Harran Üniversitesi Rektörü Mehmet Tahir Güllüoğlu, Şanlıurfa'da görev yapan ulusal ve yerel basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu.
Güllüoğlu, geldiği günden bu yana gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği projeler hakkında bilgi verdi.
"İlk yaptığımız işlerden bir tanesi bütünlemeyi geri getirmek oldu"
Güllüoğlu, "Öğrencilerimizle yaptığımız görüşmelerde öğrencilerimizin temel sorunlarına baktık. Şanlıurfa yaz aylarında çok sıcak oluyor ve hocalarımızın büyük çoğunluğu yaz okullarında ders açmak istemiyor. Öğrencilerimizin bütünlemenin kendileri için çok önemli olduğunu ifade etmeleri üzerine bu seslenişlerini duyduk ve ilk yaptığımız işlerden bir tanesi bütünlemeyi geri getirmek oldu. Kendi bulunduğu yerden sınava girmek istemeyen ilimize gelip sınava girmek isteyen öğrencilerimizin de barınma problemlerine elimizden geldiğince yardım ettik." dedi.
Harran Üniversitesi Hastanesinden ayrılan doktorların geri gelmesi için çalışma yaptıklarını belirten Güllüoğlu, "Giden doktorlarımızı bizzat arayarak başhekimimizle birlikte neler yapabileceğimizi, hastanemizin bir röntgenini çekmemiz gerektiğini ve bunlarla ilgili bir çalışmanın tarafımıza gelmesini rica ettik. Başhekimimizle konuştuğumuzda hastanemiz küçülen ve kendi içerisinde devamlılığı sağlayabilen bir yapıda olduğunu belirtti. Biz ise kendisiyle bu hedeflerin tamamen değişeceğini bizimle entegre olması gerektiğini ve bizimle birlikte bu hedeflerle ilgili neler yapabileceğimizle ilgili bir çalışma yapmasını istedik." ifadelerini kullandı.
"Pasif olan bölümlerin aktif hale gelmesini talep ettik"
Üniversitede öğrenci olmamasından dolayı bazı bölümlerin kapanmaya başladığını söyleyen Güllüoğlu, "Üniversitemiz kendi içerisinde öğrencinin gelmediği bölümlerin kapatıldığı bir yapıya doğru gitmeye başlamıştı. Bu kadrolarımız bunun için çok kıymetliydi. YÖK'ten kadroları isterken yeni bölümlerin açılması ve pasif olan bölümlerin aktif hale gelmesini talep ettik. YÖK başkanımız, bizleri kırmayarak bunlarla ilgili olan on bölümümüzün bir kısmının yeniden açılmasına, bir kısmının da ilk defa açılmasına karar verecek şekilde bize yardımcı oldu. Önümüzdeki Eylül ayından itibaren öğrencilerimiz gelecek yurtlarımız hızlı bir şekilde bitmeye başladı. Yurdumuzun kapasitesi ciddi bir artış içerisindedir. Bizim yetiştiğimiz insanların ara eleman değil aranan eleman olmasına karar verdik. Eğitimlerimiz hem sürekli eğitim şeklinde hem de kendi parametreler cinsinden yeniden değerlendirip bir konsept oluşturmaya başladık." ifadelerini kullandı.
"Cumhurbaşkanımız imza attığında hukuk fakültemiz aktif olacak"
Üniversiteye hukuk fakültesinin açılacağının müjdesini veren Güllüoğlu, "Hukuk fakültesiyle ilgili ilk kararı genel sekreterlikte çalıştığımda aldım. Senatomuzdan hukuk fakültesi ve eczacılık fakültesi geçmişti. Eczacılık fakültemiz geçen yıl öğrenci aldı. Hukuk fakültemiz bizim senatomuzdan geçti, daha sonra YÖK'ten onay aldı. Şu anda Cumhurbaşkanlığının nezaretinde beklemekte, Cumhurbaşkanımız inşallah imza attığında hukuk fakültemiz aktif hale gelecektir." diye konuştu.
Güllüoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Gaziantep'in 4 tane üniversitesi, Kahramanmaraş'ın 2 tane üniversitesi var. İl olarak bakıldığı zaman Şanlıurfa hepsinden büyük ama üniversitemiz tek ve kendi içerisinde isim yapmış bir Üniversite değil. Kadim bir şehirdeyiz ve dünya üzerinde ilk kurulan Üniversite olarak biliniyoruz ama baktığımız zaman bulunduğumuz nokta bundan çok uzaktır."
"Hayvancılık ve tarım teknolojileri üniversitesi olabilir"
Hayvancılık ve tarım teknolojileri ile ilgili ikinci bir üniversitenin açılabileceğini kaydeden Güllüoğlu, "Üniversitemizin ziraat Fakültesinde tohum çalışmaları yapıyoruz. Mercimek ve buğdayda patent çalışmaları haline getirmeye başladık. İkinci üniversitemiz hayvancılık ve tarım teknolojileri üniversitesi olabilir. Bunun yanında daha çok değer verdiğimiz turizm ve arkeoloji var. Burası bir açık hava müzesi… Arkeologlarımızın çok daha kısa bir süre içerisinde Türkiyecin en kıymetli yerlerinden biri olan Şanlıurfa'nın tarihi yerlerini ortaya çıkarma sorumluluğu var. Göbeklitepenin ortaya çıkmasıyla gelen turizm aktivasyonu müthiş bir katma değer sağladı. Taş tepe gibi 7 tane tepemiz var; bu tepelerin hızlı bir şekilde kazılması ve Şanlıurfa'ya kazandırılması gerekiyor. Mozaikle ilgili kısımda öyle bir müzemiz var ki dünyanın neresinde olsa sadece müzesindeki eserler görmeye gelinir fakat biz bunları parlatamıyoruz. İnşallah bunlarla ilgili çalışmalarımız olacak." şeklinde konuştu.
Güllüoğlu, son olarak şunları söyledi:
"Ziraat fakültemiz Harran Üniversitemizden bile eski bir fakültedir. Ziraat fakültemizi aktif hale getirmemiz lazım. Profesörlerimiz çok fazla ve çalışan hocalarımız çok fazladır. Tıp fakültesi gibi hocalarımıza dokunma zorunluluğumuz var. Hocalarımızla bunlarla ilgili kısımda istişare içerisindeyiz ve toplantılar yapıyoruz." (İLKHA)