Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Bulgaristan’da

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yarın gerçekleştireceği İstanbul ziyareti öncesinde Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı Radev ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Ekleme: 06.07.2023 22:09:18 / Güncelleme: 06.07.2023 22:10:28 / Dünya
Destek için 

Bulgaristan hükümetinin davetlisi olarak ülkeyi ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile görüştü.

Radev, görüşmenin basına açık bölümünde, Ukrayna halkı ile dayanışma içinde olduğunu belirterek, "Daha ilk günden itibaren ülkenize karşı saldırıyı kınadım. Bulgaristan binlerce Ukrayna vatandaşına yardım eli uzattı. Ancak Bulgar silahlarının Ukrayna’ya verilmesine desteğim yok.” açıklamasını yaptı.

Bölgedeki ortamın yeteri kadar endişe verici olduğunu dile getiren Radev, "Avrupa’daki güvenlik, barış ve radyasyon riskleri gittikçe artıyor. Bunalıma diplomatik yolla çözüm bulunmalı.” dedi.

Zelenskiy, Radev’in tutumuna cevaben, “Bu bir bunalım değil, bu bir savaştır. Siz benim yerimde olsaydınız ne yapardınız? Bunalım olsaydı milyonlarca insan ülkeyi terk etmezdi.” açıklamasını yaptı.

Radev’in Ukrayna’ya silah verilmesine yönelik tavrına tepki gösteren Zelenskiy, “Ordunuz zayıflamasın diye mi, yoksa Ukrayna daha güçlü olmasın diye mi silah yardımını desteklemiyorsunuz? Rusya buraya gelirse tüm sahip olduklarınız bile onunla savaşmaya yetersiz kalır. 160 milyon nüfuslu bir devlete karşı gücünüz yetersiz olur.” dedi.

Zelenskiy, Ukraynalıların savaşın Bulgaristan’a, Polonya’ya veya başka bir yere ulaşmaması için savaşmak zorunda olduklarına vurgu yaparak, “Sadece Ukrayna’yı değil, Avrupa’nın geleceğini de düşünmeliyiz.” diye kaydetti. (İLKHA)