Mardin'de halk ve çiftçiler elektrik kesintilerinden dolayı Dicle Elektrik hakkında şikayette bulundular

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Dicle Elektrik'in keyfi olarak 10 gündür elektrikleri kestiğini iddia eden halk ve çiftçiler, savcılığa şikayet dilekçesi verdi.

Ekleme: 10.07.2023 16:05:06 / Güncelleme: 10.07.2023 16:05:06 / Röportaj / Mardin Haberleri
Destek için 

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Adliye binasında toplanan Kızıltepe ve Derikli halk ve çiftçi, Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. tarafından onlarca mahallede günlerdir elektrik kesintisi uygulandığı gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda bulunan halk, günde yaklaşık 10 saat elektrik kesildiğini, evlerde bulunan hastaların, cihazların, ev eşyalarının ve sulamakta zorlandıkları ekinlerin gittikçe bozulduğunu ve yandığını belirtti.

"Aboneliği olmayanların elektriğini kesebilirler bu normaldir" 

Ramazan Karaca

Evde yatalak hastasının olduğunu, malum Mardin'de yüksek sıcaklıkla beraber elektriğin keyfi olarak kesildiğinde hastalığın gittikçe kötüleştiğini ve zorluk çektiğini ifade eden Ramazan Karaca, "Şu anda benim yatalak hastam var. 50 derecelik bir sıcaklık var şu an. Yatalak olan hastam her gün kriz geçiriyor. Adeta bölgede terör estiriyorlar. Aboneliği olmayanların elektriğini kesebilirler bu normaldir ancak aboneliği olanların elektriği neden kesiliyor." şeklinde konuştu. 

"Gündüz 50 derece sıcaklıkta 10 saat elektrik olmuyor"

Elektrik kesintilerine karşı yetkililere çağrıda bulunan Karaca, "Buradan Cumhurbaşkanına sesleniyoruz, bir de bizi dinle, DEDAŞ'ı dinliyorsunuz biraz bizleri de dinleyin. Halk perişan, millet mağdur. Tam mevsimi olmasına rağmen kriz var ve herkes mağdur. Tarım Bakanı gelsin, Enerji Bakanı gelsinler baksınlar. Bizlerle de bir görüşsünler. DEDAŞ'ı biraz arka plana alsınlar yani. Hep onları dinliyorlar ama kimse bizi dinlemiyor. Gündüz 50 derece sıcaklıkta 10 saat elektrik olmuyor. 10 gündür bu hal böyle devam ediyor. Ne zaman elektriği geri açacağı da belli değil." ifadelerini aktardı. 

"KOAH hastası olan insanlar var, rahatsız olan insanlar var"

Necla Almaz

Yüksek sıcaklığa rağmen günde yaklaşık 10 saat ve bazen daha fazla elektriğin kesildiğine söyleyen Necla Almaz, "Buradan bütün yetkililere sesleniyoruz. Eğer bu bir cezaysa ve hapishanelerde yer varsa, hepimizi topluca götürüp içeriye atsınlar. Yok eğer değilse büyüklerimize söylüyorum, acaba bu oyların bedelini mi ödüyoruz ama hepimizi birden yakmayın. 10 saat boyunca elektrik gidiyor. KOAH hastası olan insanlar var, rahatsız olan insanlar var. Kardeşim, küçük çocukların ve bayanların ne suçu var. Ya 10-12 saat elektrik kesilir mi? Yeter artık. Tamam, kuyuların elektriğini kesiyorsunuz, neden köylerinki kesiyorsunuz? Bizleri resmen sefalete itiyorsunuz. Yaşıyor muyuz, ölü gibiyiz. Kıt kanaat geçiniyoruz. Eğer köylerde yaşamasaydık gider namerde el açardık. Tutuklayacaksanız da tutuklayın kardeşim, belki hapishanelerde klima vardır. Yeter artık. Bu zulüm yeter." ifadelerine yer verdi. 

"12-15 saat 2 gün boyunca elektrik kesilir mi?" 

Abdullah Ekmen

Elektrik kesintilerinin fazla yaşanmasıyla savcılığa suç duyurunda bulunmak üzere adliye önünde toplandıklarını aktaran Abdullah Ekmen, "Adliyenin önünde toplandık. Bizler devleti rahatsız etmek istemiyoruz. Biz sadece üretmek istiyoruz. Yani devlet üretim yapmamızı istemiyorsa desin ki, 'Tarlanızı ekmeyin, biçmeyin.' Bizler de tarlalarımızı ekip biçmeyiz. 12-15 saat 2 gün boyunca elektrik kesilir mi? Bu zulüm nerede görülmüş. Biz hırsız değiliz, parasını da veririz ama ceza üstüne ceza veriyorlar." şeklinde ifade etti. 

