BTD Bşk. Yılmaz: Fırın ve marketlerde resmi bir fiyat yürürlüğe girmediği halde ekmek zamlı satılıyor

Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Bursa Fırıncılar Odası tarafından 7.5 TL'ye yükseltilen ekmek fiyatının yasal olmadığını öne sürerek, denetim talebinde bulundu.

Ekleme: 27.07.2023 16:20:04 / Güncelleme: 27.07.2023 16:41:14 / Ekonomi / Bursa Haberleri
Destek için 

Bursa Tüketiciler Derneği geçtiğimiz günlerde Bursa'da ekmeğe yapılması beklenen yüzde 50’lik zamma tepki göstererek, kararın iptal edilmesi gerektiğini belirterek, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesini çağrıda bulunmuştu.

Konuyla ilgili konuşan Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğin fiyata müdahale ve itiraz etmesini talebinde bulunmak için yapılan çağrıya Büyükşehir Belediyesi tarafından 7.5 TL'lik ekmek zammına itirazda bulunulduğunu söyledi.

Yılmaz, "Henüz resmi olarak ekmek 7,5 TL'den satılamaz. Önlenmesi için yetkili kurumları göreve çağırıyoruz. Bursa olarak en pahalı ekmek tüketen illerden olmak istemediklerini belirterek, yetkili kurumları göreve çağırıyoruz." dedi.

"Büyükşehir Belediyesi 7 buçuk liralık ekmek zammına itirazda bulunuldu"

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz

Son bir aydır ekmek fiyatıyla ilgili tartışmaların sürdüğünü belirten Yılmaz, "Bu tartışmalar devam ederken Bursa Fırıncılar Odası Başkanı 210 gram ekmeğin piyasaya 7,5 TL'den sürmesine ilişkin teklifte bulundu. Süreç içerisinde dernek olarak bu fiyata karşı çıktık. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğin fiyata müdahale ve itiraz etmesini talebinde bulunduk. Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 buçuk liralık ekmek zammına itirazda bulunuldu." diye belirtti.

"Fırın ve marketlerde resmi bir fiyat yürürlüğe girmediği halde ekmek 7,5 TL'den satılıyor"

Yılmaz, "Fiyat geri çekilerek tekrar bir revize edilerek belirtilmesi gerekirken dün yaptığımız incelemelerde fırın ve marketlerde resmi bir fiyat olarak yürürlüğe girmediği halde fırın ve marketlerde ekmeğin 7,5 TL'den satıldığını gördük. Bu fiyat çok yüksek bir fiyattır. Bu fiyattan tüketicilerimizin ekmek almaları durumunda bütçelerine ağır bir yük gelecektir. Ekmek temel tüketim ürünümüzdür. Başta Büyükşehir Belediyesi zabıtası olmak üzere Ticaret İl Müdürlüğü yetkililerin piyasayı denetleyerek bu yasaya aykırı olarak yürütülen uygulamadaki ekmek fiyatının uygulayanlara gerekli işlemlerin yapılması konusunda çağrımızı tekrarlıyoruz." ifade etti.

Henüz resmi olarak ekmeğin 7,5 TL'den satılamaz olduğunu söyleyen Yılmaz, "Önlenmesi için yetkili kurumları göreve çağırıyoruz. Bursa olarak en pahalı ekmek tüketen illerden olmak istemiyoruz. Daha vicdani ve tüketicilerimizin bütçesine uygun bir fiyatın belirlenmesi için hem Valilikten hem de Büyükşehir Belediyesinden destek istiyoruz. Bu destek aynı zamanda tüketicinin bütçelerine bir katkı olacaktır. Bursa Büyükşehir Belediyesinin ürettiği ekmek üretiminin artırılmasını ve üretim alanlarının genişletilmesini istiyoruz. İçinden geçtiğimiz ağır süreçte en azından ekmek üzerinden tüketicimizin bütçesine ağır bir gelmesin istiyoruz." dedi.

"Tüketicinin bütçesini az etkileyecek bir rakama getirmesini istiyor"

Yılmaz, "Dört kişilik bir ailede öğün başı herkes yarım ekmek tüketirse günde 6 ekmekten 45,00 TL cebinden para çıkmış olacaktır. Aylık bedeli 1.350 TL olacaktır. Sadece ekmeğe bu kadar harcayan bir ailenin kira, gıda, eğitim ve sağlık giderlerini düşünmek dahi istemiyoruz. Ekmeğin belirlenmesinde hem Fırıncılar Odasını hem de yetkili kurulları tüketicinin bütçesini az etkileyecek bir rakama getirmesini istiyor ve bekliyoruz." diye konuştu. (İLKHA)