Çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunan Çocuk Cerrahisi Mücahit Tan, İLKHA muhabirine sünnetin faydası ve ne zaman yapılması gerektiğini anlattı.
Sünnetin birçok faydasının bulunduğunu ve ilk 6 aydan önce yapılmasını önerdiklerini belirten Çocuk Cerrahisi Tan, 6 ay önceki dönemde yapılan sünnetin avantajının anestezi verilmeden bölgesel uyuşturmayla yapılabilmesi ve yara iyileşmesinin daha hızlı olması olduğunu kaydetti.
Sünnet işleminin gecikmesinin çocuk üzerinde olumsuz bir durum oluşturabileceğinin altını çizen Tan, sünnetin idrar yolu enfeksiyonunu azaltıcı özelliğinden ve sünnet derisinde gelişecek olan enfeksiyondan kurtulmaları için ailelerin çocuklarını sünnet ettirmeyi ihmal etmemeleri gerektiğini ifade etti.
Sünnetin mutlaka bir uzman hekim gözetiminde yapılması gerektiğine dikkat çeken Tan, sünnet işlemin çok fazla ertelenmemesi tavsiyesinde bulundu.
Toplumun yarısını ilgilendirdiği için sünnet olayının çok önemli bir durum olduğunu belirten Tan, sünnetin erkeklerin cinsel organının fazlalığının alınması işlemi olduğunu anlattı.
"Sünnet 2 yaşını geçmemeli"
Sünnetin 10 dakika içinde yapılan ve bir, iki hafta içinde iyileşme sürecinin olduğunu aktaran Tan, "Sünnet ne zaman yapılması gerekiyor derseniz, biz 6 aydan önce yapılmasını öneririz. Ama gecikecekse de 2 yaşını geçmemesini öneriyoruz. 2 yaşla 6 yaş arası çocukların bu anı hatırlayabilecekleri bir durum olduğu için 'istenmeyen durum' olarak hafızalarında kalabilir. Ya olayı hiç hatırlamasın diye 2 yaşın altında ya da tamamen bilinçli olsun diye 6 yaşın üstünde olmasını öneririz." dedi.
Mücahit Tan
"Aileler dikkat! Ölüme bile yol açabilir"
Sünnetin mutlaka çocuk cerrahisi veya üroloji doktorunun kontrolünde yapılması gerektiğine dikkat çeken Tan, şöyle devam etti:
"Çünkü bazen sünnetin yapılmaması gereken durumlar söz konusu olabilir. Sünnet olan çocukların aileleri evde neye dikkat etmeleri gerekir? Ailenin, özellikle durmayan bir kanama olursa sünneti yapan kişiyle iletişim halinde olmaları gerekir. Bazen uzun süre kanama gözden kaçırılırsa bebeklerde çok ciddi problemlere ve ölüme bile yol açabilir."
"Merdiven altı sünnet işlemi ciddi problem oluşturabilir"
Sünnet işleminin yaklaşık 10 kat idrar yolu enfeksiyonunu azaltıcı özelliğinin bulunduğuna vurgu yapan Tan, "Ayrıca sünnet derisinin fazla olması nedeniyle orada biriken mikropların enfeksiyon kapmasını böylece önlemiş oluyoruz. Sünnetin mutlaka bir uzman doktor gözetiminde yapılması gerekir. Merdiven altı yapılan sünnetlerde kontrol yapılmadığı için ciddi kanama problemleri olabilir. Sünnet derisi fazla veya az kesilebilir. Özellikle fazla kesilme durumu çok ciddi problemlere yol açabilir. O yüzden merdiven altı sünnet işlemlerini önermiyoruz." ifadelerini kullandı.
"Mutlaka sünnet olunmalı ama ertelenmemeli"
Açıklamasının devamında ailelere tavsiyelerde bulunan Tan, son olarak şunları söyledi:
"Sünnetin idrar yolu enfeksiyonunu azaltıcı özelliğinden ve sünnet derisinde gelişecek olan enfeksiyondan kurtulmaları için mutlaka sünnet olmayı öneriyoruz. Sünnet yapılacaksa mümkünse 2 yaş, hatta 6 ayın altında yapılmasını tercih ediyoruz. Sünneti çok fazla ertelememelerini öneriyoruz. O yüzden zamanında ve doğru elde sünnet bizim önerdiğimiz bir sünnet biçimidir."(İLKHA)