17 Ağustos 1999'da meydana gelen Gölcük depreminin yıl dönümünde olası bir afet anında yapılması gerekenlere yönelik Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ‘Hastane Afet Planı’ kapsamında personellere verilen eğitimin ardından İl Sağlık Müdürlüğü, AFAD, UMKE, PAK, itfaiye ve polis ekiplerinin desteği ile tatbikat düzenlendi.
Depremden sonra yangın çıktı
Muradiye merkezli 6.8 şiddetindeki bir depremin ardından yaşanacak senaryoların canlandırıldığı anlar gerçeği aratmadı. Acil servis ve hastanede çalışanların acil durumlarda karşılaşılan eksikliklerin tespiti, daha duyarlı olunması amacıyla düzenlenen tatbikatta deprem anında hastanedeki hastaların tahliyesi, mahsur kalanların kurtarılması ve tedavi süreçleri canlandırıldı. Senaryo gereği yaşanan deprem sonrasında hasar alan hastanede enkaz altında kalmayan sağlık personelleri ve güvenlik ekipleri hasta tahliyesi ve yaralıları kurtarmaya başladı. Bu esnada hastanenin bir bölümünde de yangın başladı. İtfaiye ekipleri de yangına müdahale ederek alevleri söndürmeye çalıştı.
Öncelik sırasına göre; yürüyebilen çocuk ve yetişkin, destekle yürüyebilen, tekerlekli sandalyeli, entübeli hasta grubu ve en sonda da ameliyathanedeki hasta grupları güvenlik önlemleri alındıktan sonra kurtarılarak toplanma alanlarında kurulan sahra çadırlarında tedaviye alındı. Enkazda ulaşılamayan kısımlarda mahsur kalan bir hasta itfaiye ekiplerinin desteğiyle camdan çıkarılarak kurtarıldı.
Deprem anını gerçekmiş gibi yansıtan tatbikatı hastanedeki diğer hastalar meraklı gözlerle izledi
Tatbikatın ardından açıklama yapan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, “Bugün hastanemizde bir tatbikat gerçekleştirdik. Bugün 17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümü. Bu vesileyle yakın süreçte yaşanan depremde, Van depreminde ve Marmara depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Hastaneler depremde çok önemli kurumlardır, depremde de işleyişine devam etmek zorundandır. Hali hazırda tedavi gören, ameliyat olan, yoğun bakımda olan hastalar var. Bu tatbikatımız hastalarımızın güvenli bir şekilde tahliyesi edilmesi için yapıldı. Depremde göçük altında kalan yaralıların ilk başvuracakları kurum hastaneleridir. Bu açıdan bugün burada bu senaryoyu canlandırdık. Muradiye ilçesi merkezli 6,8 şiddetinde bir depremde hastanemizin bir kısmının hasar görmesi sonucunda tedavisi devam eden hastalar, yoğun bakımda tedavisi devam eden hastalar, doğum yapan hastalar ve olası tüm sorunlara karşı bu hastalara nasıl bir uygulama yapılacağına ilişkin bir tatbikat gerçekleştirdik. Paydaş kurumlarla nasıl iletişime geçeceğimiz, nasıl bir iş birliği yapacağız ve daha iyi nasıl bir yol izleyeceğimizin adımını attık. Umarım bu sadece tatbikatta kalır” dedi.
“Umarım bu farkındalık daha da artar”
Deprem tehlikesi olan Van’da her an depreme hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, “Deprem bölgesinde bulunan bir il olmamız, buna hazır durumda olmamız gerektiğinin gösteriyor. Gerçekleştirdiğimiz bu tatbikat hastalarımızın tahliyesi, olası bir elektrik kesintisi, ameliyatı devam eden hastanın cerrahi ekip hazırlığı, anestezi ekibiyle beraber tahliyesi yapılmasının planlamasını yaptık. Yine doğum anında yakalanan bir hastanın işleyeceğini planladık. Bu açıdan paydaş kurumlarımıza özellikle teşekkür etmek istiyorum, yoğun bir destekleri oldu. Yolun açılması, hastaların güvenli transfer edilmesi, sadece sağlık çalışanlarının yapabileceği veya hastanenin kendi imkânlarıyla yürütebileceği bir iş değil. AFAD, Emniyet Teşkilatı, itfaiye, UMKE ekibi, sağlık müdürlüğü ve diğer paydaşlar çok yardımcı oldular. Umarım bu farkındalık daha da artar. Hepimiz hep beraber depreme daha hazır hale geliriz. Senaryoda basının görüntü almasının engellemesini de işledik. Bu tür afetlerde basının ilk reaksiyonu çok önemli. Halkı sakinleştiren kurumlarla iş birliği içinde çalışan bir basın hareketi olduğu zaman gereksiz bir panik hali ve yanlış bilgilendirme olmuyor” ifadelerini kullandı. (İLKHA)