Kira fiyatları neden artıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden yükselişe geçen kira fiyatları konusunda ev sahiplerine tepki gösterdi. Peki kira fiyatlarındaki yükselişin nedeni ne? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı Milliyet'e anlattı.

Ekleme: 22.07.2023 08:16:52 / Güncelleme: 22.07.2023 08:16:52 / Ekonomi
Destek için 

Kocaeli’de bir dairede 18 bin TL kiralık ilan 1 haftada 2 bin 500 TL artarak 20 bin 500 oldu. Peki kira fiyatlarındaki yükselişin nedeni ne? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı anlattı.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

“Konut kiralarında yeni dairelerdeki artışlar gün geçtikçe yükseliyor ve artmaya da devam ediyor. Endeksler açısından baktığımızda İstanbul’da artık metrekare fiyatları 200 TL’ye dayandı. 100 metrekare daire için 20 bin TL isteniyor. Eski dairelerde bu rakam 150-160 TL bandında, yani 100 metrekare bir daire için 15-16 bin TL gibi kira bedelleri talep ediliyor.

Son 1 yıla baktığımızda kira fiyatlarının neredeyse İstanbul’da yüzde 110-120 seviyelerinde arttığını söylemek mümkündür.

‘ANKARA’DA ARTIŞ ÇOK DAHA YOĞUN’

Bu sadece İstanbul ile sınırlı bir durum değildir. Mesela Ankara’da bu artış çok daha yoğun bir şekilde yaşandı, neredeyse Ankara’daki artışlar yüzde 200 seviyesinde gerçekleşti. Ankara’da kiralar geçen yılın aynı döneminde metrekarede 40 TL seviyelerindeyken, şimdi kira bedellerinin 100 TL’yi geçtiğini söyleyebiliyoruz. İzmir’de kira artışları yüzde 150 seviyesinde arttı. Metrekare başı ortalama 50 TL olan fiyat 120 TL seviyelerinde.

İŞTE KİRA FİYATLARINI ARTIRAN 5 NEDEN!

Kira fiyatlarındaki artış durulacak mı? Pek durulacak gibi değerlendiremiyoruz. Kirayı tetikleyen farklı şartlar devam ediyor. Bunlardan birincisi yeni konut arzında yaşanan eksikliktir. Deprem bölgesinde var olan yapılaşma yoğunluğu ile İstanbul ve diğer illerde üretimler durma noktasına geldi.

Gerek işçi tedariki gerekse malzeme ve ekipman tedariki deprem bölgesine yoğunlaştı. Bu noktadaki projelerde aksama var diyebiliriz. Bir diğer neden konut kredilerine getirilen sınırlamadır. Bu noktada konuta erişimin zorlaşması insanların konut alımından ziyade kiralamaya yöneltti. Zaten bunu son günlerde açıklanan konut satış rakamlarındaki düşüşlerden de görebiliyoruz.

Fiyatların artması nedeniyle düşen satışlar sonrasında insanlar ihtiyaçlarını kiralama yaparak karşılamaya çalışıyor. Bu da kiraya olan talebi artıran önemli bir unsurdur. Yaz sezonunun başlaması ile beraber evliliklerin başlaması, deprem nedeniyle daha güvenli yapılara kayma ihtiyacı, kentsel dönüşüm sonrası yıkılan binalar ve çevresinde yeni konut ihtiyaçları her geçen gün kira fiyatlarını yukarı doğru çekiyor.

‘FİYATLARI TETİKLEYECEK’

Önümüzdeki dönemde gerek üniversiteyi kazanan öğrencilerin uzaktan eğitim döneminde boşalttıkları daireleri tekrar kiralamaya duyacakları ihtiyaçlar, belki yine yeni dönemde yapılacak memur atamaları vb. sebeplerle bu ihtiyaç daha da artacaktır, fiyatların bu noktada tetiklenmesine etki yapacaktır.

Kira sınırı düzenlemesi de mal sahiplerinin yeniden kiraya verirken fiyatı daha yukarı çekmelerine neden oluyor diyebilirim. Kira sınırlamasının uzayıp uzamayacağı, hatta birkaç dönem tekrar uzatılması mal sahiplerini de artan enflasyon karşısında başlangıçta daha yüksek bir kira bedeli istemeye yönlendiriyor. Bu nedenle de kiracısı çıkan, taşınmazını kiraya vermek isteyenler gelecek fiyatı şimdiden almak istiyorlar.

Bu durum özellikle İstanbul gibi bazı yerlerde kira amortisman sürelerini daha aşağı çekeceğe benziyor. İstanbul’da ortalama kira amortisman süreleri ortalama 25 yıl gibi bir süredeyken, bunların artık 20 yıla kadar düşmeye başladığını görüyoruz. Satılık konuta erişmek zorlaştıkça amortisman süreleri de düşüyor. 20 yıla kadar gerilemeye başladı diyebiliriz.

Etiketler: