"Kimse ABD'nin yanlışlıkla birini hapse atacağına ihtimal vermiyor"

ABD'nin Guantanamo hapishanesinde 21 yıl hapis yatan Ahmed Rabbani'nin oğlu Jawwad Rabbani ve tutukluların avukatlarından Clive Stafford Smith, mahkum yakınlarının toplum tarafından "terörist" olarak etiketlenerek baskıya uğradığını söyledi.

Ekleme: 24.08.2023 22:02:16 / Güncelleme: 24.08.2023 22:06:28 / Dünya
Destek için 

ABD'nin 11 Eylül eylemlerinin ardından terör suçlamasıyla iddiasıyla tutukladığı yüzlerce kişiyi hapsettiği Küba'daki Guantanamo hapishanesini ele aldığı 3 haberden oluşan haber dosyasının son bölümünde, eski Guantanamo mahkumu Ahmet Rabbani'nin oğlu Jawwad Rabbani ve avukatı Clive Stafford Smith'in görüşlerine yer verildi.

Jawwad Rabbani (20), babasının 2002'de Pakistan polisi tarafından Karaçi'deki evlerinden alınıp Guantanamo'ya götürüldüğünü belirterek, ABD Senatosunun 2012'de hazırladığı Guantanamo Raporu'yla babasının aslında Hassan Ghul adlı kişiyle karıştırılarak tutuklandığının ortaya çıktığını aktardı.

Babasının, o dünyaya gelmeden 7 ay önce tutuklandığını ve yıllarca görüşemediklerini anlatan Rabbani, "Babamla ilk kez görüntülü konuştuğumda 6 yaşındaydım. Çok küçük olduğum için hiçbir şey anlamadım ama yaşım büyüdükçe babamı daha çok özlemeye başladım." dedi.

Rabbani, küçükken annesinin, durumdan etkilenmemesi ve arkadaşlarına anlatmaması için babasının Suudi Arabistan'a çalışmaya gittiğini söylediğini dile getirerek, "Babamın durumunu ilk kez 12-13 yaşlarındayken internete arama yapınca öğrendim. O zamanlar annem görmesin diye odamda gizlice ağlardım. Küçük bir çocuğun babasının 'terörist' olarak damgalandığını görmesi çok büyük yıkım." ifadesini kullandı.

"Kimse ABD'nin yanlışlıkla birini hapse atacağına ihtimal vermiyor"

Babasıyla 2005'ten sonra mahkeme izniyle her 6 ayda bir 15 dakika görüntülü konuştuklarını kaydeden Rabbani, ilk konuşmalarında medyanın propagandalarının etkisiyle babasının suçlu olduğunu düşündüğünü ve çekingen davrandığını söyledi.

Rabbani, ergenlik döneminde internetten Guantanamo hapishanesini ve işkenceleri araştırdığından bahsederek, "Bir görüşmemizde babama, neden hapiste olduğunu, suçlu olup olmadığını sordum. Bana cevap olarak sadece tebessüm etti." diye konuştu.

Babasının Guantanamo'da hapis yattığını öğrendikten sonra içine kapandığına ve arkadaş edinmediğine değinen Rabbani, babası hakkında soru soranlara "öldü" şeklinde cevap verdiğini anlattı.

Rabbani, toplum tarafından dışlanmamak için babasıyla görüştüklerini ailesi dışında kimseye anlatamadığını vurgulayarak, şunları dile getirdi:

"Toplumsal baskıdan korktuğum için babamın Guantanamo'da hapis yattığını kimseye söylemedim. Eğer okulda ya da sosyal hayatta babamın Guantanamo'da olduğunu söyleseydim, beni teröristin oğlu olmakla itham ederlerdi. 2019'da babam hakkında bir kanala röportaj verdim. Onlarca Pakistanlı röportajın altına babamın terörist olduğunu ya da bir örgütle bağlantısının bulunduğunu yazdı. İnsanlar, bana ve kanala mesaj atarak ABD'nin asla yanlış kişiyi Guantanamo'ya göndermeyeceğini iddia etti. Pakistanlıların çoğu ABD'nin teröristlerle mücadele ettiğini ve kimseye haksızlık yapmayacağını düşünüyor. Kimse ABD'nin yanlışlıkla birini hapse atacağına ihtimal vermiyor, ABD'ye o kadar güveniyor."

Etiketler: