Bebeklerde menenjit aşısı ne zaman yapılır?

Bebeklerde aşı son derece önemli. Son zamanlarda salgın hastalıkların yayılmasıyla aşıların önemi bir kez daha ortaya çıktı. . Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre aşılama yapılmadığı takdirde sadece kızamık nedeniyle yılda 2.7 milyon çocuğun kızamıktan ölmesi söz konusu.. Bu yüzden özellikle bebeklerin aşı takvimini takip etmek son derece önemli.. Peki bebeklerde menenjit aşısı ne zaman yapılır?

Ekleme: 22.08.2023 16:19:38 / Güncelleme: 22.08.2023 16:24:36 / Sağlık
Destek için 

Dünyada salgın hastalıkların büyük bir hızla yayılması anne babaları panikletti. Koronavirüs hastalığıyla küçük büyük herkes aşının önemiyle bir kez daha yüzleşti.. Hastalıklar çocuklarda büyük sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bunu önlemek için anne babalar bebeklikten itibaren aşı takvimini takip etmeli.. Aşı olan bebeklerde hastalıklara karşı bağışıklık sağlanır ve ölüm ya da sakatlıklar önlenmiş olur..

BEBEK AŞI TAKVİMİ NASIL? BEBEKLERDE MENENJİT AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Hepatit B 

Hepatit B aşısı bebeklere doğar doğmaz yapılır. Hepatit B  aşısının ikinci dozu 1. ayda, üçüncü dozu ise 6. ayda  yapılır. Bebeklerde Hepatit B'ye karşı 3 doz aşılama yapılmaktadır. 

Verem aşısı

Verem aşısı bebeğe 2. ayında yapılır. Verem aşısı hastalığa karşı ömür boyu korunma sağlar. 

Hepatit A aşısı

İki doz olarak uygulanır. 18. ay ve 2. yaşta çocuğa uygulanır. 

5’li Karma aşısı

5’li Karma Aşısı bebeğe  2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay'da 4 kez uygulanmaktadır. Aşı,  difteri, tetanoz, boğmaca, inaktif çocuk felci, hemofilüz influenza B denilen zatürre, ortakulak iltihabı ve menenjit yapabilen bir bakteriye karşı yapılmaktadır. 

Zatürre aşısı

Zatürre aşısı bebeğe pnömokok mikrobuna karşı koruma sağlamak amacıyla  2. ay, 4. ay ve 12. aylarda yapılır. Orta kulak iltihabına ve zatürreye karşı koruma sağlar. 

Kızamık- Kızamıkçık ve Kabakulak aşısı

iki doz olarak uygulanır. İlki 1. yaşta ikinci dozu 4. yaşta uygulanır. 

Suçiçeği aşısı

İki dozlu olarak uygulanmaktadır. İlk dozu 1. yaşta, ikinci dozu 4. yaşta uygulanır. 

Çocuk felci aşısı

Ağız yoluyla yapılır. Bebeğe 6. ay ve 18. ayda yapılır. 

Menenjit Aşısı

Rutin aşı takviminde yer almaz. Meningokok ACWY serotipi ve B serotipi olarak iki çeşit aşı vardır. Menenjite karşı koruma sağlar. Menenjit aşısı 2. aydan itibaren bebeğe yapılabilir. 

 

 

Etiketler: