Karma eğitim hakkında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı bir canlı yayında "Kız çocuklarını okula göndermeyen ailelerin en baştaki argümanı, 'Ben çocuğumu erkeklerle aynı okula göndermek istemiyorum' oluyor. Şimdi benim Milli Eğitim olarak birincil hedefim ne? Kız çocuklarının okullaşması sağlamak. O zaman veliyi ikna etmek için biz, gerekirse kız okulları da açabilmeliyiz, veli isterse çocuğunu kız okullarına gönderebilmeli, isterse erkeklerin gittiği okullara gönderebilmeli." açıklamasında bulunmuştu.
Konuya ilişkin İLKHA'ya konuşan Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkan Yardımcısı Mustafa Kanlıkara, çeşitli hassasiyetlerden dolayı 'ben kızımı karma eğitime göndermiyorum' diyen ailelere alternatif bir imkân sunulmasının doğru olduğuna işaret etti.
"Karma eğitime göndermeyen ailelerin kız okullarına gönderme imkânı sunmak dayatma değildir"
Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkan Yardımcısı Mustafa Kanlıkara
Milli Eğitim Bakanı Tekin'in açıklamasının bir dayatma olmadığını vurgulayan Kanlıkara, "Konuyu net izah edebilmek adına şöyle bir örnek vereyim; günümüzün en büyük özelliği özgürlük ve demokratik imkânların olmasıdır. Her insanın, her anlayışın ve her yaşam tarzının yaşayabilecekleri imkânların olmasıdır. Herkes yanlış anlıyor ama Milli Eğitim Bakanı şunu demiyor 'kızları ayrı bir okula; erkekleri ayrı okula ayıracağım ve bunu dayatıyorum' deseydi ben de karşı olurdum. Bu tamamıyla insanları bir şekle, bir kalıba sokmaktır. Alternatif olarak karma eğitim kalacak, ailelerin isterlerse çocuklarını karma eğitime gönderme imkânı olacak. Karma eğitimin yanında çocuklarını gerekli sebeplerden dolayı karma eğitime göndermeyen ailelerin alternatif olarak kız okullarına gönderme imkânı sunmayı bunu bir dayatma olarak görmeyelim." dedi.
"Karma eğitimi bize dayattılar"
Karma eğitimin dayatıldığını ve buna kimsenin karışmadığını belirten Kanlıkara, "Karma eğitimi bize dayattılar hiç kimsenin sesi çıkmadı, gönderdik. Alternatif olarak çeşitli hassasiyetlerden dolayı ben kızımı karma eğitime göndermiyorum diyen ailelere alternatif bir imkân sunmak kadar 20'nci yüzyılda insan haklarının ve her türlü yaşam tarzlarının yaşanılmasına imkân tanıdığı bir dünyada bu ailelere de bir imkân tanınması insani, vicdani ve ahlaki bir haktır. 'Yok gitmesin bu da bizim gibi karma eğitime gitsin' dayatması anti demokratik, Faşist bir dayatma olmaz mı? Karma eğitim ortadan kalksın demiyorum isteyen aileler oraya da gönderebilir. Bizim akrabalarımız bizim bacılarımız hatta benim kızım o okuldan mezun oldu karma eğitimi tahriv etme gibi anlaşılmasın. Ülkede küçük bir azınlık 'benim hassasiyetim var kimseyle alıp veremediğim bir şey değil kimseye bir şey dayatmak istemiyorum, benim bu hassasiyetimden dolayı sadece kızların okumuş olduğu bir kız okulu açılsa bende kızlarımı o okula göndereceğim' derse; ülkede bir aile dahi olsa buna eğitim imkânı sunmak en azından insani ve vicdani bir vazifedir." diye konuştu.
"Hem cinslerin ağırlıklı olduğu ortamlarda dikkat ve konsantrasyon daha teksif olur"
Bakan Tekin'in açıklamasının haklı bir gerekçe olduğunu ifade ederek desteklediğini söyleyen Kanlıkara, "Bence haklı bir gerekçedir, haklı bir taleptir ve haklı bir istektir. Sonuna kadar destekliyorum. Hem cinslerin ağırlıklı olduğu ortamlarda dikkat ve konsantrasyon daha teksif olur ve çalışmaya daha çok gayret gösterilir. Dikkat çekici herhangi bir şey olmaz ve derslerine yoğunlaşır. Batı ülkelerinde bu İslami, dini veya felsefi sebeplerden dolayı değil ki öyle bir gaye öyle bir hassasiyet de kalmamış. Eğitimin kalitesini yükselmesinden dolayı kızların ve erkeklerin ayrı okullarda okutulması anlayışı vardır. Eğitimci olarak bütün ailelerin eğitimle buluşturulması taraftarıyım. Böyle bir metotla eğitimle buluşturulmamış bir aile varsa ve buluşturulması gerekiyorsa bu metotla buluşturulsun. Kavuşsun eğitime o Aile. Eğitimden kimse mahrum kalmasın, benim hassasiyetim, maksadım ve gayem eğitimdir." şeklinde konuştu. (İLKHA)