1071 Malazgirt Zaferi etkinlikleri açılış programıyla başladı

Bu yıl 952'ncisi düzenlenecek olan 1071 Malazgirt Zaferi, Ahlat ilçesinde Türkiye'nin en büyük ikinci Millet Bahçesi'nde yer alan '1071 Sultan Alparslan Otağı’nda düzenlenen açılış programı ile başladı.

Ekleme: 23.08.2023 18:55:03 / Güncelleme: 23.08.2023 18:55:03 / Güncel / Bitlis Haberleri
Destek için 

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Okçular Vakfı tarafından gerçekleştirilecek 1071 Malazgirt Zaferi’nin 952'nci yıldönümü anma etkinlikleri Bitlis’in Ahlat, Muş’un Malazgirt ilçelerinde eşzamanlı düzenlenen etkinliklerle başladı.

Açılış öncesi Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na F-16'nın gök yüzünde uçuşlarla gösteri yapıldı. Gösteri, açılışa katılan binlerce kişi tarafından ilgiyle izlendi. Gösterinin ardından Otağ çadırı önünde protokol konuşmaları yapıldı.

Törende konuşan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, Cumhurbaşkanın himayesinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Malazgirt etkinlikleri kapsamında bir araya geldiklerini söyledi.

Karaömeroğlu, "Ahlat, Anadolu'muzun tapu senedidir. Medeniyetimizi yeniden yükseltme irademizin adıdır. Dosta güven, düşmana korku veren yükselişimizin mührüdür. Yeni nesillere sahip olduğu kutsal değerlerin sembol ismidir Ahlat. Ecdadın gazadan gazaya koşarak inşa ettiği şanlı tarihin adıdır Ahlat. Ahlat, mazisi derin, tarihi şanlı zaferlerle dolu olan kadim yerin adıdır. Ahlat, geçmişte birçok savaş sahnelerine şahitlik etmiş, birçok medeniyeti ağırlamış ve birçok farklı kültürleri bir arada barındırmış, İslam dünyasının ortak mirasıdır. Bundan dolayı Kubettül İslam unvanına mazhar olmuştur." dedi.

Ahlat'ın tarihi geçmişine de değinen Karaömeroğlu, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 10 bin civarı abide eseri üstünde barındırdığı bu güzide Ahlat'ımız, tarihte olduğu gibi günümüzde de tarihsel miras olmasında önemli bir yere sahiptir. Camileri, kümbetleri, abidevi mezar taşlar, medrese, köprü ve zaviyeleriyle adeta bir açık hava müzesi görünümündedir. Ahlat, jeopolitik konumuyla tarihi ve kültürel kimliğiyle her dönem önemini muhafaza etmiştir. Her karış toprağı Şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış bu kutsal beldemizi, ecdadımızdan devraldığımız gibi geleceğimizin teminatı olan gelecek kuşaklarımıza da aynı hassasiyetle devretmekle mükellefiz. Bundan 952 yıl önce bu toprakları bize vatan yapan Sultan Alparslan ve şehitlerimizin ruhları şad, mekanları cennet olsun. Allah bizi şehitlerimize karşı mahcup etmesin."

Programda bir konuşma yapan Beyoğlu Belediye Başkanı ve Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Haydar Ali Yıldız, kutlu bir zaferi anmak üzere her yıl 26 Ağustos'ta Malazgirt Zaferi'ndeki şehitleri yad ettiklerini belirtti.

Yıldız, "Bu topraklardaki bin yıllık varlığımızın nişanesi olan dünyanın en eski ve en büyük Türk İslam kabristanlığı olan Ahlat'ta Kubbettüh İslam'da buluşuyoruz. Dünyaya haykırıyoruz. Bin yıl önce olduğu gibi, bu günde biriz, beraberiz, kardeşiz, hep bir, beraber ve kardeş olacağız diye haykırıyoruz. Malazgirt, Ahlat, bu kardeşliğin referansıdır. Ahlat ve Malazgirt kardeştir ve kardeşliğimizin bin yıllık referansıdır. Bizler bu toprağın çocukları olarak, ilelebet Türk'üyle, Kürd'üyle, Çerkez'iyle, Laz'ıyla, Roman'ıyla, Boşnak'ıyla, Alevi'siyle, Sunni'siyle biriz, beraberiz, kardeşiz. Malazgirt ve Ahlat bu kardeşliğin referansıdır." diye konuştu.

Katılımlarından dolayı herkese teşekkür eden Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban ise, "Bin yıldır bu topraklardayız. Tamda işin başladığı yerdeyiz. Burası toplanma yeriydi. İslam alemine ses verdik. Bütün dünya sultan Alparslan için hutbe okudu. O cuma günü sefere çıkmadan İslam aleminin duasını aldı. O zaferi elde ettiğimizden bu yana bu topraklara kim kem gözle yaklaştıysa yok oldu, imha oldu, ama milletimiz var oldu ve olmaya devam edecek." ifadesini kullandı. (İLKHA)

İlgili Galeriler