Astımın belirtileri nelerdir? Astım ataklarını ne tetikler?

Kronik seyirli solunum yolu hastalıklarından olan atım hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Dünyada 339 milyon astım hastası olduğu belirtiliyor. Peki son yıllarda çevre koşullarına da bağlı olarak birçok insanı etkileyen astım hastalığının belirtileri nelerdir?

Ekleme: 16.08.2023 11:49:44 / Güncelleme: 16.08.2023 11:49:44 / Güncel
Destek için 

Hava yolunun daralmasına ve nefes almanın zorlaşmasına neden olan astım hastalığı birçok nedene bağlıdır. Enfeksiyon, genetik, alerji ve çevresel faktörler.. Astım ataklarının ise sebepleri şunlardır;

-Polenler

-Kimyasal koku ve duman

-Stres

-Toz, evcil hayvan tüyleri

-Aşırı sıcak

-Sigara kullanımı

-Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı

-Küflü ortamda yaşamak

-Fazla kilo

ASTIM BELİRTİLERİ

Astım hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Ancak en sık görülen semptomlar nefes darlığı ve öksürüktür. Solunum yollarındaki kasların kasılır, akciğerlerde mukoza birikir  ve bronşlarda şişme meydana gelerek hava yolu daralır. Astım hastalığının en sık görülen belirtileri şunlardır;

-Öksürük

-Göğüste sıkışma

-Nefes darlığı

-Hırıltı

ASTIM ÇEŞİTLERİ

Alerjik astım: Burun zarının iltihaplanması şeklinde oluşur.  Burun şişmesi, göz sulanması, hapşırma, boğaz kaşıntısı olarak semptomlar gösterir. 

Mesleki astım: Belirtileri yalnızca iş yeri ortamında görülür. Belirtiler burun akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı şeklindedir. Tetikleyici maddelerin bulunduğu işlerde görülür. 

Mevsimsel astım: Belirtileri yılın belirli zamanlarında ortaya çıkar. Özellikle kış aylarında grip ve  hava kirliliği durumlarında tetikler. Bahar aylarında polen kaynaklı olarak karşımıza çıkar. 

Bronşiyal Astım: Bronşiyal astım bronşların, dışarıdan gelen tetikleyicilere aşırı tepki vermesi durumunda ortaya çıkar. Zira astım nedeniyle hava yolları daralarak bronşları daraltır. 

ASTIM NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Astım teşhisinde Spirometre , Zirve Akım Ölçümü, Görüntüleme, Metakolin Testi, Alerji Testi gibi yöntemlerle hastalık teşhisi konulur. Astım hastaları için ilaç tedavisi uygulanır ve düzenli doktor kontrolü gerçekleştirilir. Doktor kontrolleri  1, 3, 6 ay gibi periyodik zaman aralıklarında sağlanır. İlaç tedavisinde astım semptomlarında azalma olursa, ilaçların dozu düşürülebilir.  Şikayetlerde  azalma eğilimi göstermediği durumlarda ise hastalar belirli bir süre hastanede yatırılarak tedavi görebilirler. Ağırlaşan  hastalara ‘‘bronşiyal termoplasti’’ denilen cerrahi işlem de uygulanabilir. 

 

 

 

Etiketler: