"AB'ye üyelik stratejik hedefimizdir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta Katar'a yapması beklenen resmi ziyaret öncesindeki hazırlıklar kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Katar'a çalışma ziyaretinde bulunduklarını belirten Yılmaz, görüşmelerde iki ülke arasındaki ortak menfaatlerin ve bölgeye fayda sağlayacak adımların ele alındığını söyledi.

Ekleme: 10.07.2023 18:40:57 / Güncelleme: 10.07.2023 18:40:57 / Güncel
Destek için 

Fethullah Beyazçiçek

Yılmaz, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliğine ulaşmak için iletişimin yoğunlaştırılmasının önemini vurguladı. Avrupa ile ilişkiler söz konusu olduğunda Türkiye'nin vizyonu nedir? AB üyeliği ile ilgili müzakerelerin yenilendiğini görecek miyiz?" şeklindeki soruya ise  yanıtı verdi:

"Türkiye AB'ye aday bir ülke ve Birliğin önemli bir ortağıdır. AB'ye üyelik stratejik hedefimizdir. Bölgemizde ve uluslararası sistemde yaşanan değişim ve dönüşüm, ekonomiden enerjiye, güvenlik ve savunmadan düzensiz göçe, birçok sorunun çözümünde Türkiye-AB birlikteliğinin önemini ortaya koymuştur. Türkiye-AB ilişkilerini tüm boyutlarıyla canlandırmamızın tam zamanı olduğuna samimiyetle inanıyoruz. Güçlü bir üyelik perspektifinin korunması ve tüm aday ülkeler için adil ve sonuç odaklı katılım müzakerelerinin yürütülmesi büyük önem taşımaktadır. Önümüzdeki dönem, AB'nin ve üye ülke liderlerinin siyasi kararlılık göstermesi gereken bir dönem olacaktır. Türkiye, bir Avrupa ülkesi olarak, üzerine düşen sorumluluğun bilincindedir ve ortak geleceğimize katkıda bulunmak için yeni adımlar atmaya hazırdır. AB'den beklentimiz de ilişkilerimizin ortaklık ve üyelik süreci üzerinden ilerlemesi yönünde gerekli iradeyi sergilemesidir."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye'nin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023'ün aynı zamanda Katar'la diplomatik ilişkilerinin 50. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Biz önümüzdeki dönemi Türkiye Yüzyılı olarak tarif ediyoruz. Her alanda yeni hamleler yapacağımız bu dönemde kardeş Katar ile de yeni ufuklara hep birlikte yürüyeceğimize inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.