Bebekler en geç ne zaman yürür?

Anne karnında başlayan büyüme ve gelişme çocuklarda ergenliğe kadar devam eder. Bebekler bebeklik döneminde çevresel uyaranların da etkisiyle çeşitli kabiliyetler edinirler. Bunlardan en önemlisi yürümektir. Peki bebekler en geç ne zaman yürür?

Ekleme: 05.09.2023 11:19:28 / Güncelleme: 05.09.2023 11:20:27 / Güncel
Destek için 

Anne karnından itibaren gelişimi devam eden bebeklerin kasları doğumdan sonra da gelişimini sürdürür. Bacak kasları güçlendikçe emekleyebilir, ayağa kalkabilir ve yürüyebilirler..

Bebekler desteksiz oturmaya, yaklaşık 6 aylıkken başlarlar. Ardından 6 ile 13 ay arasında emekleme süreci başlar. Bu süreçte kol ve bacak kasları gelişmeye devam eder ve ardından ayağa kalkma süreci başlar. Bu da yaklaşık 9 ile 13. ay arasında olur. Bebeklerde yürüme süreci ise çoğunlukla 8 ila 18. ay arasında başlar. Bazı durumlarda bebeklerde yürüme süresi gecikebilir. Bunun çeşitli sebepleri var. Eğer bebeğiniz 18. aydan sonra yürümüyorsa bu gecikme olarak kabul edilir. Bu tür durumlarda bebeğinizin hareketlerini gözlemlemeniz gerekir;

-Bebeğiniz desteksiz oturamıyor ve ses çıkarmada güçlük yaşıyorsa

-Tek ayağına kuvvet uygulamaktan kaçınıyorsa

-Çevresine, oyunlara ilgisi azalmışsa bir uzmandan destek almanız gerekmektedir. 

Bebeklerde yürümenin gecikmesinin çeşitli fiziksel ve psikolojik nedenleri olabilir. Bunlar;

Down sendromu: Nörolojik fonksiyonların gelişimindeki bozulmalar nedeniyle yürümede gecikmeye neden olabilir

Raşitimz (D vitamini eksikliği): D vitamini ekskliği kas yapısını zayıflatarak yürüme ve ayakta durmada gecikme meydana getirebilir

Serebral palsi: Beyin dokusunun gelişmesinde gecikme meydana getirir ve bebeklerde yürümeye neden olabilir. 

Hipotiroidizm: Tiroit hormonlarının kandaki düzeyinde düşüş yaşanması halinde yürüme fonksiyonu zamanında kazanılamayabilir.

Kas rahatsızlıkları: Sinir dokusu ya da kas dokusu kaynaklı olarak kaslarda  güçsüzlük ve doku kaybıyla sonuçlanan hastalıklar yürümede gecikmeye neden olabilir. 

 

 

Etiketler: