Taşınmazların noterde satılması ne kadar güvenilir? Dolandırıcılığa karşı nelere dikkat edilmeli?

Noterlerin tapu işlemleri ile yetkilendirilmesi hakkında konuşan Bursa Noter Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nurgül Özkan Yılmaz, taşınmazların noterde satılmasının güvenilirliği, dolandırıcılık işlemlerine karşı tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Ekleme: 14.07.2023 11:35:06 / Güncelleme: 14.07.2023 11:35:33 / Röportaj / Bursa Haberleri
Destek için 

Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin arsa, tarla, konut, iş yeri gibi taşınmaz satışlarının noterliklerde de yapılabilmesine imkân sağlayan uygulama geçtiğimiz günlerde ülke genelinde başlamıştı.

Konuyla ilgili İLKHA mikrofonlarına değerlendirmelerde bulunan Bursa Noter Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nurgül Özkan Yılmaz, vatandaşların tapu işlemlerine ne kadar güveniyorsa noter işlemlerine de o kadar güvenmesi gerektiğini belirtti.

"Tapuda yapılan satışlarla herhangi bir farkı yoktur"

Taşınmazların noterde satılmasının güvenilirlik derecesine değinen Yılmaz, "Tapuda ne kadar güvenilirse noter de o kadar güvenilir. Çünkü noterler taşınmaz satışı tapunun sistemiyle yapıyorlar. Tapudan aldıkları sistem ve tapunun noterlere bağladığı uçla tapunun bilişim sistemi üzerinden bilgileri alıyoruz. Vatandaşların nüfus cüzdanlarını, vekâletlerini, kimlik bilgilerini ve bütün bilgileri toparlayarak ona göre satış yapıyoruz. Tapuda yapılan satışlarla herhangi bir farkı yoktur. Dolandırıcılık açısından ne kadar mümkünse noterlerde de o kadar mümkündür." diye belirtti.

"Dolandırıcılık yöntemi mümkün değildir"

Sisteme başlangıç olarak e- devlet şifresiyle başvurunuz gerektiğini belirten Yılmaz, "Eğer vatandaş e-devlet şifresini başkasına vermiyorsa sadece kendisi kullanıyorsa en başta bu konuda engelliyor dolandırıcılığı çünkü noterde bir satış yapabilmek için e-devlet şifresiyle girmeniz gerekiyor. E-devlet üzerinden noterde satışı seçmeniz gerekiyor. Hangi taşınmazınızı satacaksanız o taşınmazı seçmeniz gerekiyor. Alıcıyı da seçmeniz gerekmektedir. Her iki tarafa da SMS'le mesaj gidiyor. Bunların hepsi arka planda kimlikler doğrulanıyor. Başvuruyu eğer siz başkasına şifresinizi vermediyseniz dolandırıcılık yöntemi mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

"Üzerinden tahkikat bulunan herhangi bir ipotek bulunan taşınmazları satamıyoruz"

Yılmaz, "Vatandaşın dikkat etmesi gereken şey tapuda neye dikkat ediyorsa e-devlet üzerinden başvurusunu yapacak. Bütün evraklarını tarayacak. Üzerinden tahkikat bulunan herhangi bir ipotek bulunan taşınmazları satamıyoruz. Haciz varsa satamıyoruz. Banka kredisi kullanacak devamlı ipotek konulacaksa biz satamıyoruz. Vatandaşların dikkat etmesi gereken şey bu aşamada bu işlem noterde yapılır mı? Yapılmaz mı? Biz ancak iki vatandaş arasında üzerinde herhangi bir şerh bulunmayan çok düz satışlarla başlayacağız." diye konuştu. (İLKHA)