İnsani yardım kuruluşlarından Sudan çağrısı

Birleşmiş Milletlerin (BM) başını çektiği ve insani yardım kuruluşlarının yer aldığı Kuruluşlararası Daimi Komitesi (​IASC), uluslararası topluma "Sudan'da 4 aydır devam eden ve büyük bir trajediye yol açan çatışmaları bitirmek için harekete geçme" çağrısında bulundu.

Ekleme: 15.08.2023 13:08:13 / Güncelleme: 15.08.2023 13:56:43 / Dünya
Destek için 

İnsani yardım kuruluşlarının liderlerinin ortak imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Sudan ordusu ile hükümetin isyancı ilan ettiği paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan bu yana devam eden iç savaş nedeniyle Sudan halkının, hayatları ve ülkelerini yok eden, temel insan haklarını ihlal eden bir savaşın içinde kaldığı belirtildi.

Sudanlıların sevdiklerinin ölmesine tanık olduğu ve kadınların cinsel tacize uğradığı vurgulanan açıklamada, "Aileler, mallarının yağmalandığını ve evlerinin yakıldığını gördü. İnsanlar, sağlık hizmetlerine ve ilaca ulaşamadıkları için ölüyor. Sudan'daki çocuklar, yiyecek ve besin eksikliği nedeniyle ölüyor. Çatışmaların devam ettiği her gün Sudanlılar, değer verdikleri barıştan, hak ettikleri yaşam ve gelecekten mahrum ediliyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, uluslararası insani yardım kuruluşlarının, ihtiyaç sahibi Sudanlılara gıda, tohum, su, barınak, sağlık, beslenme, eğitim, tıbbi bakım ve koruma sağlamak için taahhüdünü sürdürdüğü hatırlatılırken, taraflara "çatışmaları bitirin" çağrısı yapıldı.