Bursa'da gezip görülecek yerler nereleridir?

1335 yılında Osmanlı'ya ilk başkent olan Bursa, zengin tarihiyle Türkiye'de tarih ve kültür gezileri yapmak için en ideal şehirlerden birisidir. 700 yıllık Osmanlı köyleri, şehir merkezinde her köşede karşınıza çıkacak günümüze kadar sağlam kalmış görkemli camileri, hanları ve medreseleriyle ülkemizin 4. büyük şehridir.

Ekleme: 31.07.2023 14:55:04 / Güncelleme: 31.07.2023 14:58:54 / Güncel / Bursa Haberleri
Destek için 

İLKHA muhabiri, doğal güzellikleri ve tarihi mekânlarıyla her mevsim ziyaretçilerin uğrak yerlerinden biri olarak ön plana çıkan Türkiye'nin dördüncü büyük şehri olan Bursa'da gezip-görülecek ve maneviyatın tadını alabilecek yerleri derledi.

Bursa Ulucami

20 tane görkemli kubbesiyle Bursa denilince ilk akla gelen simge yapılardan biri olan Bursa Ulu Camii, Osmangazi ilçesi Ulucami Caddesi’nde şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Hanlar Bölgesi’nde yer alıyor. İhtişamıyla yerli ve yabancı turistleri büyüleyen Bursa Ulu Camii, 1400 yılında inşa edildi ve 1855 yılında yaşanan depremden sonra yenilendi. Kâbe kapısını örten saf altınla süslü ipek örtünün de sergilendiği cami, Osmanlı çok ayaklı cami mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Yıldırım Beyazıt döneminde Niğbolu Zaferi sonrası yaptırılan Bursa Ulu Camii, 20 kubbesi, 16 köşeli şadırvanları, 3.165 m2 büyüklükteki iç alanını süsleyen çinileri, minyatürleri ve ahşap oymalarıyla görülmeye değer bir güzelliğe sahip. Kündekari tekniği ile yapılan çini ve Osmanlı hat sanatı örneklerini de burada inceleyebileceğiniz, Türkiye’nin en güzel camilerinden biri olarak kabul edilen Bursa Ulu Camii, hem mimari bir şaheser hem de huzurlu bir kutsal mekân olarak Bursa gezilerinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Koza Han

Bursa Ulu Camii ve Orhan Gazi Camii arasında yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda bulunan Koza Han, Bursa şehir gezilerinin değişmez adreslerinden biri. 2. Beyazıt döneminde, 1491 yılında yaptırılan ve iki katlı kesme mimarisiyle en güzel Osmanlı dönemi eserlerinden biri olarak kabul edilen Koza Han, yüzlerce yıl boyunca burada ipek böceği kozası satışının yapılmasından ismini alıyor.

Günümüzde ipek eşarplar, şallar ve elbiseler satan 45 dükkânı ile hala Bursa’nın en önemli alışveriş noktalarından biri olan Koza Han’ın çınar ağaçlarıyla çevrili dikdörtgen avlusunda yer alan çay bahçesinde alışverişten sonra çayınızı yudumlayarak muhteşem mimarinin tadını çıkarabilirsiniz. Taç kapısının da görülmeye değer güzellikte olduğu Koza Han’a hem ipek ürünler alma hem de asırlık çınar ağaçları yorgunluk atmak için uğrayabilirsiniz.

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe, Osmanlı erken dönem mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bursa’nın merkezinde Yeşil Camii semtinde yer alan ve 1419 yılında Çelebi Sultan Mehmet döneminde inşa edilen Yeşil Camii, Türkiye'deki ender ters t planlı camilerden biri ve Bursa’nın en çok ziyaret edilen camilerinden.

Türkiye taş oymacılığı sanatı ve çinileri konusunda mükemmellik derecesine varan işçiliğiyle ünlü caminin kubbeleri de bir zamanlar çinilerle süslüymüş. Huzurlu iç atmosferiyle sizi hemen büyüleyecek olan Yeşil Camii, özellikle kutsal günler ve dini bayramlarda tamamen doluyor.

Muradiye Külliyesi

1425 ile 1426 yılları arasında inşa edilen Muradiye Külliyesi, Bursa’nın en önemli tarihi değerlerinden biri. İçerisinde cami, medrese, imarethane, hamam ve türbelerin bulunduğu Muradiye Külliyesi’ni gezerken erken dönem Osmanlı mimarisinin en çarpıcı örneklerini yakından görme şansı yakalayacaksınız.

Osmangazi ilçesi 2. Murat Caddesi üzerinde yer alan, toplu taşıma araçlarıyla veya yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Muradiye Külliyesi, klasik kubbeli mimari yapısıyla Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin bir birleşimini yansıttığı için de mimari meraklıların Bursa’da en çok ziyaret ettiği tarihi yapılardan biri konumunda.

Uzun Çarşı

Bursa'nın en eski çarşısı olan Uzun Çarşı, 15. yüzyılın ilk yarısından beri şehrin en önemli alışveriş noktalarından biri. Osmangazi Nalbantoğlu Mahallesi'nde yer alan ve Evliya Çelebi'nin kitaplarında abartarak 100.000’den fazla dükkânın olduğunu söylediği Uzun Çarşı, Koza Han’ın kuzey tarafında şehir merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

1340 yılında Orhan Gazi döneminde açılan Uzun Çarşı’nın içerisinde günümüzde 80 dükkân hizmet veriyor. Çarşı; Bursa'nın ünlü kestane şekerlerini alabileceğiniz şekerlemeciler, bıçakçılar, bakırcılar, tekstil ve ipek ürünleri satan küçük dükkânlar, yöresel el sanatı ürünleri alabileceğiniz mağazalar ve Bursa’nın en sevilen lezzetlerini tadabileceğiniz restoranları ile keyifli bir alışveriş deneyimi ve gezi keyfi sunuyor.

Bursa Kapalı Çarşı

Bursa Kapalı Çarşı, Ulu Camii'nin yakınındaki güzel konumuyla yerli ve yabancı turistlerin şehri gezerken ilk uğradığı yerlerden. Çoğunlukla kuyumcu dükkânlarının hizmet verdiği, yüzlerce yıllık tarihi dokusunu günümüze kadar korumayı başarmış Bursa Kapalı Çarşısı’nın 130 dükkânında yöresel tekstil ürünlerinden altın ve gümüş mücevherlere, antikalardan el yapımı sanat eserlerine kadar yüzlerce ürünü inceleyebilirsiniz. Geleneksel Osmanlı ve Bursa yemekleri servis eden restoranların da hizmet verdiği Bursa Kapalı Çarşı, hem tarihi atmosferi hem de zengin alışveriş olanaklarıyla Bursa'da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.

İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)

1419 yılında Sultan 1. Mehmet tarafından inşa ettirilen yeşil kompleksin en eski medresesi olan Yeşil Medrese, günümüzde İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor. Moloz ve kesme taş ile inşa edilen ilk medreselerden biri olmasıyla ünlü Yeşil Medrese, mimari öneminin yanı sıra İslam Eserleri Müzesi'nin zengin koleksiyonları için de ziyaret ediliyor.

Selçuklu sikkeleri, geleneksel el sanat ürünleri, yöresel giysiler, seramik koleksiyonu, oyma ve kakma eserler koleksiyonu, İznik ve Kütahya çini koleksiyonlarının yanında Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemine uzanan çok geniş bir koleksiyonu da sahip olan müze, kültürüne ilgi duyanların ülkemizde mutlaka gezmesi gereken yerlerden biri.

 Osman Gazi Türbesi

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin türbesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Bursa'da her yıl kişi tarafından ziyaret ediliyor. Osmangazi semtinde oğlu Orhan Gazi’nin türbesi ile karşılıklı duran türbe, Bursa’nın tarihi gezi noktalarından biri olan Tophane Meydanı'nda bulunuyor.

Osman Gazi Türbesi, aynı zamanda ilk Osmanlı padişahı türbesi olmasıyla da ayrı tarihi bir öneme sahip. Bursa kuşatması sırasında 1324 yılında rahmetli olan Osman Gazi’nin vaziyeti üzerine inşa edilen türbe, oldukça sade ve ortasında sedef süslemeli ahşap sanduka yer alıyor. Dini bayramlarının yanı sıra yılın her zamanı çok ziyaret edilen Osman Gazi Türbesi, Bursa’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Irgandı Köprüsü

Türkiye'de görebileceğiniz en ilginç köprülerden biri olan Irgandı Köprüsü, Bursa'da kesinlikle görmeniz ve fotoğraflarını çekebileceğiniz gereken başka bir etkileyici tarihi yapı. 1442 yılında inşa edilen tek kemerli köprünün üstünde geleneksel Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiş 32 tane dükkân, eşi benzeri olmayan bir manzara sunuyor. 2004 yılında restorasyonu tamamlanan ve Osmangazi'de Atatürk Caddesi üzerinde yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alan Irgandı Köprüsü’nde hem harika fotoğraflar çekebilir hem de köprü üstündeki tarihi dükkanlarda alışveriş yapabilir.

Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Yıldırım Beyazıt'ın kızı tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen Emir Sultan Camii ve Külliyesi, Bursa’nın Yıldırım ilçesi Doyuran Caddesi üzerinde yer alan, etkileyici mimarisi ile görülmeye değer bir tarihi yapı. Bursa’nın önemli kutsal alanlarından biri olan ve özellikle bayramlar dini bayramlarda tıklım tıklım dolan Emir Sultan Camii ve Külliyesi, sadece Müslümanların değil yabancı turistlerin de çok ilgisini çekiyor.

Geleneksel Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen Emir Sultan Camii; el yapımı taş işçilikleri, çinileri, hat sanatı örnekleriyle de kültür ve sanatseverler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Külliyenin hamamı ise günümüzde el sanatları atölyesi olarak hizmet veriyor. Huzurlu avlusu, cami duvarlarına inşa edilmiş ilginç kuş yuvaları ve avluyu çevreleyen asırlık çınar ağaçlarıyla hem ruhunuzu dinlendirmek hem de Osmanlı dönemi süsleme sanatının en güzel örneklerini incelemek için Emir Sultan Camii ve Külliyesi’ne gelinen yerler arasındadır.

Hanlar Bölgesi

Osmanlı'nın ilk zamanlarında Orhan Gazi döneminde inşa edilen ve Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa'da ticaretin kalbinin attığı yer olan Hanlar Bölgesi, 700 yıllık tarihi ile bugün de şehrin en popüler alışveriş alanlarından biri konumunda.

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için başvuruda bulunulan Hanlar Bölgesi’nde Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Geyve Han, Çukur Han ve Tuz Han gibi Osmanlı taş mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen hanlarda sıralanan kuyumcular, antikacılar, el sanatı ve tekstil mağazalarında alışveriş yapabilir ve usta şeflerin hizmet verdiği restoranlarda Osmanlı mutfağından gurme yemekler tadabilirsiniz.

Bursa kent merkezinde Çömlekçiler Caddesi, Cemal Nâdir Caddesi ve Atatürk Caddesi arasında yer alan Hanlar Bölgesi, 106.000 m2 gibi geniş bir alanı kapsıyor. Klasik taş ve ahşap mimarili iki katlı dükkânlarıyla mimari açıdan da öneme sahip Hanlar Bölgesi, Bursa’da alışveriş yapabileceğiniz en güzel hanları size bir arada sunuyor.

Cumalıkızık Köyü

2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilen Cumalıkızık Köyü, 700 yıldan uzun tarihi ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz köy evleri ile tam anlamıyla bir açık hava müzesi. Bursa tarih ve kültür gezilerinin önemli bir adresi olan ve dünyanın her yerinden gelen fotoğrafçıların ilgisini çeken Cumalıkızık Köyü, sizi modern dünyanın karmaşasından alıp Osmanlı dönemine geri götürecek.

