BM, İslam Emirliği liderlerinin de katılacağı "Afganistan" konulu büyük toplantı düzenleyecek

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA) yetkilisi Scott Smith, Başbakanlık Müsteşarı Mevlevi Zakir ile yaptığı görüşmede, bu yıl içerisinde BM nezdinde Doha Toplantısı benzeri büyük bir toplantının yapılacağını bildirdi.

Ekleme: 07.07.2023 19:09:17 / Güncelleme: 07.07.2023 19:15:22 / Dünya
Destek için 

UNAMA yetkilisi Smith, Başbakanlık Müsteşarı Mevlevi Zakir ile başkent Kabil'de yaptığı görüşmede, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin yıl sonuna doğru Doha Toplantısı benzeri büyük bir toplantı düzenlemek istediğini ve İslami Emirlik liderlerinin bu toplantıya davet edilmesinin beklendiğini aktardı.

Smith, Afganistan İslam Emirliği'ne yapılan uluslararası insani yardımların devam edeceğini vurgulayarak, Afganistan'da güvenlik durumunun iyileştiğini ve ekonomik kalkınma ve güçlendirme konusunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini de ifade etti.

Smith, Afganistan İslam Emirliği ile dünya arasında anlayış dilinin bulunmasının önemine dikkat çekerek, UNAMA'nın Afganistan ile dünya arasındaki uçurumu kapatmaya çalıştığını ve Afganistan'daki faaliyetlerine devam edeceğini kaydetti.

Başbakanlık Müsteşarı Mevlevi Zakir ise, İslami Emirlik'in uluslararası toplumla anlayış ve etkileşim içinde olmak istediğini ve diyalog kapısının açık olduğunu söyledi.

Mevlevi Zakir, Afganistan'daki bankacılık sistemi üzerindeki kısıtlamaların ve yaptırımların en kısa sürede kaldırılması çağrısında bulundu. Zakir, Afganistan halkının yaptırımlar nedeniyle doğrudan ekonomik zararlar gördüğünü belirtti.

Uluslararası toplumun Afganistan'daki kalkınma ve temel projelere katılması gerektiğini söyleyen Mevlevi Zakir, çoğunluğu Dünya Bankası tarafından finanse edilen yarım kalmış projelerin tamamlaması çağrısını da yineledi.

Son olarak, Zakir, insani konuların siyasi konulara kurban edilmemesi gerektiğine vurgu yaparak Afganistan'da kaydedilen ilerlemelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)