Araçlarda fahiş fiyat balonunun sönmesi için YURT DIŞINDAN ARAÇ İTHAL EDİLMELİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında oluşan balonu yakından takip ettiklerini belirtmişti. Araç fiyatlarının akla ziyan noktaya geldiği piyasada, araç almak hayale dönüştü. Hükümetin aldığı tedbirler piyasaya etki etmezken, vatandaşların bir defaya mahsus yurtdışından ikinci el araç alabilmesinin, fiyatları aşağı çekeceği uzmanlar tarafından dillendiriliyor.

Ekleme: 16.07.2023 05:00:52 / Güncelleme: 16.07.2023 05:01:02 / manşetler
Destek için 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında oluşan balonu yakından takip ettiklerini belirtti. Ekonomik şartlardan ziyade açgözlülükten kaynaklanan bu sorunun üzerine gideceklerini ve Ticaret Bakanlığı'nın denetimlerini sıklaştıracağını söyledi. Stokçuluk ve fırsatçılık yapanlara müsaade edilmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, milletin canını yakanlardan hukuk ve serbest piyasa kuralları içerisinde hesap soracaklarını ifade etmişti.

İKİNCİ EL ARAÇLARIN SIFIR FİYATINI GEÇEMEYECEĞİ KARARI

Sonraki günlerde, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre ikinci el araç fiyatlarının, sıfır liste fiyatından yüksek olması, 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı. İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapıldı. Buna göre ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan satılması 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı. Ayrıca ikinci el araçların satışının yapıldığı internet satış siteleri de karara aykırı davranan ilan sahiplerinin tüm bilgilerini bakanlığın taleplerine uygun olarak bakanlığa iletmekle yükümlü olacak.

DEVLETE KAFA TUTANLARIN SON YÖNTEMİ: SIFIR ATMAK

15 Temmuz'da yürürlüğe giren yönetmelik daha hayata geçmeden, araç satıcıları bir yolunu bularak aynı fahiş rakamlarla satışa devam edeceklerini ortaya koydu. Sitelerdeki ilanlardan sıfır atma yoluna giden araç satıcıları fahiş fiyatlardan geri adım atmadı. Devletin attığı adımlara karşı yeni hamleler yaparak piyasada manipülasyona devam eden satıcılarla devlet arasında kalan vatandaşlar ise ne yapacağını şaşırmış durumda.

VATANDAŞ AÇGÖZLÜ SATICILARIN İNSAFINA TERK EDİLDİ

Hükümetin araç piyasasındaki rakamlara etki etmeyecek tedbirler almasına tepki gösteren vatandaşlar, açgözlü satıcıların insafına terk edildiklerini kaydediyor. Araç almanın hayale dönüştüğünü belirten vatandaşlar, sert tedbir almanın zorunlu olduğunu kaydediyor.

YURT DIŞINDAN İKİNCİ EL ARABA GETİRMENİN ÖNÜ AÇILMALI

Piyasadaki araç ihtiyacının da manipülasyon ve fahiş fiyatları tetiklediğini belirten uzmanlar ise, piyasaya sürülecek çok sayıda aracın piyasanın ateşini düşüreceğini ifade ediyor. Fahiş fiyat balonunun sönmesi için yurtdışından araç ithal edilmesini zorunluluk olarak gören uzmanlar, devlet eliyle ya da vatandaşların bir defaya mahsus yurt dışından araç alabilmesinin fiyatları aşağı çekeceğini kaydediyor. Uzun bir süredir sosyal medyada da vatandaşların çağrı yaptığı ikinci el araba ihracatının önünün açılması piyasadaki araç ihtiyacına da çözüm olacak. Araç alma hayali kuran vatandaşlar Hükümetin bu konuda alacağı kararı bekliyor. Uzun bir süredir artan araç fiyatları can yaksa da bu çözüm araç almak isteyenlerin yüreğine su serpecek.