Yapıcıoğlu'ndan Meclis'teki ilk basın toplantısında "yeni Anayasa" ve "Kürt meselesi" vurgusu

HÜDA PAR Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, Meclis'teki ilk basın toplantısında sivil, yerli ve adil yeni bir anayasa yapılması çağrısında bulundu, Kürt meselesinin de adalet ve hakkaniyet temelinde çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Ekleme: 11.07.2023 15:55:04 / Güncelleme: 11.07.2023 16:04:29 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

HÜDA PAR Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, TBMM'deki ilk basın toplantısını gerçekleştirdi.

Srebrenitsa Soykırımı

Basın toplantısına Srebrenitsa Soykırımının yıldönümünü anarak başlayan Yapıcıoğlu, 1995 yılının 11-22 Temmuz tarihleri arasında BM'nin güvenli bölge olarak ilan ettiği Srebrenitsa'da aralarında kadın ve çocuklarında bulunduğu sekiz binden fazla masum sivil katledildiğini hatırlattı.

Sadece inancı ve etnik kimliği nedeniyle katliama uğrayan masumları bir kez daha rahmetle anan Yapıcıoğlu, soykırım cürmünün faillerini ve destekçilerini de lanetledi.

Mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde milletin yüksek bir katılımla iradesini sandığa yansıtarak yeni cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçtiğini belirten Yapıcıoğlu, bir kez daha seçim sonuçlarının ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi.

"Bütün imkânlarımızla halkımıza hizmet etme gayretinde olacağız"

Yapıcıoğlu, "Malum olduğu üzere 19 Aralık 2012'de 'Dürüst Siyaset, Gerçek Adalet' şiarıyla siyaset sahnesinde yerimizi almıştık. Yola çıktığımız ilk günden itibaren Hakkın hatırını âli tutan, halkımızın menfaatini ve maslahatını gözeten bir anlayışla hareket ettik. Özgün programımız ve ilkeli duruşumuzla Türkiye siyasetine yeni bir soluk getirdiğimize inanıyoruz." dedi.

Yoğun çalışma temposu ve bir hayli çekişmeli geçen son seçim sürecinin en çok konuşulan partisinin kuşkusuz HÜDA PAR olduğunu belirten Yapıcıoğlu, "Lehte aleyhte çok şey söylendi. HÜDA PAR olarak siyasi yürüyüşümüzün 11. yılında milletimizin teveccühü ile Milletin Meclisi'nde temsil imkânı elde ettik. Bizim için yeni bir merhaledir. Yeni dönemin hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnşallah bütün imkânlarımızla halkımıza hizmet etme gayretinde olacağız." ifadelerini kullandı.

"HÜDA PAR olarak Meclis'te bizi çok önemli görevler beklemektedir"

Yapıcıoğlu, şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımla birlikte HÜDA PAR'ı kurduğumuz günden beri milletimizin, memleketimizin, İslam ümmetinin ve insanlığın mustarip olduğu her meseleyi yakından takip etmeye ve mevcut sorunlarla ilgili özgün çözümler geliştirmeye gayret ettik. Siyasetin çıkar, menfaat ve tarafgirlik üzerine değil, adalet ve hakkaniyet ölçülerine göre yapılması gerektiğini savunduk. Hem iç hem de dış sorunlara siyasi zeminde çözüm aranması gerektiğini ısrarla vurguladık.

Ülkemizin siyasi, sosyal ve iktisadi alanda var olan sorunlarının çözümünde HÜDA PAR olarak Meclis'te bizi çok önemli görevler beklemektedir. Halkımız şundan emin olsun ki ülkemizin maddi ve manevi dinamikleriyle daha güçlü ve kararlı bir şekilde yeni yüzyılda yoluna devam etmesi için elimizden gelen her türlü çabayı ortaya koyacağız."

Türkiye'nin, ikinci yüzyılına adım atmak üzere olduğunu belirten Yapıcıoğlu, Türkiye'nin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapabilmek için geçen yüzyıllık süreci etraflıca değerlendirmesi, yaşananlardan ders ve ibretler çıkarması gerektiğini vurguladı.

Yapıcıoğlu, "Yeni bir Türkiye tahayyülü ortaya koymak gerekir. Binlerce yıllık medeniyet müktesebatımızı göz ardı edemeyiz. Geçmişte inanç değerlerinden aldığı güçle tarihe damgasını vuran bir medeniyetin varisleri olarak yeniden kendimize, özümüze dönmemiz gerektiğine inanıyoruz." diye ekledi.

"Yeni dönemde çok daha aktif bir şekilde milletimizin menfaati ve maslahatı için çalışacağız."

2023 seçimlerinin, ülkenin yeni yüzyıl tasavvuru için büyük bir imkân ve umut olduğunu kaydeden HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, "Türkiye'nin, ilk Kurucu Meclis'in ortaya koyduğu iradeyi ve bu iradeyi oluşturan temel dinamikleri bir kez daha gündemine alması gerekmektedir. İkinci yüzyılın ilk meclisi, birinci yüzyılın ilk meclisinin taşıdığı ruh ve heyecanla ülkeyi yeniden inşa ve ihya etmek için tarihi bir görev üstlenmelidir. Binaenaleyh yeni dönemde çok daha aktif bir şekilde milletimizin menfaati ve maslahatı için çalışacağız. Ülkemizin çözüm bekleyen temel sorunlarının çözüme kavuşturulması için elimizden gelen her türlü katkıyı sunacağımızı bu vesileyle bir kez daha ifade etmek isterim." diye konuştu.

