Palu Belediyesinin, Köroğlu Mezrası, Maço Mevkiinde 20 yıldır çöpleri tarım arazilerinin ortasına dökmeleri ve son olarak yaşanan yangında 180 dönüm ekili arazinin ve bahçenin kül olmasına vatandaşlar tepki gösterdi.
HÜDA PAR Palu İlçe Başkanı İbrahim Güngören çöp yerine giderek çiftçilerden bilgi aldı.
Çiftçilerden ekili arazisi yanan Murat Aslanoğlu, yangının olduğu gün olay yerinde olduğu traktörü ile birlikte ateşin ortasında kaldığı ve son anda canını kurtardığını belirterek bir yıllık mahsullerinin heba olduğunu söyledi.
"Dün geldik hasılatımızı kaldıralım diye yangın nedeniyle canımızı zor kurtardık."
Murat Aslanoğlu
Aslanoğlu, “Bu çöpün bir an önce buradan kaldırılmasını istiyoruz. Bu çöp Eski Belediye Başkanı zamanından beri (20 yıldır) kullanılıyor. Biz bu çöplüğün buradan kaldırılması için mahkemeye verdik, kazandık ama yine de kaldırılmadı. O zaman Palu Belediyesi`ne yüklü bir ceza da gelmesine rağmen o ceza da filim fırıldak ile iptal oldu. Ne olduğunu da bilmiyorum. Dün geldik hasılatımızı kaldıralım diye canımızı zor kurtardık. Burada yaşamamız gerçekten çok tehlikelidir. Çöpü, köpeği, pisliği her yönüyle tehlike saçıyor. Çöplük sürekli yanıyor. Ufak bir kıvılcım ve gaz sıkışması ile patlıyor ve yanan cam parçaları, hasılatın içine girip yangın çıkarıyor. Kokudan burada durulmuyor. Bağlarımız burada. Bu zirai alanın ortasına çöplüğün kurulması akla ziyan bir olaydır. Çöp ile ekinler arası 10 metre yok. Kıvılcım, ekili araziye düştü ve 15-20 dakikada aşağıya dereye kavuştu.” dedi.
20 yıldır bu çöpün yaz kış yandığını, dumandan etkilendiklerini belirten Mustafa Çiftçioğlu, çöplükte bulunan köpeklerin, kendi çiftliğinde 3-4 küçük baş hayvanını parçaladığını, pislikten dolayı üzüm bağlarını artık kullanmadıklarını söyledi.
"Yangında 170-180 dönüm arazi yandı"
Mustafa Çiftçioğlu
Çiftçioğlu sözlerinin devamında; “Ekinlerin içinde çöp nedeniyle poşet ve pislik. Sağlığa da zararlıdır ekin ve besin yönünden. Rüzgar yön değiştirdikçe duman nedeniyle Palu, Yeşilbayır, arka tarafta Maço mevkisindeki evler, karşı tarafta Seydilli köyü etkilenmektedir. 15-20 gün önce de bir yangın çıktı, 400-500 metrekarelik bir alan yandı köylü zor söndürdü. Son yangında 170-180 dönüm arazi yandı.” dedi.
Tarlası yanan Emrullah Çiftçioğlu, çöpün bu alandan kaldırılması için mahkemeye başvurduklarını ve kazandıklarını buna rağmen kaldırılmadığını ve çöplerin buraya dökülmesinin Kadim Şehir Palu için kara bir leke olduğunu belirtti.
"Burası bir siyasi rant haline getirilmesin"
Çöp yandığında dumanının Palu İlçe Merkezine ulaştığını belirten Çiftçioğlu, “Çöpteki duman nedeniyle köy ve ilçe merkezi sağlık yönünden etkilenmesine rağmen birçok yetkili göz yummuş durumdadır. Biz burdan yetkililere sesleniyoruz. Burası bir siyasi rant haline getirilmesin. Burada halkın ve hayvanların sağlığı söz konusudur. Başka yerlerde bir köpek öldürüldüğünde ülkenin gündemini değiştiren şahıslar varken, burada 170 dönüm arazide binlerce irili ufaklı hayvan yangında öldü. Bunu hiçbir zaman gözardı etmememiz ve halkımızın mağduriyetini gidermemiz gerekir. Çözüm inşallah bulunur.” dedi.
Vatandaşları dinleyen HÜDA PAR Palu İlçe Başkanı İbrahim Güngören, ekili araziler üzerine yapılan bu çöplüğün birçok kez buralarda yangın çıkması nedeniyle vatandaşı mağdur ettiğini, vatandaşın bu çöplüğün kaldırılması için yetkililere başvurduğunu, mahkemeyi kazandığını ama buna rağmen çöplüğün kaldırılmaması nedeniyle mağduriyetin devam ettiğini belirtti.
"Halkımız bu çöplüğü burada istemiyor"
Çöp nedeniyle dumandan ilçenin de etkilendiğini belirten Güngören, “Ana yolun hemen yanında ve Palu İlçesinin üstünde dumandan dolayı sabahları etkileniyoruz. Zehirli duman Palu halkının üstündedir. Palu ve Kovancılar İlçesine yakın bir mesafede çöp yığınının bulunması doğru bir şey değildir. Mahkeme kararına rağmen bu çöplüğün burdan neden kaldırılmadığını da bilmiyorum. Halkımız bu çöplüğü burada istemiyor. Belediye bu çöpü alıp arıtma kurarak dökmesi gerekmektedir. Zirai araziler ile içiçe bir çöplüğün varlığı ilçemize hiç yakışmıyor.” dedi. (İLKHA)