Küçüklüğümüzden beri sıkça duyduğumuz cümlelerden bazıları da kitap okumamızın gerekliliğine vurgu yapan cümlelerdir. O zamanlar çocuk aklımızla, bize verilen tavsiyelerin değerini tam olarak kavrayamasak da bugün kitap okumanın ve kitap okumayı günlük rutinimizin bir parçası haline getirmenin bize sağlayacağı faydaları, bilimsel araştırmalar ortaya koymuş durumda. Öncelikle şunu belirtmekte yarar var: Kitap okumak sadece okul çağı çocukları için değil, herkes için zaruri bir ihtiyaç olarak görülmelidir.
9 Ağustos Dünya Kitap Severler Haftası vesilesiyle kitap okumanın önemi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay, kitap okuma alışkanlığının, kelimelerin altındaki derin anlamların fark edilmesinde, kişinin kendini pek çok farklı şekilde ifade edebilmesinde ve karşıdaki kişiyi daha iyi anlamasında oldukça etkili olduğunu söyledi.
Dr. Ay, "Kitap okuma alışkanlığının sağladığı faydalar saymakla bitmez. Hayatımızın her köşesinde sağladığı faydaları gözlemleyebilmekteyiz." dedi.
"Aileler çocuklarını kitap okumaya teşvik ederken kendileri örnek olmalı"
Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay
Kitap okumanın önemli bir etkinlik olduğunu ifade eden Ay, "Aileler çocuklarını sık sık kitap okumaya teşvik etmelidir. Teşvik derken öncelikle kendilerinin örnek olması, evde kitap okumak için belirli bir saatin ayarlanması, velilerin buna ön ayak olması gereklidir. Çocuklarına sık sık kitap okumanın önemi hususunda tavsiyelerde bulunmaları gerekir." önerisinde bulundu
Kitap okumak neden önemlidir?
Neden kitap okumanın üzerinde bu kadar durulduğuna dikkat çeken Dr. Ay, "Çünkü kitap okuyan insan kendini daha iyi tanır, dünyayı daha iyi anlamdırır, insanlarla diyaloğu daha fazla gelişir, kelime dağarcığı geliştiği için kendinin daha iyi ifade edebilme yeteneği oluşur ve akıcı bir konuşmaya sahip olur. Gerek ruhsal gerek zihinsel zekâsı üzerinde olumlu etkiler yapar. Çocuğumuzun başarılı olmasını istiyorsak ona düzenli aralıklarla kitap okutmamız gerekir." tavsiyesinde bulundu.
"Kitap okumanın okul başarısına çok büyük bir etkisi vardır"
Kitap okumanın okul başarısına çok büyük bir etkisi olduğunu dile getiren Dr. Ay, "Günümüzde yeni nesil soru tipleri çıktı ve yeni nesil soru tipinde öğrencinin bilgiyi bilmesi yetmiyor, bilgiyi bilmesinden ziyade o bilgiyi yorumlayabilme kabiliyeti ölçülüyor. Öğrenci düzenli aralıklarla kitap okuyorsa soruları daha rahat çözecektir. İstediği üniversiteye, istediği bölüme daha rahat yerleşebilir veya istediği sınavı kazanabilir. Biz sık sık velilerimize şunu söylüyoruz: 'Hem siz kitap okuyun hem de çocuklarınızı kitap okumaları için teşvik edin' çocuğun eğitim aldığı ilk yer aile olduğu için bu önemli." şeklinde konuştu
"Bize faydalı, dünya ve ahiretimize yön veren kitapları okumamız gerekir"
Çocukların daha küçük yaşlarda kitap okuma alışkanlığı edinmeleri gerektiğine dikkat çeken Dr. Ay, "Aile ortamında yetişen bir çocuk, çevresini gözlemlediğinde kitaplarla gözünü açıp kapatırsa çocuk başarılı olur. Bu nedenle sık sık kitap okumamız gerekir ama kitap okurken de rastgele her kitabı da okumak doğru değildir. Kitap okumakta seçici olmamız gereklidir. Bize faydalı, dünya ve ahiretimize yön veren kitapları okumamız gerekir. Çocuklarımızın okuduğu kitaplara göz atarsak, hangi kitapları okuduklarını bilirsek çocuklarımıza sağlıklı bir yön vermiş oluruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)