Prof. Dr. Baltalı: Birinci derece yakını kalp krizi geçirenlerin çok dikkatli olmaları lazım

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, kalp krizini tetikleyen birçok etkenin olduğunu belirterek; kalp hastalıklarından korunmak için önemli tavsiyelerde bulundu.

Ekleme: 07.08.2023 14:45:04 / Güncelleme: 07.08.2023 14:47:03 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Kalp ve damar hastalıkları dünyada ölüme yol açan etkenler arasında ilk sırada yer almaya devam ediyor.

Dünyada her yıl milyonlarca insan kalp krizi nedeniyle hayatını kaybederken ülkemizde ise her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Bu sayı, kanser nedeniyle yaşanan kayıplar bu rakamın yarısını oluşturuyor.

Üsküdar Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, konuyla ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kalp krizinin birçok etkeni olduğuna dikkat çeken Baltalı, "Direk olarak kalp krizini şu yapar veya bu yapar diyemiyoruz ancak kalp krizini tetikleyen veya kalp krizi riskini arttıran durumlar vardır. Bu riskler; tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara içimi ve ailesel de olma ihtimali yüksektir. Bu durumlar normal insanlardan daha fazla olarak kalp krizi riskini arttırırılar." dedi.

"Erkeklerde daha çok kalp krizi görülüyor"

Kalp krizinin yüzde 85 oranında erkeklerde görüldüğünü belirten Baltalı, "Özellikle bazı durumlar haricinde 40 yaş ötesi erkeklerde olur. Kadınların özellikle adet görmesi, kadınların kalp krizi riskini ciddi olarak düşürmektedir. Kadınlar da ailesel olanlar ve sigara içenler haricinde 40-45 yaşının altındaki kadınlar kalp krizinden etkilenmezler. 40-45 yaşından sonra yani menopoz sonrası kadınlarda 10-15 yıl geçtikten sonra kalp krizi oranı; mesela 65 yaşındaki kadının kalp krizi oranı 65 yaşındaki erkekle hemen hemen aynıdır." diye belirtti.

"Birinci derecede yakınları arasında kalp krizi geçirenlerin kalp krizi geçirme oranları daha yüksektir"

Kalp krizinin genetik olması hakkında konuşan Baltalı, "Direk babadan oğula ya da kıza geçiş diye birşey yoktur. Genetik şudur; bazı yerlerde erken yaşta kalp krizi geçiren birinci derecede yakını olanların çok daha dikkatli olması gerekir. Birinci derecede yakınları arasında kalp krizi geçirenlerin kalp krizi geçirme oranları daha yüksektir. Direk olarak kalp krizi az geçiyor, çok geçiyor diyemeyiz; polijeniktir. Erken yaşta birinci derece yakını kalp krizi geçiriyorsa çok dikkatli olmaları lazım. Daha yüksek oranda kalp krizi geçiyor. Mümkün olduğu kadar kolesterol oranına, tansiyona, şekere dikkat etmesi lazım. Sigara içmemesi gerekir." şeklinde konuştu.  

Kalp sağlığını korumak için tavsiyeler

Kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunan Baltalı, "Kalp sağlığını korumak için tavsiyem; sağlıklı beslenmek, özellikle tansiyon ve şekeri olanlarında tansiyon regülasyonu, sigaradan mümkün olduğunca kaçınmak ve kolesterol düzeyi yüksekse düşürmektir. Diyet ve hareketle mümkün olduğu kadar sağlıklı yaşam tavsiye ediyoruz. Normalde haftanın 5 günü en az 30 dakika yürüyüş olabilir, yüzme olabilir ve sağlıklı beslenmek gerekir. Yağlı etten kaçınmak daha çok zeytinyağı ve sebze-meyve ağırlıklı beslenmek gerekir."ifadelerini kullandı. (İLKHA)