Molla Ünel: Miras konusu adalet temelinde olmalı

Mirasla ilgili sürekli kavgaların çıktığı ve bunun sonucunda da insanların öldüğünü ifade eden Molla Sinan Ünel, kadınlara miras hakkının verilmemesinin ve haklarına girilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekti.

Ekleme: 06.08.2023 11:50:06 / Güncelleme: 06.08.2023 12:19:17 / Röportaj / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Bir insan vefat ettiğinde eğer arkasında varisleri varsa ve bu insanın da geride bıraktığı bir mal varsa bu geride kalan mala miras denilir.

Miras hukuku ile ilgili İLKHA'ya konuşan Molla Sinan Ünel, her konuda olduğu gibi miras konusunda da Allah-u Teâlâ'nın kanununun belli olduğunu söyledi.

Molla Ünel, İslam'ın belirlediği ölçünün erkeğe 2 pay, kadına da 1 pay olduğunu belirten Molla Ünel, buna rağmen kadınların ciddi anlamda mirastan mahrum bırakıldığını dile getirdi.

Özellikle güneydoğu bölgesinde miras nedeniyle sürekli kavgaların yaşandığını ve bunun sonucunda da insanların öldüğüne dikkat çeken Molla Ünel, tarlalar üzerine köyde çıkan kavgaların ve dökülen kanların neticesinin orada bir haksızlığın, adaletsizliğin olduğunu gösterdiğini belirtti.

"Miras konusunda da Allah-u Teâlâ'nın kanunu bellidir"

Molla Sinan Ünel

Molla Ünel, "İslam'da miras hukuku, bir insan vefat ettiğinde eğer arkasında varisleri varsa ve bu insanın da geride bıraktığı bir mal varsa bu geride kalan mala miras denilir. O da varislerine ait olan bir şeydir. Her konuda olduğu gibi miras konusunda da Allah-u Teâlâ'nın kanunu, yasası bellidir. Adalet temeli üzerine kurulmuştur. Vefat eden bir insanın geride bıraktığı gerek kız çocukları gerekse de erkek çocukları varsa geride kalan malı eşit, adalet temeli üzerinde dağıtılması noktasında yine Rabbimizin de emirleri, tavsiyeleri var." dedi.

"Kadınlar ciddi anlamda mirastan mahrum bırakılıyor"

İslam'ın belirlediği ölçünün erkeğe 2 pay, kadına da 1 pay olduğunu ifade eden Molla Ünel, "İslam'ın belirlediği ölçü erkeğe 2 pay, kadına da 1 pay verilmesidir. Kalan mal para mıdır, tarla mıdır, daire midir her ne mal mirasa girmişse o malın bölüşümünde İslam'ın belirlemiş olduğu hukuk erkeğe 2 pay, kadına da 1 pay verilmesidir. Maalesef günümüz toplumunda özellikle bölgemizde bu anlamda ciddi mağduriyetler yaşanıyor. Kadınlar ciddi anlamda mirastan mahrum bırakılıyor. Özellikle de köylerde tarla noktasında çok ciddi anlamda mağduriyetler yaşanıyor. " diye konuştu.

"Miras konusunda duyarlılık göstermek zorundayız"

Kadınlara miras hakkının verilmeden alınan malın içerisinde haram mal kaldığını söyleyen Molla Ünel, "Özellikle de erkek tarafı bacılarına karşı psikolojik bir baskı uyguluyor. Bazen gönülden geçmediği halde, arzu etmediği halde 'ben abilerimden, kardeşlerimden miras istemiyorum' diyor. Hâlbuki böyle bir hak yoktur. Dolayısıyla baba vefat ettikten sonra geriye kalan mal neyse oturulur, konuşulur, belirlenir. Erkeklere 2 hak, kadına da 1 hak tayin edilir. Hakkı kendisine verildikten sonra bayan tarafı bunu kardeşlerine hibe ederse, bağışlarsa bunda herhangi bir sorun yok. İstediği halde 'ben vermem, kadınlara miras verilmez' diye bir yanlışlık yapılıyor. Bu dönemde, özellikle de bölgemizde böyle bir hakka giriliyor. Özellikle bu miras konusunda duyarlılık göstermek zorundayız. İşin içine mal, para, servet girince ister istemez biraz durum değişebiliyor. Bayanların haklarını vermediğimiz zaman gasp etmiş oluyoruz. Onların hakkına girmiş oluyoruz. Malımızın içerisinde haram mal kalmış oluyor. Zaten o maldan da kimse hayır görmüyor." ifadelerini kullandı.

"Dönüm üzerine 5-10 insan öldürülüyor"

Miras konusunda kadınlara miras hakkının verilmemesinin bir yanlışlık olduğuna dikkat çeken Molla Ünel, "Özellikle bölgemizde tarlalar yüzünden insanlar ölebiliyor. Dönüm üzerine 5-10 insan öldürülüyor. Tarlalar üzerine köyde çıkan kavgaların ve dökülen kanların neticesi bize orada bir haksızlığın, adaletsizliğin olduğunu gösteriyor. Birilerinin gözleri, hakkı o tarlada kalmış oluyor. O tarladan kimse hayır görmüyor veyahut da o gelirden kimse hayır görmüyor. Bölgemizde yapılan yanlışlıklardan bir tanesi kadınlara miras hakkının verilmemesidir. Haklarına girilmesidir. Bu da Allah'ın ne dünyada ne de ahirette kabul edeceği bir durumdur." şeklinde konuştu. (İLKHA)