Eczanelerde ilaç tedarik sorunu büyüyor

Eczanelerde yaşanan ilaç tedarik sorununun devam ettiğini belirten eczacılar, ilaç fiyatlarının bir an önce güncellenmesi ve bu sorunun çözüme kavuşturulması çağrısında bulunuyor.

Ekleme: 05.08.2023 14:15:06 / Güncelleme: 05.08.2023 14:15:34 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Geçen yıldan bu yana ilaç tedarik sıkıntısının katlanarak devam ettiğini belirten eczacılar, bu durumun ciddi mağduriyete neden olduğunu söylüyorlar.

Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mehmet İrfan Demirci, İLKHA muhabirine, son günlerde yaşanan ilaç krizinin en basit ilaçları bile bulunamaz hale getirirken çocukların yanı sıra bazı yetişkin ilaçlarında da tedarik sorunu yaşandığını ifade etti.

Halkın, kimi önemli ilaca ulaşmadığını, bu nedenle tedavilerinin yarım kaldığını ifade eden Demirci, bu durumun böyle devam etmesi halinde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti.

“İlaç krizi eczacı ve hasta açısından ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor”

Mehmet İrfan Demirci

Bulunamayan ilaçların ciddi bir sorun olduğunu belirten Demirci, “İlaç krizi eczacı ve hasta açısından ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunun temel nedeni ise ilaç üretiminin dövize bağlı olması, döviz kurunun yüksekliğinde eklediğimizde ilaçları bulmakta zorluk yaşıyoruz.” diye konuştu.

“İlaç fiyat kararnamesinin değiştirilmesi gerektiğini savunuyorum”

İlaç Sanayisi ve İlaç İthalatçılarının, zammı yeterli bulmadıkları için ilaç üretiminde sıkıntı yaşadıklarını belirten Demirci, “İlaç fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili ilaç fiyat kararnamesinin değiştirilmesi gerekiyor. Döviz kuru üzerinden yürüyen ya da yılda bir kez veya iki kez yapılan ilaç fiyat kararnamesinin değiştirilmesi gerektiğini savunuyorum.” dedi.

“Sağlık Bakanlığının bu konuya çok daha fazla özen göstermesi gerekiyor”

İnsan sağlığı için ilacın olmazsa olmaz olduğunu belirten Demirci, “Bir hasta, ilacını kullanması gerekiyorsa ve bu ilaç bulunamıyorsa burada ciddi bir sorun ortaya çıkacaktır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının bu konuya çok daha fazla özen göstermesi gerekiyor.” diyerek konuşmasına devam etti.

İlaç sorununun temel nedeninin döviz kurunun yüksekliğinden kaynaklandığını belirten Demirci, “Türkiye’de ilaç tüketimi bu yıl 200 milyar TL gibi bir rakamın üzerine çıkacak gibi duruyor.” dedi.

İlaç krizinin sağlıkla ilgili temel bir sorun olmadığını belirten Demirci, ilaç krizinin tamamen ekonomik bir sorun olduğunun altını çizdi. (İLKHA)