40 yıllık alın terleri kül olan esnaf yetkililerden yardım bekliyor

Van'da bir ay önce meydana gelen Samancılar Sitesi yangınında, işyerleri zarar gören esnaf mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Ekleme: 29.07.2023 13:40:04 / Güncelleme: 29.07.2023 13:40:04 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

5 Temmuz Çarşamba günü gece saatlerinde İpekyolu ilçesi Sıhke Göleti yakınında bulunan Samancılar Kooperatifi'nde meydana gelen yangında, 40 yıllık birikimlerini kaybeden esnaf yetkililere seslendi.

Meydana gelen yangın faciasında 7 iş yeri kullanılamaz hale gelirken yaklaşık 50 milyon TL'lik bir zararın olduğu belirlendi.

Olay yerinde yapılan hasar tespit çalışmalarının ardından enkaz kaldırma işlemleri başladı. Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığının koordinasyonunda onlarca iş makinesi ile yürütülen temizlik çalışması tamamlandı.

Yapılan çalışma çerçevesinde site içinden 950 ton yanmış saman Van-Özalp kara yolundaki atık tesisine taşındı.

"Elde avuçta ne varsa yandı"

Aradan geçen 23 günün ardından her gün iş yerlerine gelerek çaresizce beklediklerini dile getiren mağdur esnaf, kendilerine verilecek desteklerle yeniden işlerini yapmayı ümit ediyorlar.

Abidin Bayözen

40 yıllık birikiminin küle döndüğünü söyleyen Abidin Bayözen, "Benim dükkânımda 300 tona yakın saman vardı. Çoğu, mercimek ve yonca samanı dediğimiz yeşil samandı. Pahalı bir samandı, kilosu 5 liradan aşağı değil. 400 metrekare kapalı alan dükkânım vardı, hepsi küle döndü. Dün temizlik çalışmaları sona erdi, 25 günlük enkaz kaldırıldı. İlk gün hasar tespiti yapıldı. 3 milyondan fazla zararım oldu. Valimizden talebimiz bize yardım etsinler. Malzeme, briket, demir, sac desteği bekliyoruz. Biz bu toprakların vatandaşıyız. Talebimiz, isteğimiz bize bir el uzatmalarıdır. Bir aydan beridir evime ekmek götüremiyorum. 40 yıllık alın terim hepsi yandı. Bir tek ben değil, 7 arkadaşımla beraber mağduruz. Elimizde ne var ne yok yandı. Bize bir el uzatmalarını istiyoruz." dedi.

"Mağduriyetimizin giderilmesini ve bize destek olunmasını istiyoruz"

Bir diğer yangın mağduru Halil Ünver, yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Halil Ünver

Ünver, "Hem dükkânımız hem samanımız hem de arabamız yandı. Bayağı mağdur olduk. İtfaiye raporu çıktı, Allah razı olsun gelip zararı tespit ettiler. Her şey göz önünde, 7 dükkân var, hepsi de yandı. 30-35 senelik emeğimiz boşa gitti. Kim bize el uzatırsa Allah ondan razı olsun. Mağduriyetimizin giderilmesini ve bize destek olunmasını istiyoruz. Bugüne kadar maddi bir destek almadık. Her gün buraya geliyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler