Finlandiya'da kuş gribi korkusu: 120 bin vizon ve tilki itlaf edilecek

Finlandiya'da, temmuz ayında bu yana kürk çiftliklerinde görülen kuş gribi salgını nedeniyle 120 bin tilki ve vizonun itlaf edilmesine karar verildi.

Ekleme: 23.08.2023 18:06:05 / Güncelleme: 23.08.2023 18:07:49 / Dünya
Destek için 

Finlandiya Gıda İdaresi yetkilileri, Avrupa'nın en büyük tilki kürkü üreticisi olan Finlandiya'nın, kürk çiftliklerini vuran kuş gribi salgınını önlemek için 120 bin tilki ve vizonu itlaf etmeye başladığını söyledi.

Şu ana kadar 13 çiftliğin kapatılmasına karar verildiği ve itlafın 10 çiftlikte gerçekleştirildiği kaydedildi.

Haziran ayında Finlandiya'da martılar arasında çok sayıda H5N1 kuş gribi salgını tespit edildi. Kürk çiftliklerinde ilk vakalar temmuz ayında tespit edilmişti.

Ağustos ayının başında Finlandiyalı yetkililer, salgından etkilenen çiftliklerdeki hayvanların büyük bir kısmının itlaf edilmesine karar verdi.

2021'in sonundan bu yana Avrupa en kötü kuş gribi salgınıyla karşı karşıya kalırken, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'da da ciddi artışlar kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütü Temmuz ortasında, memelilerde kuş gribi vakalarının artmasının virüsün insanlara daha kolay yayılmasına yardımcı olacağından korktuğunu açıklamıştı.

Finlandiya'da çoğunluğu vizon ve tilki olmak üzere yaklaşık 400 kürk çiftliğinde 1,3 milyon hayvanın bulunduğu belirtiliyor.

Covid-19 salgınının başlarında Danimarka, virüsten kaynaklanan mutasyonları önlemek için 15 milyon vizonun toplu itlaf emrini vermişti. (İLKHA)