. Omuz, karın bölgesindeki tümörlerin omurgaya yaptığı metaztazlar sırt ağrısına neden oluyor olabilir. 

Yorgunluk

Kalıcı yorgunluk da kanser belirtileri arasında yer alır. Hayat kalitesini düşüren, gündelik işleri zorlaştıran yorgunluk kanser belirtisi olabilir. 

Ciltteki değişiklikler

Ciltte kızarıklık ya da renginin koyulaşması, sararması cilt kanseri belirtisi olabilir. 

Göğüs ağrısı

Göğüste hissedilen ağrı hissi akciğer kanserinin işareti olabilir. 

Kanama

Olağan dışı kanamalara dikkat etmek gerekebilir. Kanser belirtisi olabilir. Vajinal kanama  rahim veya rahim ağzı  kanserinin, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi mesane kanserinin, balgamda kan görülmesi akciğer kanserinin belirtisi olabilir.

Gece terlemesi

Lenfoma ve löseminin en yaygın belirtisidir. Hasta bazen sırılsıklam olacak şekilde terleyebilir. 

Kilo kaybı

Açıklanamayan kilo kaybı kanser belirtisi olabilir. Erken yada ileri evrelerde karşımıza çıkabilir. 

KANSER HASTALARINDA KAN DEĞERLERİNİN DÜŞMESİ NE ANLAMA GELİR?

Kanser hastalarında kan değerlerinin düşmesinde; Kemoterapi tedavisinde  vücutta hem kırmızı kan hücreleri, hem beyaz kan hücreleri, hem de trombositlerde  ilaçların kemik iliğinde kan yapımını baskılaması nedeniyle düşme görülebilir.  Trombosit miktarı bir mikrolitre kanda 20.000 miktarının altına düşerse hastaya kan verilmesi gerekir. 

Kanser hastalarında aneminin başka bir  nedeni, saf kırmızı hücre aplazisidir. En sık timoma ile birlikte,  az olarak lenfoid tümörler ve diğer solid tümör malignensileri ile birlikte bulunur.

 

 

 

Etiketler: