Bugün resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı tariflerde yer alan maktu harç tutarı değiştirilerek yurt dışından getirilen cep telefonlarının pasaport kayıt hakkı 6 bin liradan 20 bin liraya çıkartıldı.
2013 yılında 115 TL, 2023 başında ise 6 bin 91 TL olan bu ücret bugün itibariyle yüzde 228'e varan bir artış ile 20 bin TL'ye yükseltildi.
Yurt dışından getirilen telefon harçlarının 20 bin TL'ye çıkarılması da tepkilere neden oldu.
Mehmet Sıddık Çiftçi
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım harcındaki fahiş artışın kabul edilemez olduğunu söyledi.
"Bu kabul edilebilir değil"
Vergi artışının hem esnafı hem de vatandaşı ciddi anlamda mağdur ettiğini belirten Çiftçi, "Bugün alelacele çıkarılan telefon harçlarındaki artışla ilgili esnafımızın sıkıntıları var. Bugün karar çıkarıldı ve hemen yine bu kararın bugün son olduğu denildi. Bu konuda hem halkımız hem de esnafımız çok mağdurdurlar. Vatandaşlarımız yurt dışına çıkınca kendi ihtiyacı olan telefonları getiriyorlar ve pasaport üzerinde kayıt yapıyorlar. Bu kayıt harcı 6 bin liraydı. Bu harç artışının 20 bin liraya çıkarılması kabul edilebilir değil." dedi.
Konuşmasının devamında Çiftçi, şunları söyledi: "En azından bu artış makul bir şey olsaydı. Bir de zaman tanınsaydı. Hem bir güne sığdırıldı hem de şu anda sistem yok. Yetkililerden isteğimiz fiyatın aşağı çekilmesi ve sürenin uzatılmasıdır. Acilen bir düzeltme yapılmasını istiyoruz.
Serkan Ramanlı
Milletvekili Ramanlı: Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile temasa geçtik
Ayrıca vergi artışına sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösteren HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, "Ekonominin düzelmesi için atılması gereken her adım elbette atılmalıdır. Ama bunu vergi artışları üzerinden yaparken zengine ve yoksula eşit yük yüklemek adalet değildir. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izni harcının da fahiş oranda artırılması bir yana geçiş süreci için makul bir süre öngörülmemesi hatalı olmuştur." dedi.
Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ramanlı, "Telefon kullanım izni harcı için makul bir süre öngörülmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile temasa geçtik. Bu konuda kolaylaştırıcı bir düzenleme yapılmasını ümit ederim." ifadelerini kullandı.(İLKHA)