Batman'da on binlerce kişi alt yapı ve elektrik sorunları yüzünden üretime başlayamıyor

Batman Organize sanayi Bölgesi 7'inci etabında 50 binin üzerinde kişiye iş imkânı sağlayacak olan fabrikalar, alt yapı çalışmalarının bitirilmemesi ve elektrik enerjisinin verilmemesinden dolayı üretime başlayamıyor.

Ekleme: 10.08.2023 18:30:06 / Güncelleme: 10.08.2023 18:34:58 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için 

2020 Ağustos ayında yapımına başlanan ve 2022 Aralık ayında bitmesi gereken ve 76 yeni fabrikanın bulunduğu Batman Organize sanayi Bölgesi 7'nci etabı, alt yapı çalışmalarının bitirilmemesi, firma sahiplerinin tepkisine neden oldu.

Yaklaşık 8 ay önce fabrikalara verilmesi gereken enerji ve bitmesi gereken alt yapının çeşitli bahanelerle bitirilmediğini belirten firma sahipleri, bitirilmeyen çalışmaların her bir günün, kendilerine büyük bir maliyet olduğunu söyledi.

Altı yapı çalışmalarının an kısa sürede bitmesi için Batman Valisi Ekrem Canalp'a seslenen firma sahipleri, sorunlarının çözülmesi durumunda Batman'da en 50 bin kişinin istihdam edileceğini belirtti.

Binlerce kişiye istihdam sağlayacak olan 76 firmanın alt yapı çalışmalarının zamanında bitirilmemesinden dolayı sorun yaşadığına değinen işadamı Doğan Doyar, "Yaklaşık 2 buçuk sene önce Batman Organize Sanayi Bölgesinde bizlere yer tahsis ettiler. Biz yer verilmesinden sonra fabrikamızı hazır hale getirmemiz için bize 18 ay süre tanıdılar ve bizlerde 18 aydan daha erken fabrikamızı bitirdik. Daha fazla kişiye istihdam sağlamak için işimizi erken bitirdik. Şu an 7'inci etaptayız ve burada 76 firmaya yer tahsisi yapıldı ve 30'a yakın firma inşaatlarını bitmek üzerler. Yaklaşık 30 tane elemanım vardı. Burada elektrik altyapısı bitilmediğinden üretime geçemedik ve elemanlarımızı işten çıkarmak zorunda kaldık." ifadelerini kullandı.

"OSB'deki 7'inci etap biterse 50 bin 'den fazla kişi istihdam olacak"

2022 yılının Aralık ayanda fabrikalara elektrik verileceği sözü verildiğini ifade eden Doyar, aradan geçen 8 ay zaman zarfında birçok kişiyle görüştüklerini ama bir türlü sorunun çözülmediğini söyledi.

Doyar, "OSB yönetimi elinden geleni yapıyor aksaklığın nerden kaynaklandığını bilemiyoruz. Yaşadığımız sıkıntılardan dolayı dayanma güzümüzü kaybettiğimiz için bütün elemanlarımızı işten çıkarmak zorunda kaldık. 15 milyon liradan fazla buraya yatırım yaptım. Malzemelerimizin bir kısmını tekle aldım. İş yapamadığımız için çeklerimizi ödeyemedik. Vali bey yeni bir OSB'den ve istihdamdan bahsediyor, hâlbuki OSB'deki 7'inci etap biterse 50 bin 'den fazla kişi burada istihdam olacak. Sayın valimiz bu sorunlarımızı giderirse herkes rahatlayacak ve Batman'da istihdam artacaktır." dedi.

"Fabrikalara elektrik verilirse 10 içinde taşınabiliriz"

Geçen sene bitmesi gereken alt yapı çalışmalarının halen bitmemesinden dolayı çok mağdur olduklarını belirten işadamı Muhittin Özlü, mağduriyetlerinin giderilmesi için en kısa sürede alt yapı çalışmalarının bitirilmesi çağrısında bulunarak şunları söyledi:

"Geçen sene ağustos ayında inşaata başladık ve tekstil fabrikamız hazır haldedir. Şu anda bizlere elektrik verilirse 10 içinde taşınabiliriz. Şu an mevcut olduğum yeri sattım ve altı aydır buranın alt yapı çalışmalarının bitmesini bekliyoruz. Mevcut yerimde 120 kişi çalışıyor. Buraya geldiğimizde ise bu sayımızı 300'e çıkaracağız. Giderlerimiz çok fazla arttı, geçen sene ile bu sene arasında çok büyük farklar var. 10 milyon liraya bitireceğimiz binanın maliyeti bu sene 20 milyon lirayı geçti. Alt yapı çalışmaları çok geciktiği için çok mağduruz. Geçen sene bitmesi gereken alt yapı çalışmaları halen bitirilmiş değildir. Bir an önce alt yapının bitmesini, enerjinin verilmesini ve işimize başlamak istiyoruz."

"Üretim başlamadan işçi tutamıyoruz"

Üretime başlamadıkları için işçi alamadıklarını belirten işadamı Tacettin Dağ, "İki buçuk senedir buraya gelmişiz. Bütün iş merkezlerimizi bitirmişiz. Yolarımızın hali perişan, ne alt yapımız yapıldı ne elektriğimiz bağlandı. Bizlere verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. OSB müdürüne ve başkanlara gittik fakat herkes bizlere söz veriyor ama hiçbiri sözünü yerine getirmedi. 2023 yılın ocak ayından beri bizlere elektrik verilecekti ama verilmedi. Üretim yapamadığımız için işçilerimizin yarını ücretsiz izne çıkarmış ve mecburen her gün boş bir şekilde buraya gidip geliyoruz. Üretim başlamadan işçi tutamıyoruz. Şu anda en çok ihtiyacımız olan elektrik bağlanması ve yolların bitirilmesidir. Fabrikalarımızda bütün hammaddelerimizi almış üretime hazırız ama elektriklerin bağlanmasını bekliyoruz. Allah için bu sorunumuza biri bir al atsın." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler