Küçüklüğünden beri arıcılıkla uğraşan Şavli, her geçen seneye göre bal rekoltesinin düştüğünü, bu yıl da fazla bir beklentilerinin olmadığını ifade etti.
Şu an 60 arı kovanına sahip olan Şavli, kentte hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ilkbahardaki aşırı yağışlar, rüzgâr ve bitki florasının kısa sürede kurumasıyla bal üretiminin de olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekti.
"Kendimi bildim bileli arıcıkla uğraşmaktayım"
Abdulkadir Şavli
38 yıl önce aile olarak arı yetiştiriciliği sertifikasını almalarından sonra halen yetiştiricilik yaptıklarını hatırlatan Şavli, "Arı mesleği büyük babamlardan kalma olduğu için halen devam ettirmeye çalışıyorum. Kendimi bildim bileli arıcıkla uğraşmaktayım. 1985'de, Gercüş Mardin'e bağlı olduğu zamanlarda, bana arı sertifikası verilmişti. O zamanda bana destek çıkılarak, kovan ve arı takdim edildi. O yıllardan beri plakalı şeklinde arı yetiştiriyoruz. Şu an 60 arı kovanımız mevcuttur. Ancak maalesef ileriki zamanlarda 20 kovana da düşme ihtimali vardır." şeklinde aktardı.
Bu sene mevsimden dolayı verimin ve rekoltenin istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Şavli, "Bu yıl mevsim iyi geçmedi. Şu an daha pek bir hasat yapamadım. Fazla bir rekolte beklentimiz yok. Havalar ilk başlarda yağışlı geçtikten sonra ise malum yüksek sıcaklıklar meydana geldi. Burarda ekseriyetle çiçek balı üretimi yapıyoruz. Dolayısıyla mevsim bu hususta çok önem arz etmektedir. Geçen sene 40 arı kovanından 100 kilograma yakın bal elde etmiştik. Bir kovandan hemen hemen 10 kilogram bal elde ediliyor. Tabii ki arıdan arıya da fark ediyor. Şu an makul bir destek alabiliyoruz ancak." şeklinde ifade etti. (İLKHA)