Gaziantep ihracatında yüzde 48’lik rekor artış

Yaşanan deprem felaketinin ardından mayıs ayıyla birlikte toparlanma sürecine giren Gaziantep ihracatı temmuz ayında yüzde 48’lik artış gösterdi.

Ekleme: 03.08.2023 17:10:03 / Güncelleme: 03.08.2023 17:35:44 / Ekonomi / Gaziantep Haberleri
Destek için 

1 milyar 47 milyon 466 bin dolarlık temmuz ayı ihracatıyla tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaşan Gaziantep’in 2023 Ocak- Temmuz dönemi ihracatı ise 5,6 milyar dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “Depremin ardından ihracatımızdaki ilk toparlanma sinyalini mayıs ayında almıştık. Haziran ayında ise bayram tatili nedeniyle yaşanan iş günü kaybının da etkisiyle ihracatımız beklediğimiz gibi olmadı. Fakat en güzel ihracat verilerini bu ay aldık. Temmuz ayında yüzde 48’lik rekor bir yükselişle ihracatta 1 milyar dolar bandını aştık ve tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerini kaydettik. Bu başarı yatırım yapan, üreten, istihdam yaratan cesur ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve onların tüm çalışanlarına aittir.  Her birini yürekten kutluyorum.” dedi.

Finansmana erişim ve vize sorunlarının hala ihracatlarını olumsuz etkilemeye devam ettiğini de aktaran Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tüm ihracatçılarımız binbir zorluk içerisinde çalışmaya, üretmeye ve istihdam yaratmaya çaba sarf ediyor. Merkez Bankası'nın ihracat kredilerini sıkılaştırma kapsamı dışında tutması, reeskont kredi limitlerinin artırılması olumlu. Ancak artan maliyetler karşısında işletmelerimizin finansman ihtiyacı da artıyor, finansmana erişim ise her geçen gün daha da zorlaşıyor. Reel sektörün yatırım iştahını düşürüyor…    Tüm bunlara vize problemleri de eklenince rekabet gücümüz de zayıflıyor. Üyelerimizin rekabet gücünü azaltan bu ve benzeri pek çok konuyu hazırladığımız kapsamlı raporlar eşliğinde bakanlarımız da dâhil olmak üzere üst düzeyde dile getiriyoruz. Üyelerimizin, iş insanlarımızın elini rahatlatmak adına atılacak adımlardan büyük memnuniyet duyacağız.” şeklinde konuştu.

Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’ten tüm güçlüklere rağmen temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48 oranında artışla 1 milyar 047 milyon 466 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

“Deprem sonrası ihracatta yaşanan düşüş eğiliminin ardından bu başarıya imza atan üreticilerimizi, ihracatçılarımızı, çalışanlarımızı yürekten kutluyor teşekkür ediyorum” diyen Ünverdi, liman konusuna dikkat çekerek, Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların çözüme kavuşması halinde Gaziantep’in ihracatının çok daha yüksek rakamlara ulaşacağını kaydetti.

Deprem sonrası İskenderun Limanı’ndaki yangınla birlikte Mersin Limanı’nda yaşanan yoğunluğun bölge ihracatında kayıplara neden olmaya devam ettiğini belirten Ünverdi, konuyla ilgili şunları dile getirdi:

“Limanda yaşanan sorunlarımızı uzun süredir her platformda anlatıyoruz. İlgili Bakanlığımız ve liman yetkilileri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Olumlu dönüşler de aldık, fakat kaybedecek zamanımız yok. Bir an önce liman konusunun çözüme kavuşmasını bekliyoruz. Ülkemiz için en fazla ihtiyaç duyduğumuz ve döviz girdisi sağlayan ihracat konusunda sanayicilerimiz elinden gelen çabayı gösteriyor. Depremi yaşamış bir kent olarak temmuz ayında ulaştığımız rakamlar çok sevindirici, ancak limanda yaşamış olduğumuz sorunlar olmasaydı biz bugün çok daha yüksek rakamları konuşuyor olacaktık. Bizim ihracatçılarımız şu an ithalatını da, ihracatını da, para akışını da aksamalı olarak gerçekleştiriyor. Maalesef dış ticaret akışımız liman dolayısıyla nizami işlemiyor.” dedi.

Deprem dolayısıyla Gaziantep’in dönem ihracatının ise halen eksi görünümde olduğunu aktaran Ünverdi, “Ocak-temmuz döneminde Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 oranında düşüşle 5 milyar 665 milyon 942 bin dolar olarak gerçekleştiğinin altının çizdi.

İhracatın artması için bir taraftan da düzenlemiş oldukları projelerle firmalara destek olmaya devam ettiklerini söyleyen Ünverdi, “Daha önce ihracatı olmayan ya da halihazırda ihracat yapan firmalarımızın yeni pazarlara ulaşması için ‘İhracat Akademisi’ eğitim programımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda GSO ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde 7’ncisini düzenlediğimiz programımızı tamamladık. Programımıza katılan firmalarımız edindikleri bilgilerle eğitim döneminde ihracat yapmaya başladılar." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Etiketler: