Hazreti Nuh'un Gemisi Siluetinde aşure ikramı yapıldı

Hazreti Nuh'un Gemisi'nin kalıntılarının olduğuna inanılan Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi Telçeker ve Üzengili köyleri arasında Aşure-i Nuh etkinliği gerçekleştirildi.

Ekleme: 29.07.2023 18:50:04 / Güncelleme: 29.07.2023 19:00:24 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için 

Doğubayazıt Kaymakamlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile Hazreti Nuh'un Gemisi'nin kalıntılarının olduğuna inanılan alanda yapılan etkinlik, yoğun ilgi gördü. Programa katılan Polonya ve Hong Konglu turistlere aşure ikram edildi.

Doğubayazıt'a bağlı Telçeker köyünde, Muharrem ayı dolayısıyla hem Kerbela Şehitlerini anmak hem de Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nda karaya oturmasından sonra gemide kalan son yiyeceklerin karıştırılarak yapılan ilk yemek olduğuna inanılan aşureyi, ortaya çıktığı topraklarda dünyaya tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte aşure ikram edildi.

Doğubayazıt Kaymakamı Murat Ekinci, Ağrı ile Şırnak arasında yaşanan tatlı rekabetin ortaya yeni şeyler koymak adına olumlu olduğunu ifade ederek her yıl Muharrem ayının 10'uncu günü Aşure Günü olarak kutlandığını belirtti.

Ekinci, "Rivayet odur ki, aşurenin kökeni de Hz. Nuh Peygamberimize dayanmaktadır. Biz de Hz. Nuh'un Gemisi'nin siluetinin bulunduğu bu özel noktada hem ilçemizdeki turizmi geliştirmek hem de bölgede bir farkındalık oluşturmak için bir araya geldik. Çok güzel bir etkinlik olduğunu, yansımasının güzel olacağını düşünüyorum." dedi.

Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar programda yaptığı konuşmasında, "Kıymetli misafirlerimiz bugünün İslam tarihi açısından hem Doğubayazıt bölgesi açısından çok kıymetli bir anlam taşıdığını belirtmek isterim. Bilindiği gibi Hz. Nuh Peygamberin Gemisinin Ağrı'da olduğuna dair bilimsel çalışma ve açıklamalar kapsamında çok araştırmalar yapıldı. Şuanda Nuh'un Gemisindeyiz ve aşure yiyoruz. Annemden duymuştum, Hz. Nuh'un Gemisi Ararat Tepesine indikten sonra artık yiyecekler son aşamasına gelmişti yiyilebilecek çok şey kalmamıştı. Dolayısıyla besin maddelerinden nohut, fasulye, incir, fındık, fıstıktan biraz alınarak tek başına pişirilmiş ve orada bulunan canlıların verilmiş. Aşure yemeği bu şekilde çıkmış." ifadelerini kullandı.

Doğubayazıt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Can ise, "Doğubayazıt bildiğimiz gibi sınır ticareti ve turizm dışında bir geliri yok. Biz alanı başarılı yapmamız lazım. Doğubayazıt Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı'na geldiğimiz günden bu yana çeşitli etkinlikler yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Doğubayazıt'ta yatırım yapan dostlarımıza da ayrıca teşekkür ederiz." şeklinde konuştu.

Etkinlik sırasında bölgeye gelen Polonya ve Hong Konglu turistler, hem aşure yedi hem de Nuh'un Gemisi'nin kalıntıları olduğuna inanılan alanı gezdi. (İLKHA)