Esenyurt halkından tamamlanamayan dere ıslah çalışmasına tepki: Artık bir çözüm bulunsun

2020 ve 2022 yılında Esenyurt'ta derenin taşmasıyla yaşanan sel felaketlerinden etkilenen Esenyurt halkı, uzun uğraşlar sonucunda başlayan dere ıslah çalışmasının bir türlü bitirilememesine tepki gösterdi.

Ekleme: 07.08.2023 15:05:06 / Güncelleme: 07.08.2023 15:11:33 / Röportaj / İstanbul Haberleri
Destek için 

2020 yılının haziran ayında yaşanan sağanak yağış sonrasında Pınar Mahallesi'nde bulunan dere taşmış Suriyeli sığınmacılardan birisi vefat etmiş 437 ev, araç ve iş yeri hasar görmüştü.

Çevrede yaşayan halk sorunlarının çözümü için yerel yöneticilere ve İBB'ye birçok kez çağrı yapmasına rağmen bir çalışma başlatılmamış, 2022 yılının ekim ayında aynı bölgede yeniden sel baskını yaşanmıştı. Yaşanan sel sonrasında bu kez can kaybı yaşanmazken birçok ev ve işyerini su basmıştı.

Uzun bir aradan sonra mahallelinin beklediği dere ıslah çalışması başlasa da bu kez ağır işleyen çalışmalar, dereye akan lağım sularının oluşturduğu pis kokular ve sivrisinek nedeniyle mağduriyet yaşanıyor.

Yaşadıkları sorunlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan bölge halkı, yetkililere seslenerek sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması talebinde bulundular.

İBB ve Esenyurt belediyesine sorunu çözme çağrısı

Yeşilkent Mahallesi sakinleri adına açıklama yapan Cengiz Yürük, "Burası Esenyurt! Herhangi bir köy değil, mahalle değil, ilçe değil, bir metropol. Ancak baktığınızda sanki Çatalca'da, Silivri'de veya doğuda bir köy gibi. Çamur, toz, toprak, pislik. Sözde bize iyilik yaptılar, seçimden önce biraz çalışma yaptılar. Göz boyaması... Allah razı olsun iyi yaptılar. Rögarları açtılar, üstümüze lağım suyunu açtılar. Bayramdan bu yana da ne gelen var ne giden. Çoluk çocuk perişan. Sivrisinekten yatamıyoruz. Hava şartları zaten belli. Bu da yetmiyormuş gibi bir de rögarları açtılar. Biz de sözde insanız! Böyle bir şey var mı? Sayın Ekrem İmamoğlu! Buraya geldin ama arkadaki köprüye kadar geldin. Üstüne branda çektiler. Bu tarafa da gelin, halkı bir görün. Çektiğimiz eziyetleri görün. İlçe belediye başkanına da sesleniyorum! Sayın Kemal Deniz Bozkurt! Biz sana bize sahip çık, halkına sahip çık, mahallene doğru düzgün bir düzen ver diye oy verdik. Herhangi bir çalışma var mı? Var desem de görünen köy kılavuz istemez." dedi.

"Kimse buradaki pisliği görmüyor, çocukların hepsi hasta"

Doğduğundan beri aynı mahallede yaşadığını ancak şimdiye kadar hiçbir partinin mahalleyi düzgün temizlemediğini vurgulayan Murat Can Eryolcu, "Buradaki pisliği bırakıp gidiyorlar. İki gün çalışıp üçüncü gün gidiyorlar. Sonra ilçe belediye başkanı veya İBB başkanı gelip uzaktan bakıp 'çalışma devam ediyor' diyerek geri gidiyorlar. Ancak kimse buradaki pisliği görmüyor. Şu an burada çocukların hepsi hasta oldu. Kokudan, böcekten, sinekten kimse duramıyor. Tozdan, pislikten dolayı kimse kapısını da açamıyor, araba bile geçmiyor. Yani hiçbir sorumlu buraya gelmiyor. Uzaktan bakıp gidiyorlar. Yolların halini, çocukların halini görüyorsunuz. Herkesin çocuğu hastanede. Herkesi aradık, her yere yazdık, tüm taleplerimizi ilettik çözüm yok. Buraya bir çözüm bulsunlar." diye konuştu.

"Pis kokuyu çekelim diye mi oy veriyoruz? Biz insan değil miyiz?"

İsmini vermek istemeyen mahalle sakinlerinden bir bayan ise "Bu lağımı burada koklamaktan bezdik. Çoluğumuz, çocuğumuz hastanelik oldu. Çocuğum enfeksiyon kapmış diye hastanede serum taktılar. Bunu koklamaya mecbur muyuz? Astım hastasıyım, camımı, kapımı açamıyorum. Gelsinler bir de onlar otursunlar bakalım bu kokuyu koklayabilecekler mi? bu kadar da olmaz. Yol desen yol yok. Buraya bir köprü koyup çekip gittiler. Çektiğimiz nedir böyle. Oyu biz veriyorsak bunu koklayalım diye mi veriyoruz? Biz insan değil miyiz? Bu büyükler nerede? Gelip bir el atsınlar, yollarımızı yapsınlar. Bu dereyi kapatıyorlar mı ne yapacaklarsa yapsınlar. 1.5 yıl oldu yine aynı yerinde duruyor, kimse yardımcı olmuyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler