NASA'ya göre ,yörüngedeki (LEO) kalıntıların yoğunluğu, uzay araçlarının zincirleme çarpışmaları tetikleyecek seviyeye ulaştı. Bu nedenle bir çarpışma 2009'da meydana geldi.
ABD’ye ait bir iletişim uydusu olan Iridium 33 ile Rusya’ya ait eski bir iletişim uydusu olan Cosmos 2251 arasındaki çarpışmaydı. İki uydu 10 Şubat 2009 tarihinde yaklaşık 790 km irtifada çarpıştı.
UZAY KİRLİLİĞİ
Uzay kirliliği sorunu, insan yapımı ilk uydu Sputnik I’in, 1957’de fırlatılmasıyla ortaya çıkmıştır. . Ömrü tükenen uydu Dünya’nın çevresinde, yüksek bir hızla iki aydan fazla dönüp durmuştur. Sputnik'ten bugüne yaklaşık 5.000 uydu uzaya fırlatıldı. roket parçaları, ölü uydular, yakıt tankları ve uzay aracı artıklarından oluşan yığın Uzay'da kirliliğe neden olmakta ve uzay araçlarının güvenliğini tehdit etmektedir.
Uzayda yaklaşık olarak 50.000’den fazla uzay çöpü olduğu tahmin ediliyor. Alçak yörüngede kullanılmayan yaklaşık 2 bin 600 tane uydu, 10 bin nesne, yaklaşık bir portakal büyüklüğünde 20 bin nesne, daha küçük 500 bin nesne ve 100 milyondan daha fazla takip edilemeyecek kadar küçük parçacık bulunduğu tahmin edilmektedir. Uzay çöplerinin %70'inin Dünya’dan yaklaşık 2 bin km yukarıda olduğu belirtilmektedir.
Avustralya galaksiler arası temizlik firması Sabre Aeronautics’in şefi Jason Held uzay kirliliğiyle ilgili;
“Havacılığın ilk günlerini düşünürseniz, hava trafik kontrolüne ihtiyacınız yoktu. Çünkü yeterince uçak yoktu. Uçak sayısı artınca birkaç kaza yaşandı ve havadaki trafiğin kontrol edilmesi gerekliliği ortaya çıktı. Aynı durum uzaydaki atıklar için de geçerli. İnsanlar şimdi uzaydaki tıkanıklığı görmeye başlıyorlar. Eğer yörüngede bir uydu varsa ve bir nedenden dolayı devre dışı kalıyorsa muhtemelen saniyede 8 kilometre hızla uçan dev bir uzay çöpü çarpmıştır varsayımını yapabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ VE KALKINMA ÖRGÜTÜ (OECD) UZAY KİRLİLİĞİYLE İLGİLİ UYARIYOR
-İklim araştırmaları duraksayabilir
-Hava tahmini ve İnternet gibi uzay uygulamaları kaybolabilir
-Astranotların yaşamı tehlike altına girebilir
UZAY ÇÖPLERİ NASIL TEMİZLENİR?
Uzay çöplerinden kurtulma yöntemlerinden bir tanesinin yörüngelerinin değiştirilerek Dünya'nın atmosferine kontrol altında girmelerinin ve böylece üst katmanlarda yanmalarının sağlanması olduğu belirtiliyor.
Diğer bir çalışma ise devasa bir elektromıknatısın kullanılması üzerinedir. Bu mıknatıs kendine yaklaşan uzay çöplerini Dünya’nın atmosferine doğru itebilir. Ayrıca lazer uydularla uzay çöplerinin parçalanarak yok edilebileceği belirtilmektedir.
UZAY KİRLİLİĞİNİN OLMAMASI İÇİN ÖNERİLER
-Görevi biten biten uydular uydular mezarlığına gönderilmelidir
-Patlamaların önlenmesi için önlem alınmalıdır
-Görevi biten uzay araçları dünyaya inecek şekilde tasarlanmalıdır
-Dünya'nın alçak yörüngesindeki görevler için 25 yıllık bir yörünge oluşturulmalıdır