"Türkiye'nin ikinci yüzyılının arifesindeyiz"

Yapıcıoğlu, şöyle devam etti:

"Yüzyıl önce dedelerimiz İ'layı Kelimetullah uğruna emperyalist işgale karşı durdu. Türkü, Kürdü, Arabı, Lazı ve Çerkesi ile hep birlikte yeni bir gelecek inşa etmeye azmetti. Destansı bir mücadele ile işgal güçlerini coğrafyamızdan söküp attı. Ne yazık ki yeni sistem kurulurken bu aziz milletin inancına, kültürüne ve medeniyet değerlerine uygun olmayan bir tutum sergilendi. Evet, düşmanı vatanımızdan def ettik. Fakat milletimizin geçmişi, medeniyeti, müktesebatı yok sayıldı. Fikirleri Batı'ya endeksli kimi odaklar, toplumsal dokuyu büyük bir tahribata uğrattı.

Din kavramı üzerinden ortaya çıkarılan irtica paranoyası ve imparatorluk bakiyesi toprakların tekrar bölünmesi korkusu yüz yıldır memleketi meşgul etmektedir. Türkiye'nin birinci yüzyılında neredeyse her on yılda bir yapılan darbelerle memleketi teslim alan çeşitli vesayet odakları, milletimizin inancı, mezhebi ve etnik aidiyetleri üzerinden kendilerine bahaneler bularak devlet ile milletin arasına kalın duvarlar ördü. Ve maalesef Türkiye'nin birinci yüzyılı birçok açıdan kayıp yüzyıl olarak tarihe geçti.

Türkiye'nin ikinci yüzyılının arifesindeyiz. Şimdi yeni bir başlangıç yapmanın tam zamanıdır, diyoruz. Türkiye'nin yeni yüzyılını inşa etmek için siyaset kurumuna büyük sorumluluklar düşmektedir.

Bizim anlayışımıza göre devlet, bir arada yaşamak amacında olan insanların hür ve güven içinde yaşayabilmesi için oluşturulmuş hukuki ve siyasi bir teşekküldür. Türkiye'nin idare şekli cumhuriyettir. Cumhur ise farklı dilleri, renkleri ve inançlarıyla halkın bütünüdür. 

Yine bize göre temsil yetkisini halktan alan Meclis, toplumun temel dokusu ile bağdaşmayan ve milleti millet yapan temel değerlere aykırı düzenlemeler yapamaz. Anayasa ve kanunlar insan haklarına, hukukun temel ilkelerine, genel ahlaka ve adaba uygun olmalı; toplumun inanç ve değerleri ile çelişmemelidir."

Siyasetin kaos çıkarmak, kargaşa üretmek, çatışma ve anlaşmazlıkları körüklemek ve sorunları içinden çıkılmaz hale getirmek için yapılmayacağını vurgulayan Yapıcıoğlu, "Tam tersine siyaset, adalet temelinde bir düzen inşa etmek, toplumsal barışı tesis etmek, kardeşlik ve dayanışma duygularını pekiştirmek, var olan sorunlara kalıcı çözümler üretmek, yeni sorun alanlarının oluşmasını engellemek ve nihayetinde toplumun huzurunu ve refahını temin etmek için yapılır." ifadelerini kullandı.

"Yerli ve adil yeni bir anayasa için artık adım atılmalı"

Yeni anayasanın gerekliliğine vurgu yapan Yapıcıoğlu, "Binaenaleyh siyaset kurumu bir yüzyıl daha kaybetmemek için Türkiye'nin temel sorunları ile yüzleşmelidir. Öncelikle vesayetten ve ideolojiden arınmış, ötekileştirmeyen, inanç ve hayat tarzı dayatmayan, temel hak ve hürriyetleri güvence altına alan, toplumun inanç değerleriyle örtüşen siviller tarafından yapılmış, yerli ve adil yeni bir anayasa için artık adım atılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

"Kürt meselesi adalet ve hakkaniyet temelinde çözüme kavuşturulmalı"

Kürt meselesine de değinen Yapıcıoğlu, "Bütün vatandaşlarımızın can, mal, din, akıl ve nesil emniyetinin güvence altına alınarak bir güven toplumu inşa edilmesi gerekmektedir. Yüz yıl önce uygulanan bazı yanlış politikalar nedeniyle zamanla büyük bir soruna dönüşen 'Kürt Meselesi' herhangi bir örgüte ve dış mihraka indirgenmeden adalet ve hakkaniyet temelinde çözüme kavuşturulmalıdır. Hukuku olmayan ve bu sebeple zedelenen Türk-Kürt kardeşliğinin adalet temelinde tamir edilmesi; inanç, tarih ve vatan ortak paydasında devlet ile vatandaş arasındaki yakınlaşmaya vesile olacaktır." diye konuştu.

"Halkımıza hizmet yolunda Allah'tan yardım diliyoruz"

Yapıcıoğlu, basın toplantısını şu sözlerle bitirdi:

"HÜDA PAR artık milletin meclisindedir. Parti Programımızda ortaya koyduğumuz siyasi anlayışımızı ve memleketimizin sorunlarına getirdiğimiz çözüm önerilerimizi, '2023 Seçim Vizyon Belgesinde' beyan ettiğimiz hususları ve vatandaşlarımızın taleplerini Meclis'in gündemine taşıyarak halkımıza hizmet edeceğiz.

2023 Seçim Vizyon Belgemizde beyan ettiğimiz ve halkımızın menfaatine, maslahatına uygun olduğuna inandığımız bütün konularda aktif ve etkili bir çalışma programı yürüteceğiz. Halkımıza hizmet yolunda Allah'tan yardım diliyoruz."

Basın toplantısına HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Şehzade Demir, HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı ile Mersin Milletvekili Faruk Dinç de katıldı. (İLKHA)

İlgili Galeriler