"Müslümanlar, giyim adabına her zaman uymalı"

İslam'ın emrettiği şekilde giyinme ile ilgili konuşan Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı İbrahim Halil Güven, özellikle kıyafet noktasında kadın ve erkek ayrımının yapılmadığını ifade ederek Müslümanın giyim adabına her zaman uyması gerektiğini söyledi.

Ekleme: 07.08.2023 17:05:06 / Güncelleme: 07.08.2023 17:09:05 / Röportaj / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Şanlıurfa Peygamber Sevdalıları Derneği Başkanı İbrahim Halil Güven, Müslümanların ev içinde ve dışarıdaki kıyafetlerinin farklı olduğunu belirterek, içeride rahat olabileceklerini fakat dışarıya çıkıldığı zaman mahremiyet ölçülerine göre hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Eğitimin küçük yaşta başladığını belirten Güven, çocuklar küçükken adaplı bir şekilde yetiştirilirse büyüdüklerinde buna daha çok dikkat edeceklerini vurguladı.

Güven, kutsal mekânları ziyaret etmek isteyenlerin o mekânların adabına uyması gerektiğine dikkat çekerek, Müslümanların giyim adabına her zaman uyması gerektiğini söyledi.

"Müslümanların iç ve dış kıyafetleri farklıdır"

Müslümanların mahremiyet ölçülerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Güven, "Müslüman giyim ahlakını fıkha göre uyarlaması lazım. Bayan veya erkek buna göre hazırlanıp dışarıya çıkmalı. Müslümanların iç ve dış kıyafetleri farklıdır. İçeride daha rahat olabilir ama dışarıya çıktığı zaman mahremiyet ölçülerine göre hareket etmeleri lazım. Şanlıurfa'nın sıcak bir iklimi var fakat sıcaklık giyimi etkilemez, bununla beraber bir hadis hatırlatması yapalım Peygamber efendimiz kadınların ince, şeffaf ve vücut hatlarının belli olacağı şekilde giyinmeyi yasaklamıştır. Hazreti Ebubekir'in kızı Esma validemiz geldiğinde onu uyarıyor. 'Üzerine bol bir şeyler giyin bu şekilde giyinmen doğru değil' diyor. Peygamber efendimizin bu uyarısı fıkha bir usul olarak geçiyor." şeklinde konuştu.

"İslami ölçülere uyarak karşısındakini günaha sokmamalı"

İbrahim Halil Güven

Havaların sıcak olmasının giyim ahlakını ve ölçüsünü etkilemeyeceğini ifade eden Güven, "Erkekler setr-i avrete göre hareket ederek dışarıda nasıl gezmeleri gerekiyorsa, sıcaklık ölçüleri bunu etkilemez. Şanlıurfa sıcak evet ama bir Müslüman her zaman hal ve hareketlerine giyimine dikkat etmeli. İslami ölçülere uyarak karşısındakini günaha sokmamalı ve kendisi de günaha girmemeli. Başkalarının bakması onların günaha girmesine sebep olacak kendisi buna sebep olduğu için vebale girip günaha girmiş olacak." dedi.

"Müslüman'ın iman ettiği değerlere göre hareket etmesi lazım"

Yabancı turistlerin kutsal mekanları ziyareti esnasında İslami değerlere dikkat etmesi gerektiğini belirten Güven, "Kutsal beldeler ve mekânlarda İslami ölçülere dikkat etmeleri gerek. Kutsal mekânları ziyaret etmek istiyorlarsa onun adabına uymaları gerekiyor. Normalde nasıl dolaşmak istiyorlarsa dolaşabilirler fakat Müslüman ise giyim adabına her zaman uyması lazım bunun bir ölçüsü var ve Müslüman ölçüsüz olmaz. Müslüman'ın iman ettiği değerlere göre hareket etmesili. Bir Müslüman her zaman ve her yerde bu ölçülere uyması lazım. Bizim söylediklerimiz belki yabancı turistler için gerekli olabilir ama yabancı turistler kutsal mekânlarımızı ve beldelerimizi ziyaret etmek istiyorlarsa bizim ölçülerimize uymalı. Gireceği mekânın hassasiyetine uyması lazım. Eğer kadınsa başörtüsü takacak uzun elbise veya etek giymesi gerekiyorsa giyinip içeri girecek ziyaretini yapacak görmek istediği yerleri görecek ve çıkacak. Erkekler de aynı şekilde eğer kısa şortla -ki turistler bu konuda çok rahatlar- bizim kutsal mekânlarımıza giriyorlarsa bu ölçülere dikkat etmeleri gerekiyor. Görevlilerimizin de bu konuda biraz hassas olması lazım. Sırf turist gelsin diye bu hassasiyeti gözden çıkarmamaları gerekiyor." diye konuştu.

"Toplum farklı bir yöne gidiyor"

Çocuklar konusunda önemli açıklamalarda bulunan Güven, "Eğitim küçüklükten başlıyor. Çocuklarımız küçükken adaplı bir şekilde yetişirlerse o şekilde adım atıp başlarlarsa büyüdüklerinde buna dikkat edeceklerdir. Sıkıntılı bir durum var ki ebeveynler belli bir yaşa kadar çocukların giyimine karışmıyorlar. Belli bir yaşa geldikten sonra onu tesettüre riayet ettiremezsin, artık ona ağır gelir. Toplum farklı bir yöne gidiyor. Televizyonlar, diziler ve sosyal medya gençlerimizi etkiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda müfredatını değiştirmesi lazım. Burası Müslüman bir beldedir ve Müslümanların çocuklarının alacağı derslere göre bir müfredat düzenlenmesi gerekiyor." diye ekledi.

(İLKHA)