Uludağ'ın eteklerinde yer alan ve yaz aylarında serin havasıyla gezmek için ideal olan Cumalıkızık Köyü; ahşap, kerpiç ve taş mimarili yüzlerce yıllık tarihi evleri, yöresel Bursa yemekleri tadabileceğiniz küçük restoranları ve ev konforunda konaklayabileceğiniz küçük pansiyonlarıyla hem günlük bir gezi yapmak hem de birkaç gün konaklamak için tercih edilebilir.

Gezinizde Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nde köy halkının yüzlerce yıllık günlük yaşamından kareler ve kişisel eşyalar görebilir veya asırlardır hizmet vermeye devam eden tarihi Cumalıkızık Camii'ni ziyaret edebilirsiniz. Cumalıkızık Köyü, aynı zamanda köylüler tarafından yetiştirilen tamamı organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları için de ziyaret ediliyor.

Gölyazı

Bursa merkezine 44 kilometre uzaklıkta yer alan Gölyazı, Uluabat Gölü kıyısında sunduğu kartpostal güzelliğindeki manzarasıyla Bursa doğa gezilerinin en popüler adresi. Bir köprü ile karaya bağlanan Gölyazı’nın tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanıyor ve belde, özellikle Roma döneminden önemli tarihi hazinelere ev sahipliği yapıyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de güzel konumu ve büyüleyici doğasıyla her zaman ilgi çeken bir yerleşim yeri olan Gölyazı’ya mübadele sonrasında Selanik'ten gelen göçmenler yerleşti ve günümüzde de nüfusun büyük bölümünü Selanik göçmenleri oluşturuyor.  

El değmemiş doğası ve büyüleyici göl manzaralarıyla pek çok film ve dizinin sahnesi olan Gölyazı, binlerce yıllık surlarla çevrilmiş göl kenarında sıralanan rengarenk balıkçı tekneleri ve Arnavut kaldırımlı şirin sokaklarını süsleyen taş ve ahşap mimarili Osmanlı evleri ile harika fotoğraflar çekmek için mutlaka uğramanız gereken bir yer.

Emir Sultan Türbesi

Bursa'nın Yıldırım ilçesinde yer alan ve Emir Sultan'ın eşi Hundi Fatma Sultan tarafından yaptırılan Emir Sultan Camii'nin avlusunda ziyaret edebileceğiniz Emir Sultan Türbesi, İstanbul’daki Eyüp Sultan Türbesi’nden sonra Türkiye'de en çok ziyaret edilen ikinci türbe konumunda. 

Sekiz köşeli kubbeleri ve çevresindeki asırlık çınar ağaçları ile ünlü Emir Sultan Türbesi; muhteşem taş işçiliği, klasik avizeleri ve çarpıcı vitray pencereleri ile kendine özgü bir atmosfere sahip. Emir Sultan Türbesi’nden sonra Emir Sultan Külliyesi ve Emir Sultan Camii'ne de aynı bölgede ziyaret edebilirsiniz.

Bursa Teleferik

Bursa Teleferik, Türkiye'nin ilk teleferik hattı olarak 1963 yılında hizmete açıldı ve 2012 yılında yenilendi. 8.837 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun teleferik hatlarından biri olan, 1500 kişi yolcu kapasiteli 140 kabinden oluşan Bursa Teleferik; Kadıyayla İstasyonu, Sarı Alan İstasyonu ve 2. Bölge Oteller İstasyonu’yla Uludağ Kayak Merkezi’ne kadar ulaşıyor.

Bursa'nın tarihi şehir manzaralarından çam ormanlarıyla kaplı Uludağ Milli Parkı’na kadar 30 dakikalık unutulmaz bir yolculuk yapabileceğiniz Bursa Teleferik, 8 kişilik kabinlerde Bursa'nın tarihi ve doğal güzelliklerinin kuş bakışı manzaralarını sunuyor. Teleferik istasyonlarındaki restoranlarda ise Bursa’nın sevilen lezzetlerini eşsiz doğa manzaraları izleyerek tadabilir veya hediyelik eşya dükkânlarında alışveriş yapabilirsiniz.