"Bizler ürünümüzü satarken de ilaç ve gübre alırken de vergi veriyoruz"

Borcunu ödeyenin de elektriğinin kesildiğini belirten Ekmen, "Borcunu ödeyene ceza, ödemeyene ceza, borcunu ödeyenin elektriğini kesecek, borcunu ödemeyenin de elektriğini kesecek. Herkes parasını verir ama zulüm üstüne zulüm, ceza üzerine ceza, fahiş fiyatlarla fatura kesilirse adam gübre parasını mı versin? Adam ilaç parası mı versin, mazot parası mı versin. Bizler ürünümüzü satarken de ilaç ve gübre alırken de vergi veriyoruz. Devlete vergimizi verdiğimiz gibi neyse parasını veririz. Ama fahiş fiyatları, cezaları keyfi muamelelerle değil. Dilenci mi olalım, gidip hırsızlık mı yapalım? Üretim yapıp devletimize destek vereceğiz, elektrik paramızı da makul bir şekilde vereceğiz. Adam ödeyemiyor mahkemeye veriyor bu seferde devlet kaybediyor. Biz devletimizin yanındayız, üretmek istiyoruz ancak birilerinin keyfi muamelesine kalmışız."  

"Biz artık bu işin çözülmesini istiyoruz" 

Bu sorunun bir an önce giderilmesi için yetkililere çağrı ve çözümü için seslenen Ekmen, "Devletimizden de rica ediyoruz, bizleri de dinlesinler. Birkaç ileri gelenlerden oluşan ve keyfi muameleyle hareket edenleri değil, çiftçileri alsınlar sorsunlar 'Bu sorun nasıl çözülür?' diye kolaydır bellidir zaten. Kart sistemine geçilsin. Parasına göre elektrik yüklensin kartına ve kullansın. Yani sen şimdi gelmişsin herkesin elektriğini kesiyorsun. E adam borcunu vermiş. Ben ödemedim diye bana fahiş bir şekilde ceza veriyorsun ki ben borcumu ödeyemeyeyim ve borca gireyim diye. Usulsüzlük hat safhada. Biz artık bu işin çözülmesini istiyoruz. Yoksa biz devletin kaymakamını, valisini neden rahatsız edelim." dedi. 

"Köyde yaşıyoruz ve hayvanlarımızın hepsi susuz kaldı"

Şerif Ektiren

Elektrik sorunların bir nebzede çözüme kavuşması için Derik ilçesinden gelen Şerif Ektiren, "Derikliyim. Bu bir haftadır elektriğimiz kesilmiş durumda. Köyde yaşıyoruz ve hayvanlarımızın hepsi susuz kaldı. Çiftçilerde zor durumda. Tarlalarını hazırlayana ve eken herkesin elektrikleri 1 haftadır yok. Bizler Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Devletteki değerimizi göremiyoruz. Bu elektrik kesintileri keyfidir. 1 haftadır millete zulmediyorlar. İnsanların hastaları var. Köylüler evlerinde bu kaç derece sıcağın altında. Sıcaktan insanların dolaptaki yemekleri ve malzemeleri bozuluyor. Yazıktır günahtır bu ne zulümdür." şeklinde aktardı. 

"Bugün bir masaya oturup çözüm bulunmalı ve birbirimize yardımcı olmalıyız"

Ali Çetin

Keyfi olarak elektriklerin kesildiğine vurgu yapan Ali Çetin, "Kaç gündür elektrik kesintilerinden dolayı mağdur durumdayız. Cihazlara bağlı yaşlılarımız ve hastalarımız var ve elektrik kesik durumda. Gerçekten mağduruz. Bizler devletimize kaşı değiliz. İstiyoruz ki devletimiz buna bir çare bulsun. Bu çok büyük bir zulüm. Günlük 10 saatten fazla keyfi olarak elektriği kesiyorlar. Çalışma olduğunu söylüyorlar ancak böyle bir şey yok. En azından hastalar ve yaşlılar mağdur olmasın diye bile olsa devletimizden yardım istiyoruz. Bugün bir masaya oturup çözüm bulunmalı ve birbirimize yardımcı olmalıyız." şeklinde kaydetti. (İLKHA)

İlgili Galeriler