Yeni nafaka yasası ne zaman yürürlüğe girecek? Süresiz nafakaya düzenleme mi geliyor?

Nafaka mağduru binlerce kişi süresiz nafaka uygulamasının kaldırılması için talepte bulunuyor. Hükümet cephesinden yapılan açıklamalarda süresiz nafaka uygulamasının kaldırılacağına yönelik sinyaller geldi.

Ekleme: 17.08.2023 12:43:08 / Güncelleme: 17.08.2023 12:44:36 / Güncel
Destek için 

Süresiz nafaka mağdurlarının sayısı son yıllarda arttı. 1 gün evli kalan bile ömür boyu nafaka ödemek zorunda kalıyor.   2 milyonun üzerinde süresiz nafaka mağdurunun olduğu belirtiliyor. Süresiz nafaka mağdurları bununla ilgili bir platform bile kurdu..

Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175’e göre yoksulluk nafakası, süresizdir ve boşanma durumunda eşlerden en az birinin yoksulluğa düşmesi veya evlilik birliği içindeki hayat kalitesinin ciddi şekilde düşmesi nedeniyle zor durumda olan tarafa ödenir. 

Süresiz Nafaka, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemedir. 

Süresiz Nafaka bazı durumlarda kaldırılabilir. Bunlar;

-Yoksulluk durumunun ortadan kalkması durumunda da bu nafakanın kaldırılması yönünde talepte bulunulabilir

-Eş,  başka kişi ile evliymiş gibi hayat sürerse nafakanın  kaldırılması için talep hakkı doğar.

-Kendisine yoksulluk nafakası ödenen eş başka bir kişi ile evlenirse süresiz nafakanın kaldırılması talep edilebilir

-Eşlerden birisi ölürse doğal olarak süresiz nafaka ödeme durumu ortadan kalkar. 

Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 2022'nin Şubat ayında yaptığı açıklamada  3 gün, 1 ay, 5 ay evli kalıp ölene kadar nafaka verme yükümlülüğü adil değil. Bunun bir ölçüsünün, endazesinin olması lazım. Bu çözüm hem kadını koruyacak hem de erkeği koruyacak. Belli bir yaştan sonra eğer kadının bir işi yok ise onu da korumak gerekiyor. Süresiz nafaka konusunda hakkaniyetli, adil bir düzenleme gerekiyor. 40 yıl evli kalmış birisi 5 sene nafaka olmaz. Muhtemelen uzun süreli evliliklerden sonra boşanmalarda nafakalar da uzun süreli olur. Kısa süreli evliliklerde nafaka da kısa olur” diyerek süresiz nafaka uygulamasıyla ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtmişti. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, süresiz nafaka uygulamasını eleştirerek  “Süresiz nafaka bence adil bir durum değil. Mağdur olan erkeklerimiz varsa onun da yanındayız” diye konuştu.

SÜRESİZ NAFAKAYA YENİ DÜZENLEME

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç süresiz nafaka sorununa ilişkin yaptığı açıklamada, 

^^Medeni kanunumuzda 1988 yılına kadar bir yıl süreydi nafaka sonrasında süresiz hale getirildi. Bu konuda tartışmalar çok.

Nafaka alacaklısıyla nafaka borçlusundaki dengeyi de gözetmek gerekiyor. Aslında bu konu aile hukuku ile ilgili bir konu. Geniş bir çalışmamız var. Bilim komisyonumuz şu anda çalışıyor. Özellikle boşanma davalarının nafaka ve tazminat davalarından ayrı tutularak uzun süren boşanma davalarının önüne geçilmesi gerekiyor. Çünkü tarafları mağdur eden bir durum söz konusu. Nafaka ve tazminatla ilgili kararlar geciktiği için bu konuda kara verilemediği için mal ayrılığı nedeniyle ilgili tartışmalar uzun sürüyor bunlar bitmeden de boşanmaya karar verilemediği için her ikisi birden birlikte devam ettiğinde çok uzun süren bir dava söz konusu oluyor. Davalı ve davacı kadını ve erkeği mağdur eden bir durum. Hem erkeklerin hem kadınların mağduriyet yaşamaması gerek.

İleri yaşta evlenmeleri de mümkün olmuyor. Yeni bir aile kurmaları mümkün olmuyor. Aile hukukunu toptan ele alacak bir düzenlememiz söz konusu olacak." dedi, düzenleme yapılacağının sinyalini verdi. 

 

Etiketler: