Malatya’da anız yakanlara cezai işlem uygulanacak

Malatya İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ahmet Turan Karaca, ürün hasadından sonra anızların yakılmasının çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için anız yakılmasının yasaklandığını açıkladı.

Ekleme: 17.07.2023 19:05:05 / Güncelleme: 17.07.2023 19:07:28 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Malatya İl Tarım ve Orman Müdür vekili Ahmet Turan Karaca, ülke genelinde olduğu gibi Malatya’da da tahıl hasadının yapılmasıyla başlayan anız yangınları ile yazılı açıklamada bulundu.

Karaca, “Yapılan araştırmalarda, hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılarak toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine olumsuz etkileri yaptığı belirlenmiştir. Anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak toprağın üstünde ve altında doğaya ve canlılara yararlı olabilecek, organik-inorganik maddeler ile mineraller zarar görmektedir. Bu itibarla; Ülkemiz genelinde olduğu gibi İlimizde de ürün hasadından sonra anızların yakılması çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için anız yakılması yasaklanmıştır. Anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerimiz derhal idari ve adli mercilere haber vereceklerdir. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır.” diye uyarıda bulundu. (İLKHA)