Uzman Özgün: Yüksek sıcak havalarda çocuk epilepsi hastaları nöbetleri daha sık görülebilir

Mardin Artuklu Üniversitesi Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nezir Özgün, ülke genelinde görülen aşırı sıcakların epilepsi (sara) hastalığı barındıran çocuk yaş gruplarının epilepsi nöbetlerini artabileceğine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Ekleme: 04.08.2023 10:50:03 / Güncelleme: 04.08.2023 10:53:57 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için 

Epilepsi hastalığı, halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar (deşarjlar) olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir.

Ülke genelinde son günlerde artan hava sıcaklıkları beraberinde birçok hastalıkları getiriyor. Özellikle çocug yaş grubunda görülen epilepsi hastalığı da sıcak havalarda en çok dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Konu hakkında İLKHA muhabirine açıklamada bulunan Özgün, dış ortamda yoğun güneş ışınlarına maruz kalınması, epilepsi hastalarının nöbetlerini daha çok tetikleyebileceğine dikkat çekti.

Özgün, "Özellikle son dönemlerde epilepsi hastalarının sıcak havalarda acile başvurularda bir artış göstermektedir. Yaz aylarında havalar sıcak olduğu için bunun temel sebebi de gözlemlerimize göre yaz aylarında suların ve besinlerin kontaminasyonu sonucu zehirlenmeleridir. Dolayısyla besin ve sıvı hijyenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Besin  zehirlenmeleri ve ishallerin artması olarak görünüyor. Çocukların bu minvalde bol bol sıvı tüketmeleri lazım. Aşırı sıcak havalarda terleme fazla olduğundan zorunlu olmadıkça saat 11.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyorz. Dışarı çıkılması gerektiğinde de açık renkli elbiseler giymelerini öneriyoruz. Bu durumlara dikkat edildiğinde nöbet geçirme olasılığı daha az olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Epilepsi hastalarında ve nöbet geçiren tüm hastalarda ağız açma, bir şey  koklatmak tehlikelidir"

Tedavi süreçleri hakkında da bilgi veren Özgün, şunları kaydetti:

"Tedavi her hastaya göre değişkenlik göstermektedir. Hastayı muayene ettikten sonra hastanın durumuna uygulanan tedaviler muayeneden sonra belirlenir. Sıvı kaybı varsa sıvı takviyesi, enfeksiyon varsa enfeksiyon tedavisi uygulanır. Nöbet geçiren epilepsi hastası ise, ilaç düzeyleri kontrol edilerek süreç takip edilebilir. Yani standart bir tedavi olmayıp her hastaya göre tedavi şekli değişebilmektedir. Epilepsi hastalarında ve nöbet geçiren tüm hastalarda önerdiğimiz şey öncelikle hastaya eşlik eden anne ve babanın hastaya herhangi bir şekilde ağzını açma, bir şey koklatma birşey içirmeye çalışmamaları dişini açmaya çalışmamalarını öneriyoruz. Hastanın eğer etrafında kesici delici bir alet varsa onlardan uzak tutmalarını ve yan yatırmalarını öneriyoruz."

Epilepsi hastalarında oluşan nöbet 5 dakikayı aştığı zaman sağlık çalışanlarına haber vermek, hastayı korumak, gözlemlemek, rahatlatmak gerektiğini, sık, dar kıyafetleri gevşetmek ve nöbetin geçmesini beklenmesi gerektiğini belirten Özgün, uzun süren nöbetlerde de sağlık çalışanlarına haber verilmesi gerektiğini ifade etti. (İLKHA)