Türkiye'de binlerce insanın mağduriyetine neden olan süresiz nafaka, birçok insanın evlilik sonrasında boşanması halinde yaşayabileceği sorunlar sebebiyle evlikten uzaklaşmasına sebep olurken evlenip boşananların ise yeniden evlenmelerinin önünde büyük bir engel olarak duruyor.
Dünya tarihinde ilk defa İslam dini kadının geçimini erkeğin üzerine yüklerken kadına verilmesi gereken haklar ve değer konusunda da çok önemli yeniliklere imza atmıştı.
Bekârken tüm ihtiyaçlarının karşılanma yükümlülüğü babaya ait olan kadın, evlendikten sonra ise bu yükümlülük nikâh akdi ile kocasına geçer. Evlenirken mehir alan ve bunu dilediği gibi sarf etme olanağı olmasına rağmen tüm ihtiyaçları yine kocası tarafından karşılanması zorunluluğu olan kadının nafakası, boşanması halinde ise sadece iddet süresi olan 3 ay 10 gün olarak sınırlandırır. Bu süreçten sonra ise kadının ihtiyaçlarının karşılanması babası, annesi varsa büyük çocukları, bunlardan hiçbiri yoksa devlet tarafından karşılanması gerekir.
Molla Emin Tetik, İslam hukukunda süresiz nafakanın yeri var mıdır? Peki kadın boşandıktan sonra ihtiyaçlarını kim karşılayacak? Çocukların nafakası kime ait? Şeklindeki soruları yanıtladı.
Nafaka nedir?
Nafaka, sorumluluğu altında bulunan kişilerin yeme, içme, giyim ve mesken ihtiyaçların karşılanması olduğunu ifade eden Mola Emin Tetik, "Nafaka, kocanın eşinin ihtiyaçlarını karşılaması, anne babanın çocuklarının nafakasını karşılaması olabilir ya da bir çocuğun anne babasının ihtiyaçlarını karşılaması olabilir. Bu hallerde nafaka zorunluluğu vardır." şeklinde tanımladı.
İslam'da sürekli bir nafaka var mıdır?
Gündemde sürekli nafakanın caiz olup olmadığı konusunda bir tartışma olduğunu ifade eden Molla Emin Tetik, "Bir anne baba çocuklarının nafakasını vermek zorundadır ama erkek kendi ayaklarının üzerinde durabildiğinde kendi nafakasını kendi karşılar veya kız çocuğu evlendiğinde ise nafaka artık eşine geçer. Eşi onun nafakasını karşılayacaktır. Fakat kadın eşinden boşandıktan sonra nafaka devam eder mi etmez mi, bu konuda İslam hukuku ne diyor? Bir kadın 3 talak ile boşandıktan sonra bir iddet ve süresi vardır. 3 ay haline düşmesi ve temizlenmesi süresidir. Bu süre gerçekleşti mi nafaka süresi bitmiştir, kadının kocadan alacağı bir nafaka kalmamıştır." ifadelerini kullandı.
Nafaka süresi bitince kadının durumu ne olacak? İslam buna da bir çözüm üretmiş mi?
İslam hukukuna göre kadının boşandıktan sonra ortada bırakılmaması gerektiğine dikkat çeken Molla Emin Tetik, "İslam buna bir çözüm üretmiştir. Kadının anne ve babası, kardeşleri varsa ve durumları iyiyse nafaka onlara geçer. Yok durumları iyi değilse kadının akrabalarına, onların durumu iyi değilse ve bakacak kimse kalmadıysa devlet kadının nafakasını karşılamak zorundadır. Boşanan kadının çocukları varsa çocukların nafakası babaya aittir. Ne zamana kadar? Çocuklar kız ise evlenene, erkek ise erginlik çağına erene kadar. Sakat ve özürlü durumda iseler süreli karşılamak zorundadır. İslam hukuku bu şekilde bir çözüm buluyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)