Mardinli STK'lar: "Kutsal kitabımıza bu çirkefliği yapanlara ciddi yaptırımlar uygulanmalıdır"

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına karşı İsveç hükümetini telin ederek, bu olaya kalkışan İsveç dahil diğer devletlere karşı ciddi yaptırımların uygulanmasını talep ettiler. 

Ekleme: 25.07.2023 17:45:06 / Güncelleme: 25.07.2023 17:52:15 / Röportaj / Mardin Haberleri
Destek için 

Mardin STK temsilcileri Türkiye'nin, Kur'an-ı Kerim'e yönelik alçakça saldırılarda bulunulmasına izin veren İsveç hükümetinin NATO üyeliğine asla izin verilmemesi ve bu hususta başta İsveç hükümeti olarak kutsal kitaba bu çirkefliği yapan diğer ülkelere de ciddi yaptırımların uygulamasını dile getirdi. 

Kutsal kitaba yönelik yapılan saldırıların asla kabul edilemez olduğunu belirten STK temsilcileri, Müslümanların hem bireysel olarak hem de İslam ülkelerine bu hususta birçok görev düştüğüne dikkat çekti. 

"Irak hükümetinin İsveç Büyükelçiliğini sınır dışı etmesi bütün İslam ülkelerinden de beklenilmesi gereken bir tavırdır" 

Necmettin Başboğa

Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırının aslında tüm Müslümanlara yapıldığına vurgu yapan İlim Yayma Cemiyeti Başkanı ve Mardin STK Platform sözcüsü Necmettin Başboğa, "Öncelikle Kur'an-ı Kerim bizim anayasamız, hayat rehberimiz ve bizim en önemli kutsal kitabımızdır. Kur'an-ı Kerim'e yapılacak bir saldırı bütün Müslümanların kutsallarına yapılmış bir saldırıdır. Evvela bu çirkin olayı lanetliyoruz. Bu hususta Irak hükümetinin gerçekten İsveç Büyükelçiliğini sınır dışı etmesiyle bütün İslam ülkelerinden de beklenilmesi gereken bir tavırdır. Türkiye'de bu konuda önemli tavırlar koydu. İsveç'in NATO üyeliği noktasında en önemli nedenin hem terör örgütlerinin kendi ülkelerinde barındırmasını sağlamak hem de Kur'an-ı Kerim'in yakılması noktasında net bir tavır koyduğunu üyeliğin bunlara bağlı olacağını ifade etmiştir. Ancak biz İslam'ın Müslümanların en büyük umudu olan Türkiye'den daha bir net tavır koymalarını beklemekteyiz." ifadelerine yer verdi. 

Hem İslam ülkelerinin hem de Müslüman bireylere bu konuda büyük görev düştüğünü hatırlatarak, "Birey olarak da üzerimize çok görevler düşüyor ancak ülke bazında vazifelerin olduğunu Irak örneği gibi adımlar atılabilir. Diğer İslam ülkelerinin de bu tavrı ve adımı atmaları lazım. Eğer bizler bugün kalkamayacaksak, adımlar atamazsak İslam aleminin bu konuda vereceği imtihanında kötü olduğuna şahitlik ediyoruz. Mardin STK'lar platformu olarak da bu çirkin olaya karşı olduğumuzu ve elimizden gelen her şeyi yapmaya da hazırız inşallah. Malum bu tür olaylara tepki olmayınca diğer cenahlara da cesaret doğuyor. Daha ciddi adımlar atılmalıdır." dedi. 

"Yüce Allah'ın izniyle İslam fikri tüm dünyaya yayılacaktır" 

Ferhat Gökdağ

İHH Eğitim Birim sorumlusu Ferhat Gökdağ, İslam'a ve Müslümanlara yapılan saldırıların gittikçe arttığına dikkat çekerek, "Maalesef İsveç'teki bu saldırıların ardı arkası kesilmiyor. Daha önce de yapılmıştı biz tabi kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yapılan bu kötü saldırıyı çirkin saldırıyı en şiddetli şekilde lanetliyoruz. Ama şimdi onların da bildiği bir şey var ki İslam fikri tüm dünyaya yayılacaktır. Yüce Allah kendisi buyuruyor kafirler istemese de bu din tamama erecektir. Ancak İslam ya da Kur'an-ı Kerim Endülüs'ten Buhara'ya, Afrika'dan Kafkas'lara kadar bir medeniyet inşa etmiştir. Bunun tamamı Kur'an-ı Kerim ölçütlü bir medeniyet olmuştur. Bu medeniyet öyle bir medeniyettir ki insanlık tarihine bir rol model oluşturmuştur. Dolayısıyla bu insanların Kur'an-ı Kerim'e yaptığı bu saldırıların Kur'an-ı Kerim'in zatına ya da bugünkü tabirle cami Müslümanlığı dediğimiz insanlara karşı bir saldırı değildir. Bu İslam fikrinin doğuya, batıya, kuzeye, güneye yapılan bir saldırıdır." ifadelerini aktardı. 

"Kutsal kitabımıza yapılan bu çirkin olaya karşı ciddi yaptırımların uygulanması lazım"

Gökdağ, "Kur'an-ı Kerim'e yapılan bu saldırıların temeli bizim inancımıza yapılan bir saldırıdır. Dolayısıyla Avrupa'nın kural kaidelerine, insan hakları ve hürriyetlerine baktığımız zaman en çok da hak ve hürriyetlere vurgu yapılır. Ama maalesef bu hak ve hürriyetler batıda olduğu sürece bunun vurgusu yapılıyor ama mercek doğuya doğru çevrildi mi bunlar kesinlikle göz ardı ediliyor. İslam ümmetinin gerek yönetimsel bazda gerek yerel bazda bir tepki koyması kesinlikle kaçınılmaz olmalıdır. Bu saldırılar sonucunda özellikle yönetimsel bazda tepki almıyor olmak bu saldırılarının kesilmemesine sebep olacaktır. Dolayısıyla Irak hükümetini ben bu konuda takdir ediyorum. İslam coğrafyasındaki devletlerin tamamı benzer şekilde tavırlar sergilemelidir. Bizler herhangi bir kutsal kitabın yakılıp yıkılmasını kesinlikle olumlu bakmıyoruz. Ancak kutsal kitabımıza yapılan bu çirkin olaya karşı ciddi yaptırımların uygulanması lazım. Zalimler istemese de Allah muhakkak nurunu tamamlayacaktır." şeklinde aktardı. 

"Kesinlikle bu çirkef saldırılar olduğu müddetçe İsveç'in NATO'ya alınmamalıdır"

Salih Çalhan

Emekli Memur-Sen Başkanı Salih Çalhan, Irak hükümetinin İsveç Büyükelçisini sınır dışı etmesiyle başta Türkiye olmak üzere diğer İslam ülkelerinin de bu örneği yapmaları için adımların atılmasını talep ederek, "Müslümanlar olarak tepkimizi bu yönde göstermek ve kutsal kitabımıza bu saldırı ve saygısızlığı kabul etmeyerek ayaklanmak gerekmektedir. Tüm Müslüman ülkeleri ve bireyleri bu konuda tepkisiz kalmamalıdır. Irak hükümetinin göstermiş olduğu İsveç Büyükelçiliğini sınır dışı etme örnekliğini Türkiye'den ve diğer İslam ülkelerinde de bekliyoruz. Ayrıca Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini kabullenmemelidir. Kesinlikle bu çirkef saldırılar olduğu müddetçe İsveç'in NATO'ya alınmamalıdır." şeklinde kaydetti. (İLKHA)