Tercih dönemlerinde yapılan yanlışların başında puan sistemi üzerinden tercih verilmesi olduğunu belirten Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Şeyhmus Kılınç, tercihin puana değil sıralamaya göre olması gerektiğine dikkat çekti.
Sınav sonuçlarında son yıllarda İmam Hatiplerin başarıları hakkında konuşan Kılınç, Tercih döneminde İmam Hatip okullarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
İmam Hatip Okullarının sadece dini eğitim veren kurumlar olmadığına da değinen Kılınç, tıpkı eski dönemin medreseleri gibi hem dini hem de fenni yani pozitif ilimlerin beraber okunduğunu ve bu yüzden başarının geldiğini belirtti.
"Öğrenciler tercihte bulunurken daha çok yüzdelik dilimine dikkat etmeleri gerekiyor"
Tercih verme konusunda tavsiyelerde bulunan Kılınç, "Öğrencilerin puanlarından ziyade genel yüzdelik dilimlerine bakmamız gerekiyor. Çünkü puan çok oynak bir sistem, soruların zorluk derecesi ve öğrencilerin o seneki başarı durumlarına göre değişebiliyor. Bu nedenle öğrenciler tercihte bulunurken daha çok yüzdelik dilimine dikkat etmeleri gerekiyor. Yüzdelik dilimlerde çok fazla bir oynama olmaz. Genellikle birkaç derecelik puanda bir oynamalar oluyor. Tabi illerin ve ilçelerin durumlarına göre yüzdelik dilimlerinde değişiklikler olabiliyor. Tabi gidecekleri okulları da birebir tanımalarında fayda görüyoruz." dedi.
"Fen, Meslek, İmam Hatip ve Anadolu Liselerin tümünde 9 ve 10'uncu Sınıflar hemen hemen aynı dersleri görmektedirler"
Tüm lise okullarının ilk iki yıl boyunca benzer dersleri verdiğini ifade eden Kılınç, "Öncelikle şunu söylememiz gerekiyor. Eğitim sistemimizde 9 ve 10'uncu Sınıflar bazında bütün sistemimiz hemen hemen aynıdır. Yani fen lisesindeki, meslek lisesindeki, imam hatip lisesindeki ve anadolu lisesindeki tümünde 9 ve 10'uncu sınıflar hemen hemen aynı dersleri görmektedirler. Nüans diyebileceğimiz çok ufak farklar vardır. İmam Hatipler üzerinden gidecek olursak örneğin; imam Hatip Liselerinin 9'uncu Sınıfında bir Fen, anadolu lisesinden farklı tarafı şudur, 'Peygamberimizin hayatı olan Siyer dersi, Kur'an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve belki bunların dışında Arapçayı da sayabiliriz. Diğer bütün derslerimiz haftalık ders programı bakımından aynıdır.' Fen lisesine giden bir öğrencimizle, imam hatip lisesine giden bir öğrencimiz 9'uncu Sınıfta 5 saat Türk Dili ve Edebiyatı, 6 saat Matematik, 2 saat Fizik, 2 saat Kimya, 2 saat Biyoloji, 2 saat Coğrafya ve 2 saat Tarih görür. Bütün okullarda aynıdır." ifadelerini kullandı.
Kılınç sözlerine şöyle devam etti,
"Tabi şunu söylemek lazım bizler eğitimciyiz. Bütün okullarımız bizimdir. Anadolu imam hatip liselerine özel saydığımız derslerde diğer okullarımızda da bütün derslerle birlikte seçmeli dersler olur. İmam hatip okullarında öğrencilerimiz Arapça derslerini kanımca gözlerinde aşırı büyütüyorlar. Halbuki fen liseleri ve anadolu liselerimizde de ikinci yabancı dil olarak Almanca ve Fransızca görülmektedir. Aslında bölgemizin de şartlarını düşündüğümüz zaman Arapçanın bir avantaj olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla burada görecekleri Arapça eğitiminin ileriki hayatlarında da fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Altını çizmek isterim ki her dil bir avantajdır.
