Tarihte bugün: 14 Ağustos

14 Ağustos’ta dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Ekleme: 14.08.2023 03:00:00 / Güncelleme: 14.08.2023 03:01:02 / Tarihte Bugün
Destek için 

1556: Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri olan Edirne’deki Süleymaniye Camii, törenle açıldı. (Süleymaniye Camii, törenle açıldı.)

1893: Dünyada ilk kez Fransa'da, otomobillere plaka takıldı. (Otomobillere ilk kez plaka takıldı)

1945: İkinci Dünya Savaşı sonunda Japonya, kayıtsız şartsız teslim oldu. İmparator Hirohito, ülkesinin teslim olduğunu açıkladı. (Japonya, kayıtsız şartsız teslim oldu)

1947: İngiltere, Hindistan’a bağımsızlık verdi. Hindistan’daki Müslüman Birliği lideri Muhammed Ali Cinnah ve Kongre Partisi lideri Pandit Nehru’nun Hindistan’ın paylaşımına ilişkin İngiliz planını kabul etmelerinin ardından ülke ikiye ayrıldı ve bağımsız Pakistan devleti kuruldu. (İngiltere, Hindistan’a bağımsızlık verdi)

1974: Kıbrıs’ta Rumlar, Muratağa, Sandallar ve Atlılar’da katliam yaptı. 14-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen katliamda en genci 16 günlük, en yaşlısı ise 95 yaşında olmak üzere 126 Kıbrıslı Müslüman katledildi.  (Kıbrıs’ta Rumlar katliam yaptı)

1974: Kıbrıs Sorunu üzerine, Türkiye, Birleşik Krallık ve Yunanistan arasında devam eden Cenevre görüşmeleri çıkmaza girince, TSK Kıbrıs'ta ikinci bir askerî harekât başlattı. Aynı gün Türkiye Birlikleri başkent Lefkoşa'ya girdi. (TSK birlikleri Lefkoşa'ya girdi)

1987: PKK militanları, Siirt’in Eruh İlçesi’ne bağlı Milan Mezrası’na bir baskın düzenledi. 19’u çocuk ve kadın olmak üzere 25 kişiyi katletti.  (Milan Mezrası’nda PKK katliamı)

1992: Gürcistan ordusu Abhazya’yı işgal etti. Resmi adı Abhazya Cumhuriyeti, halkının çoğunluğu Müslüman olan tarihi ülke, Gürcistan’ın kuzeybatısında, Karadeniz’in doğusunda bulunur. (Gürcistan ordusu Abhazya’yı işgal etti.)

2013: Mısır Ordusu, başkent Kahire’de Rabiatu’l Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtı göstericilere müdahale etti. Askeri cuntanın, göstericilere yönelik müdahalesinde yüzlerce kişi şehid oldu, en az 10 bin kişi de yaralandı. Darbeciler yaptıkları katliamlardan sonra ülkede 1 ay olağanüstü hal ilan edildiğini duyurarak sokağa çıkma yasağı ilan etti. (Rabiatu’l Adeviyye ve Nahda katliamı)

2016: Orduevleri, askeri gazinolar ve eğitim merkezlerinde “başörtü yasağı” resmen kalktı. Bu tesislere girişin ve giriş kartlarının, nüfus hizmetleri kanununun 131’inci maddesindeki esaslara uygun şekilde olacağı belirtildi. İlgili maddede “kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü fotoğrafları da kabul edilir” yazmaktadır.  (“başörtü yasağı” resmen kalktı)

2020: MISIR’DA MÜSLÜMAN KARDEŞLER TEŞKİLATININ (İHVAN) ÜST DÜZEY İSİMLERİNDEN İSAM EL ARYAN, TUTULDUĞU CUNTA ZİNDANLARINDA ŞEHİD OLDU. ARYAN 66 YAŞINDAYDI. 30 EKİM 2013 TARİHİNDE ALIKONULAN VE YAKLAŞIK 7 SENEDİR CEZAEVİNDE HAPSEDİLEN ARYAN, MISIR'IN İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE İLE BİLİNEN AKREP CEZAEVİ'NDE 'KALP KRİZİ' SONUCU ŞEHİD OLDU. (İSAM ARYAN ZİNDANDA ŞEHİD OLDU)