Çiftçiler güneş enerjisi sistemiyle arazilerini sıfır maliyetle sulayacak olmanın sevincini yaşıyor

Batman'da tarım arazilerine güneş paneli sistemi kuran çiftçiler, böylece kuru tarım yapılan arazilerini sıfır maliyetle sulayabilecek. Batman'da bir ilk olan proje sayesinde elektrik maliyetinden kurtulan çiftçiler, diğer tüm çiftçilere güneş enerjisi sistemine geçmeleri tavsiyesinde bulundu.

Ekleme: 18.08.2023 14:40:08 / Güncelleme: 18.08.2023 14:45:24 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için 

Batman'ın Kozluk ilçesindeki çiftçiler arazilerine, Kozluk Kaymakamlığı ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce organize edilen ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yüzde 80 hibeli, 890 bin lira maliyetle toplamda 112 güneş paneli sistemi kurdu.

Çiftçiler, Tepeüstü köyünde kurulan 52 kilovat kapasiteli güneş enerjisi sistemi sayesinde artık yüzlerce dönümlük tarım arazilerini sıfır maliyetle sulayabilecek.

Kozluk İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Hakkı Sağlam, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kurulan güneş enerjisi sistemi projesi ile kuru tarımın yapıldığı 300 dönümlük arazinin sulanacağını söyledi.

Güneş enerjisi sistemi sayesinde çiftçilerin enerji maliyetlerini de sıfıra düşüreceğini ifade eden Sağlam, ürün veriminin de ciddi oranda artacağına işaret etti.

Kozluk İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Hakkı Sağlam

"Çiftçiler kuru tarımdan sulu tarıma geçecek"

Sağlam, "İlçemizde kaymakamlığımız ile GAP İdaresi arasında imzalanan projeyle ilk defa Batman ilimizde güneş enerjisinden elde edilen elektrikle sulama sistemi kuruldu. Projenin önemi, kuru tarım yapılan alanlarda sulama sistemine geçmektir." dedi.

"Elektrik masrafı sıfır maliyete düşecek"

Çiftçilerin 300 dekarlık bir alanda sulama yapabileceklerini aktaran Sağlam, şöyle devam etti:

"52 kilovat kapasiteye sahip, 112 panelden oluşan elektrik üretim tesisi kuruldu. Projemizin asıl hedefi çiftçilerimizi vahşi sulamadan kurtarıp basınçlı sulama sistemine geçilmesidir. Çiftçilerimiz sulama yaparken elde ettiği elektrik bayağı yüklü bir külfet oluşturmaktaydı. Artık elektrik üretimini güneş panellerimizden elde ettiğimizde bu elektrik masrafı tamamen sıfır maliyete inecek."

Güneş enerjisi sistemiyle tarımsal sulamanın Batman'da ilk kez uygulanacağına vurgu yapan Sağlam, şu anda projeden 21 çiftçinin faydalanacağını kaydetti.

"Senede iki ürün alınabilecek"

Sağlam, "Sadece elektrikten elde edilen avantajla çiftçilerimiz yüzde 100'e yakın bir kârlılık elde edebilmektedir. Kuru tarım alanlarından sulu tarıma geçmekle çiftçilerimizin ürün deseninde de değişiklikler meydana gelecektir. Bazen senede iki ürün alınabilecektir. Ürünün de verimi artacak. Girdi maliyetlerinin de azalacağından dolayı çiftçilerimiz çok avantajlı bir üretim yapabileceklerdir." diye konuştu.

Proje sayesinde yüksek elektrik maliyetlerinden kurtulmanın sevincini yaşadıklarını belirten çiftçiler ise ayrıca sulu tarım sayesinde yılda iki ürün ekebileceklerini ifade etti.

Lazgin Araz

"Ürünlerimizi sulayamıyorduk"

Tepeüstü köyü muhtarı, aynı zamanda çiftçi olan Lazgin Araz, elektrik maliyetlerinin fazla olmasından dolayı ne birinci ürünlerini sulayabildiklerini ne de ikinci ürüne geçiş yapabildiklerini söyledi.

Bu nedenle güneş enerjisi sistemini kurduklarını dile getiren Araz, "Bu elektrik paneli sistemini duyduk. İlçe Tarım Müdürlüğüne başvurduk. İlçe Tarım Müdürlüğü bize yardımcı oldu ve bu projeyi hazırladı. Köyümüze 112 güneş enerjisi panelini kurdular. 21 çiftçi buna ortak olduk." dedi.

"Bundan çok memnun kaldık"

Güneş paneli sistemi sayesinde elektrik yükünden de kurtulduklarını vurgulayan Araz, şunları söyledi:

"Bundan sonra kuru tarımımızı sulu tarıma çevireceğiz. Bu şekilde verimimiz ikiye katlanacak. Bu elektrik sistemi sayesinde ikinci ürünümüzü de alabileceğiz. Biz çiftçiler bundan çok memnun kaldık. Bu projelerin devamını istiyoruz. Çiftçilere tavsiyem ise şudur: Bulundukları tarım müdürlüklerine başvursunlar. Böyle bir sistemi alsınlar. Gerçekten de çok faydası olur. Hem kazanacaklar hem de elektriğe bağımlı kalmayacaklardır." (İLKHA)

İlgili Galeriler