İnşaat mühendislerinden 'kentsel dönüşüm' çağrısı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden biri olan ve afet bölgesi kapsamına alınan Batman'daki pek çok kenar semtteki yapının yıkılma tehlikesinin bulunduğunu belirten inşaat mühendisleri, yetkililere kentsel dönüşüm çağrısında bulundu.

Ekleme: 20.07.2023 15:25:05 / Güncelleme: 20.07.2023 15:33:27 / Röportaj / Batman Haberleri
Destek için 

İnşaat Mühendisi ve Mimar Saim Işık, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki deprem gerçeği nedeniyle diğer şehirlerde olduğu gibi Batman'ın da kentsel dönüşüme ihtiyacının olduğunu söyledi.

İnşaat Mühendisi ve İmar Saim Işık

Batman'da yarım asrı aşan ve tedirginlik oluşturan binaların bulunduğu çok sayıda mahallenin acilen kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerektiğine dikkat çeken Işık, şehrin imarının vakit kaybetmeden gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'deki bütün illerde kentsel dönüşüm uygulanırken Batman'da kentsel dönüşümün yapılmamasının sebebini bir türlü anlamadıklarını vurgulayan Işık, bu soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

"40-50 yıllık binalar var, bunlar yıkılırsa vebalini kim üstlenecek?"

Kentsel dönüşüme ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Işık, "Bir ülkede deprem bir felakete dönüşüyorsa bir doğa olayından fazlası yaşanıyor demektir. Türkiye bir deprem ülkesidir. Burada yapmamız gereken en önemli şeylerden bir tanesi kentsel dönüşümlere ağırlık vermektir. 40-50 yıllık binalar var. Allah korusun bu binalar bir depremde yıkılırsa bunların vebalini kim üstlenecek?" dedi.

"800'e yakın dosya var"

Batman'da çok eski mahallelerinin olduğunu aktaran Işık, "50 yılı aşkın bir zamandır inşa edilmiş bu binalar en ufak bir depremde yerle bir olacaktır. Burada yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri de kentsel dönüşümde dosyalarımızın belediye meclisinde reddedilip Çevre ve Şehircilik Bakanlığına götürülmesinin istenmesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da bize söylediği şey ise 'bu bizim görevimiz değil, yerel belediyelerle bunu çözebilirsiniz' olmasıdır. Vatandaşlar 800'e yakın dosya ile şu an ne yapacağını bilememektedir. Bu dosyalar; Kentsel dönüşümle ilgili emsal artırımları ve yeşil alanları kapsamaktadır. Emsal artışlarının önüne bu şekilde set vurulmuştur. Bu da kentsel dönüşüme büyük bir engeldir." diye konuştu.

"Tarım alanları bir beton yığını haline geldi"

Batman'da açılan yeni imar alanlarında ciddi sıkıntıların olduğuna vurgu yapan Işık, "Batman'da 7-8 kenar mahallemiz var. Bu mahallelerimizin imarı yerine yeni yerleşim yerleri açılmaktadır. Yerleşim yerlerine açılan tarım alanları bir beton yığını haline gelmiştir. Yakın zamanda yapılan Batman Sol Sahil Sulama Kanalı işlevini yitirmiştir ve tamamen şehir içinden geçen bir sulama kanalı haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

"Kentsel dönüşümle dayanıklı binalar elde ederiz"

Batman'da büyük bir çarpık kentleşmenin de olduğuna işaret eden Işık, şöyle devam etti:

"Binalarla birlikte eğer kentsel dönüşümle ana arterler, sokaklar genişletilirse Batman'ın çok muazzam bir şehre dönüşeceğine inanıyorum. Eğer ki kenar semtteki mahallelerimizi kentsel dönüşüme sokabilirsek depreme karşı daha güçlü, dayanıklı bir bina elde etmiş oluruz. Bunun yanında çocuklar için yeşil alanlar artırmış oluruz. Engelli vatandaşlarımız için sosyal alanlar oluşturmuş oluruz. Yine yaşlılarımızın dinlenebileceği sosyal mekanlar elde etmiş oluruz."

"Çok acil kentsel dönüşüme ihtiyaç var"

Kentsel dönüşüm sadece bir yapının oluşturulması olmadığını belirten Işık, "Bunun yanında sosyal mekânların açılması, daha fazla okulların yapılması ancak kentsel dönüşümle elde edilebilir. Batman'da kesinlikle çok acil kentsel dönüşüme ihtiyaç vardır. Bunun bir an önce gerekli merciler tarafından gerekli maddelerle hemen düzenlenip vatandaşın hizmetine sunulması lazım." dedi.

"Vatandaşlar kentsel dönüşüm istiyor"

Şu an Türkiye ekonomisinin sıkıntı çektiği en büyük alanlardan birisinin tarım olmasına rağmen Batman'da tarım alanlarının imara açılmasının büyük bir handikap olduğunun altını çizen Işık, son olarak şunları söyledi:

"Türkiye'deki bütün illerde kentsel dönüşüm uygulanırken Batman'da kentsel dönüşüme bu kadar engel olunmasının ya da yapılmamasının sebebini anlamış değiliz. Kesinlikle vatandaş istiyor. Her toplantıda gündeme gelen konu bu. Ama nedense kentsel dönüşüm Batman'da uygulanmıyor. Kesinlikle bu soruna bir an önce bir çözüm bulunması gerekir. Belediye meclisindeki dosyaların birer birer onaylanmasını istiyoruz. Batman'ın daha modern, daha güzel bir şehir haline getirmek için kentsel dönüşümün hızlandırılmasını istiyoruz."(İLKHA)