"Başarının sebebi olarak imam hatip liselerinin çok programlı olmaları gösterilebilir"
Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Şeyhmus Kılınç
İmam hatip liselerinin son yıllardaki artan başarı grafiği hakkında konuşan Kılınç şunları söyledi:
"Son verilere göre Türkiye'de LGS'de dereceye giren yani 500 tam puan alan 53 imam hatip ortaokul mezunu öğrencimiz var. Aslında sadece orada değil, 2022 yılında YKS'de Türkiye geneli ilk 100'de 57 imam hatip mezunu öğrencimiz var. İlk bine 436 öğrencimiz, ilk 5 bin bin 899 öğrencimiz, ilk 10 binde 3 bin 567 öğrencimiz, ilk 20 binde 6 bin 997 öğrencimiz yer almıştır. Bu muazzam bir başarıdır. Çünkü imam hatip liselerinin Türkiye genelinde liseler arasında sayı yüzdeliği yanlış hatırlamıyorsam yüzde 20'yi geçmiyor. Eğitim sisteminde yüzde 20'yi bile bulmayan bir oranla bu yüzdeliği yakalamak aslında güzel bir başarıdır. Bu da imam hatip liselerimizin çalıştığını gösteriyor. Özellikle bu başarının sebebi olarak imam hatip liselerinin çok programlı olmalarının önemini de vurgulamam gerekiyor. İmam hatip liselerindeki program çeşitliliği bir bakıma milli eğitim sistemimizin prototipi şeklindedir. Yani fen ve proje başta olmak üzere müzik ve güzel sanat programlı, Spor programlı, dil programlı imam hatip okullarımız, var. Dolayısıyla bu program çeşitliliğinin faydalarını 2022 yılından itibaren görmeye başladık."
"Biz İmam Hatip okullarını, ecdadımızın dünyaya yön verdiği, dünya siyasetini yönettiği dönemdeki eğitim kurumlarının devamı niteliğinde görüyoruz"
İmam hatip okullarının geçmişin medreselerinin devamı olduğunu düşündüklerini söyleyen Kılınç, "İmam hatip okulları, ekstradan güzel dinimizi, Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) en iyi şekilde anlatmaya çalışan okullarımızdır. Biz öğrencilerimize de anlatırken diyoruz ki, biz İmam hatip okullarını, ecdadımızın dünyaya yön verdiği, dünya siyasetini yönettiği dönemdeki eğitim kurumlarının devamı niteliğinde görüyoruz. Bunu söylememizin de bir nedeni var. Hem Selçuklu hem de Osmanlılarda ki medrese eğitiminde hem dini ilimler hem de fenni/pozitif ilimler beraber veriliyordu. Ancak eğitim sistemi düzgün olanların süper güç olabileceğini düşünüyoruz. O dönemde eğer süper güç olabiliyorsak bu medreselerimizin yani okullarımızın katkısı tabi ki göz ardı edilemez. Bu yüzden İmam hatip okullarımız aslında o geleneğin bir devamıdır." şeklinde konuştu.
"Toplumumuzun hassasiyetlerinden biri de 'karma eğitimin' olmamasıdır"
Karma eğitimin toplum nezdinde istenmediğini belirten Kılınç, bu durumda Kız İmam Hatip Okullarının değeri hakkında da şunları söyledi:
"Toplumumuzun hassasiyetlerinin olduğu bir gerçek. Eğitim politikaları oluşturulurken toplumun hassasiyetleri göz ardı edilemez. Toplumumuzun hassasiyetlerinden biri de belki de şudur ki 'karma eğitimin' olmaması, ya da isteğe göre olmasıdır. Bu nedenle sadece kız okullarımızın varlığı bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaçlarımızda kız imam hatip okullarımızda karşılanmaktadır. Bu okullarımızda kız öğrencilerimiz rahatlıkla eğitimlerini görmektedir. Yeri gelmişken okulumuz Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisemiz hakkında da birkaç kelam etmek isterim. Okulumuz fen ve sosyal bilimler proje okuludur. Bu da şu demek imam hatip okulu olmamıza rağmen fen ve sosyal bilimler ağırlıklı bir okuluz. 11'inci sınıfta başlayan alan seçmede şayet öğrencilerimiz yeteneklerinin ve isteklerinin sayısal bölümü olduğunu düşünüyorlarsa Fen programını tercih ediyorlar. Bunu seçen öğrencilerimize bizler fen liselerindeki programın eş değerini uygulamaya başlıyoruz. Bu şu demek diğer derslerimizin yanında haftada en az 6 saat Matematik, 4 saat Fizik, saat Kimya ve 4 saat Biyoloji görüyorlar. Sosyal bilimler seçen öğrencilerimize bizler bu defa sosyal bilimler liselerindeki programın eş değerini uygulamaya başlıyoruz. Fen ve sosyal bilimler okulu olan Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisemizde de bu programlar uygulanmaktadır. Bununla beraber her türlü bilimsel, kültürel, sosyal etkinlikler okulumuzda yapılmaktadır. Umarım tercihte bulunacak öğrenciler istedikleri yerlere giderler. Bu anlamda imam hatip okullarımızın da en iyi yere gelmesini diliyoruz." (İLKHA)