Gençler soruyor: EVLİLİK DESTEĞİ NE ZAMAN?

Türkiye’nin güçlü ve huzur içinde olması toplumun huzurundan, toplumun huzuru ailenin huzurundan geçiyor. Bugün sağlam yuvaların temellerini atmayı bekleyen yüzbinlerce genç ne yazık ki ekonomik sebeplerden dolayı evlenemiyor. Gençler, düğün sezonunun başladığı bugünlerde seçim öncesinde ilgili tüm kesimleri sevindiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi projesinin bir an evvel hayata geçirilmesini bekliyor.

Ekleme: 06.07.2023 05:00:30 / Güncelleme: 06.07.2023 05:01:02 / manşetler
Destek için 

AHMET TALİ / DOĞRUHABER

Bir ülkenin güçlü, refah içerisinde ve huzur veren bir durumda olması sağlıklı toplumsal yapıdan geçmektedir. Toplumun güçlü ve sağlıklı olması ise onu oluşturan en önemli kurum olan aile kurumunun temellerinin sağlam olması ile mümkündür. Fakat yakın tarihimizde şahit olduğumuz gibi aile kurumu özellikle sömürgeci emellerin saldırısı altındadır. Bu menfur saldırılar ailenin temellerini adeta vazgeçilmez harcı olan maneviyatımızda ciddi yaralar açmaktadır. Söz konusu olumsuz tablo ne yazık ki artık evlilikle ilgili yapılan istatistiklere acı rakamlar olarak yansımaktadır. Bu saldırılar yetmiyormuş gibi bugün artık evlilik çağına gelen gençlerin önünde ayrıca ekonomik zorluklar var. Hatta evlenmeyi başarmış gençlerin ilk yılları ekonomik sıkıntılar nedeniyle adeta diken üzerinde geçmekte ve bu da boşanma rakamları olarak bize geri dönmekte. Peki, bu sosyal yaraya bir merhem yok mu?

EVLENMENİN MALİYETİ EN AZ 400 BİN TL

Yapılan araştırmalar ne yazık ki Türkiye’de; evlilik ve doğum hızının düştüğünü, evlilik yaşının ilerlediğini, boşanma oranlarının arttığını, özellikle evliliğin ilk yıllarındaki boşanma oranının diğer yıllara göre daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Bu olumsuz istatistiksel tabloda, kültürel değerlerimizden uzaklaşmamız ve maneviyatımızın aldığı ağır darbeler şüphesiz çok etkili oldu. Fakat üzülerek söylemek gerekiyor ki evlilik maliyetleri ve evliliğin ilk yıllarındaki ekonomik geçim durumu da en az bu faktörler kadar bu sonuca sebep olmuş durumda. Bu sayfalardan anne-babalara ve toplumun ilgili kesimlerine defalarca gereksiz düğün masrafları ile gençlerin evliliğini zorlaştırmamaları için manşetlerimizden çağrıda bulunduk. Gelin görün ki bugün öyle bir zamana ulaştık ki; artık mecburi düğün masrafları bile altından kalkılamaz bir yüke dönüştü. Araştırmalara göre, önceki yıl 90 bin TL olan evlenmenin başlıca masraf kalemleri olan düğün, çeyiz, takı, ev eşyalarının maliyeti 400 bin TL’ye yaklaştı. Bu, sabit ve dar gelirli ailelerin altından kalkabileceği bir rakam değil…

EVLENECEK ÇİFTLER FİYAT PAHALILIĞINDAN DOLAYI 2’NCİ EL EŞYALARI TERCİH EDİYOR

Evlilik hazırlığında olan çiftler, fiyatların yükselmesinden dolayı 2’nci el eşyaların satıldığı spot pazarlarına giderek bütçelerine uygun sıfır denginde beyaz eşya, mobilya ve küçük ev aletlerine kadar ihtiyaçlarını alıyorlar. Bu durum hakkında İLKHA’ya konuşan spot eşya satıcısı bir esnaf, "2’nci el ürünlere evlenecek çiftlerden büyük bir rağbet var. Gelip 2’nci el ürünlere bakan evlenecek çiftler, uygun ve ucuz beyaz eşya ve mobilyaları tercih ederek evini bu şekil dizmeye çalışıyor. Kaliteli üründen ziyade sıfır ürün alım güçleri olmadığı için sıfır denginde eşyaları tercih ediyorlar. Milletin alım gücü çok düştüğünden ve fiyatların dengesiz olarak yükselmesinden dolayı halkı ciddi manada etkiliyor" dedi. Tabii düğün sektörü sadece mobilyayı kapsamıyor, beyaz eşya, küçük ev aletleri, düğün salonu masrafları, çeyiz, takı…

HÜDA PAR’IN “EVLİLİK FONU PROJESİ”

Öncelikle gençlerin ve ailelerin bu ağır yükünü kolaylaştıracak, hiç olmazsa evliliğin ilk yıllarında kurulan yuvanın ekonomik sebeplerle yıkılmasını önleyecek, tüm bunlarla birlikte devasa düğün sektörünün canlanması ile ekonomik refahın toplumun diğer kesimlerine yayılmasını sağlayacak bir çözüm gerekli. Bu noktada son yıllarda HÜDA PAR‘ın sürekli gündemde tutmaya çalıştığı bir çözüm önerisi vardı. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu konuyla ilgili daha önce yaptığı bir açıklamada, "Aileyi güçlendirmek için önerilerimizden biri de evlilik fonu oluşturulmasıdır. Şu anda gençlerimizin önemli bir kısmı ekonomik sebeplerle evlenemiyor. Ekonomik sebeplerle evlenemeyen gençlere bir imkân oluşturalım. Bunun ilk kaynağını da şöyle oluşturalım: Geriye mirasçı bırakmadan vefat eden insanların mirası hazineye kalıyor. Onları bir fonda biriktirin. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle evlenemeyen gençler için harcayın. Yetmezse o fona başka kaynaklar bulalım, kaynak aktaralım ve gençlerimizi evlendirelim. Evlilik çağına geldiği halde evlenemeyen bekârların olduğu bir toplulukta huzurun hâkim olması çok zordur. İnsan hayatının düzene girebilmesi için evlilik güzel bir yoldur" değerlendirmesinde bulunmuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “48 AY VADELİ 150 BİN LİRA FAİZSİZ EVLİLİK KREDİSİ VERECEĞİZ”

HÜDA PAR’ın bu teklifi toplumun aklıselim birçok kesimi tarafından olumlu karşılandı. Öyle ki bu proje üzerinde düzenlemeler yapılarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatlerinden biri oldu. Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Erdoğan yeni evlenecek gençlere faizsiz kredi verileceğini duyurmuş ve “Yeni evlilikleri teşvik etmek üzere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi vereceğiz. Ayrıca, Aile ve Gençlik Bankasının faaliyetleri arasında, çocukların eğitimi başta olmak üzere aile kurumunu koruyan ve güçlendiren çeşitli hizmetler de desteklenebilecektir” demişti.

DÜZENLEME BİR AN EVVEL HAYATA GEÇİRİLMELİ

Gelinen bu noktada; yaz geldi, düğün sezonu açıldı... Türkiye’de her yıl yarım milyonun üzerinde çift evleniyor. Bunların çok büyük kısmı da düğün için Haziran-Eylül ayları arasındaki dönemi tercih ediyor. Söz konusu düzenlemenin bir an evvel hayata geçirilerek bu dönemde milyonlarca vatandaşı rahatlatacak adımların bir an evvel atılmasını bekliyoruz.