Uludağ Kayak Merkezi

Bursa merkezine 31 kilometre uzaklıkta, 2.543 metre yükseklikteki Uludağ’ın eteklerinde yer alan Uludağ Kayak Merkezi, sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da en popüler ve sevilen kayak merkezleri arasında. Her yaş için eğitimler veren kayak okullarının olduğu Uludağ Kayak Merkezi, 11.338 hektarlık geniş bir alanı kapsıyor. 1800 metrede oteller, 2200 metrede kayak tesislerinin bulunduğu Uludağ’da 2 kilometre uzunluğu bulan kayak pistlerinin yanı sıra buz pateni, kar motosikleti ve helikopterli kayak alanları gibi pek çok seçenek de bulabilirsiniz. Uludağ Kayak Merkezi özellikle bahar aylarında çok ilgi görüyor.

Uludağ

Uludağ, 2543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi’nin en büyük dağı, Türkiye'nin en popüler kış sporları merkezi ve Bursa'nın en turistik yeri konumunda. 1933 yılında kurulan ilk oteliyle kış turizmi alanında gelişmeye başlayan Uludağ, günümüzde kayak yapmak için Türkiye’de en çok tercih edilen yerlerden biri.

Doğal güzellikleri özenle korunan ve çevresini saran Uludağ Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi pek çok spor yapılabilir.Bursa doğa gezileri rotaları arasında olan dağ yamaçlarındaki yemyeşil yaylaları ve buzul gölleriyle benzersiz doğa manzaraları sunan Uludağ’ı sadece kış aylarında değil, ilkbahar ve yaz aylarında da fotoğraf safarileri, jeep gezileri ve bisiklet turlarıyla keşfe çıkabilirsiniz.

İnkaya Çınarı

Uludağ yolu üzerinde yer alan İnkaya Çınarı, Türkiye'nin en yaşlı ağacı olmasıyla ünlü. 600 yılı aşkın süredir yaşamına devam eden ve hala yemyeşil bir manzara sunan İnkaya Çınarı; 5 metre yüksekliği, 3 metre çapı ve 13 ana koluyla hem fotoğrafçıların hem de bu büyüleyici manzarayı görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı bir hazine.

Osmangazi ilçesinde Uludağ Caddesi üzerinde bulunan İnkaya Çınarı’nın çevresindeki çay bahçesinde bir mola verebilir, 600 yıllık ağacın gölgesinde çayınızı yudumlayabilir ve Osmanlı İmparatorluğu’nu görmüş bu anıt ağaçla harika fotoğraflar çektirebilirsiniz.

Tophane Saat Kulesi

Tophane Saat Kulesi, 1905 yılında inşa edildi ve Tophane Parkı içerisinde etkili mimarisiyle hemen dikkat çekiyor. Bulunduğu tepeden panoramik Bursa manzaraları izleyebileceğiniz saat kulesinin zirvesine, 89 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkarak Bursa'nın tarihi manzaralarının harika fotoğrafları da çekebilirsiniz. Altı katlı ve 33 metre yükseklikte olan, kendine özgü mimarisi ile ünlü Tophane Saat Kulesi, Orhan Gazi ve Osman Gazi türbelerine çok yakın olduğu için bu kutsal alanları da gezinizde ziyaret edebilirsiniz.

 Orhan Gazi Türbesi

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin oğlu olan ve Bursa'yı fethedip başkenti ilan eden Orhan Gazi'nin türbesi, Bursa'nın en önemli ve en çok ziyaret edilen türbelerinden birisidir. Osman Gazi Türbesi'nin hemen karşısında, Tophane Parkı içerisinde yer alan Orhan Gazi Türbesi'nin bulunduğu alan, panoramik Bursa mağazaları sunduğu için de yerli ve yabancı turistler tarafından çok seviliyor.

Orhan Gazi Türbesi, oldukça sade dekorasyona ve huzur veren bir atmosfere sahiptir. Kare planlı inşa edilen ve her cephesinde Osmanlı motifleri ile süslenmiş üç pencere bulunan türbe, özellikle dini bayramlarda ve kutsal günlerde binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. (İLKHA)

İlgili Galeriler